ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Видове алтернативни горива за автомобили

like0 unlike0
01 Nov 2013 Статии
8785
0
Видове алтернативни горива за автомобили

Петролът намалява, производните му горива стават все по-скъпи... Значи е време да помислим за алтернатива на въглеводородите!

Много от тях обаче все още не са толкова достъпни. Често обаче производството им е достатъчно евтино и в повечето случаи щадят околната среда.

Етанолът няма нужда от представяне. Производството му се прави по доста начини (от царевица, меласа, соя и дори при директна хидратация на етилен) и ако се смеси със специални добавки се използва като заместител на бензина. Често има продукт в бензиностанциите на бензин с етанол, но все още подобен „микс” е далеч от нашите стандарти.

Много се говори за биодизела. В тази графа попада дори отработеното олио (или масло) от фритюрник. Но да мирише на пуканки от ауспуха е твърде весело... Както и да е, биодизелът е популярен в Европейския съюз, у нас има директива да бъде добавка към „другия” дизел. При всички случаи това не е 100% алтернативно гориво, но пък е крачка в насока, която намалява ползването на петролни продукти.

Използването на газ – пропан-бутан или метан, става все по-популярно. Много модели автомобили дори си продават возилата с вградени устройства. Принципно обаче ползването на газ си остава разхищение на природните богатства. Вярно, по-екологично е, но пък и този ресурс не е вечен.

Електромобилите все повече навлизат в обществото. Те не генерират вредни емисии. Много марки са направили коли, които не отстъпват на тези с ДВГ. Като цяло ползването на ток в МПС има 2 страни. Едната – тоталната липса на отработени газове е примамлива. Но това далеч не е всичко. Поне сега съществуващите енергийни елементи (батерии и акумулатори) далеч не са безопасни. В тях има твърде много тежки метали и други токсични продукти. Нещо повече – не всичко се рециклира. Допълнително е проблем ниският пробег. Хибридите решават част от проблемите, но пък с тях се връщаме към двигателите с петролни продукти.

Често се говори за водородно гориво. Или водородни клетки. Тук има известен пробив, защото този газ при изгаряне отделя чиста вода. От една страна това си е идеално, що се отнася за екологията. Но пък самият водород се съхранява трудно и е твърде опасен. Водородните клетки пък минават все още за шарлатанщина. Но пък мнозина мислят, че не в електромобилите, а във водородното гориво е истина.

Cadillac представи ядрен автомобил. Това подсказва, че не е далеч моментът, в който разпада на атомите може да се използва за придвижване на 4 колела. Прототипът се движи на торий, който далеч не е толкова опасен, колкото други подобни вещества. Със сигурност обаче сме далеч от внедряването на такава алтернативна кола.

Изброените по-горе алтернативни горива подсказват, че скоро може да има научно-техническа революция в МПС. Кога обаче, не се знае.

Що е то прахов електромагнитен съединител? Опасността от заспиване зад волана и как да се справим с нея?

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: