ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Как работят хибридните автомобили?

like0 unlike3
08 Feb 2013 Статии
15976
0
Как работят хибридните автомобили?

Възможен начин за преодоляване на проблемите на електрическите превозни средства е да се използва малък двигател с вътрешно горене и електрически генератор за зареждане на батериите по време на шофиране. Работният обем на ДВГ може да бъде избран от необходимостта да се получи средната мощност, която се изисква от колата, а не от максималната. В този двигател може да се осъществи по-висок коефициент на полезно действие, а вредните емисии сериозно да намалеят. За да се осигури необходимата мощност за ускорение най-често енергия се черпи и от батерията, и  от мотора. Това е т.нар. хибриден тип на задвижване.

Схема на паралелен хибрид

Автомобил, изпълнен по схемата паралелен хибрид

  1. ДВГ
  2. електродвигател №1
  3. съединител
  4. електродвигател №2
  5. автоматична скоростна кутия

Най-общо хибридните автомобили могат да бъдат разделени в 2 класа: на серийни хибрид, в който цялата енергия се превръща в електричество и на паралелен хибрид, в който двигателят е свързан към колелата на автомобила чрез механична или хидравлична предавка, а потокът на електроенергия се редува с механичния.

Схема на хибриден автомобил

Хибриден автомобил

  1. синхронен електродвигател с постоянни магнити
  2. преобразовател
  3. йонно-литиев акумулатор
  4. вариатор CVT
  5. електродвигател
  6. съединител
  7. двигател

Първият тип дава по-голяма вариативност на конструкцията на автомобила и всеки компонент на возилото може да се разполага на произволно избрано място.

От друга страта при паралелния тип може да се използва по-лек и компактен ДВГ. Той и електрическият ще се редуват при задвижването на колата, а енергията ще се съхранява в батерии. Производителят на автомобили Nissan твърди, че хибридното задвижване по тази схема е именно най-удачно и го демонстрира през 1999 г.

Шаси на хибридния автомобил Toyota HV-M4

Шаси на хибридния автомобил Toyota HV-M4

Естествено, не на последно място тук е и цената. Защото колкото повече двигатели има една кола, толкова и по-скъпа е тя. Наложи се схващането, че оптималният хибрид може да бъде конкурентен само ако компенсира с нисък разход на гориво и ниски вредни емисии. Важно е до каква степен произвежда и съхранява енергията. Така излиза, че задължително в конструкцията трябва да има конвенционален двигател с вътрешно горене.

Подходът е използав от компаниите Toyota и Honda за хибридните модели Prius и Insight. Шасито на Toyota HV-M4 включва адаптирани двигател - бензин с обем 2,4 л, който се намира в предната част на возилото. Другата част от задвижването е зад мотора и върти задните колела. Според компанията Toyota моделът 2003 Prius вече реализира печалба за компанията.

Хибридния автомобил на Honda Insight е кола с двуместно купе. Еднолитровият двигател е съчетан с електромотор-генератор, който се намира между двигателя и петстепенната ръчна скоростна кутия. Но задвижването основно е от ДВГ, което в действителност показва, че Insight е хибриден автомобил, в по-малка степен, отколкото на Toyota Prius.

Citroen и FIAT се „изхитриха” да представят свои вариации на електрически коли с малък двигател и генератори, които заменят батериите. В градско каране при пълен акумулатор се поддържа до 50 км/ч. В момента много автомобилни компании имат свои прототипи на хибридни автомобили.

Start Genie: Какво може да продаде една добра реклама? Спестете си главоболия с антирадар

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: