ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

„За” и „Против” добавките в бензиновите двигатели

like0 unlike0
14 Dec 2013 Статии
14988
0
„За” и „Против” добавките в бензиновите двигатели

Някой експерти въобще не съветват използването на добавки, други пък горещо препоръчват употребата им, производителите на автомобили обикновено са „против” ползването им, общо взето мненията са много и различни. И в този материал няма да Ви убеждавам да ползвате или не такива добавки, а просто ще се опитам да изясня основните моменти а Вие сами ще си решите струва ли си или не да сипвате някаква допълнителна химия в резервоара си.

Добавките основно се делят два вида – универсални и специализирани. Специализираните са октан-коректорите, почистващи добавки и влагоуловители, има и други видове, но те са комбинация от описаните.

За универсалните добваки тук няма да говорим, тъй като специално за мен универсалните неща в повечето случай са „ни рак ни риба” и ползите от този вид добавки са най-вече за тези които ги произвеждат и продават.

Специализираните добавки се борят така да се каже с три основни проблема идващи от бензина който се ползва и това са:

  • по-ниско октанова число от обявеното и съответно нужното на двигателя – това води до преждевременна детонация, което понижава мощността на двигателя и влияе отрицателно на клапаните, буталата и сегментите;
  • по-голямо количество смоли в нискокачествените горива – по-бързо замърсяване на горивната система, горивните камери и изпусктелната система, последствията са увеличен разход на гориво, риск от прегряване на двигателя, намалява се ресурса на катализатор.
  • вода в горивото, в следствие конденз или неправилно съхрание и транспортиране – тя нарушава работата на двигателя, през зимата може да замръзне и да задръсти бензинопроводите, ускорява корозията.

Най-лесното бързо и евтино решение на споменатите проблеми е да си вземем подходящата добавка към бензина и да я използваме според упътването, но точно по упътването защото при неправилното им използване може не само да не си решите проблемите а да си докарате още по-големи.

Специализираните добавки биват основни три вида:

  1. октан-коректорните добавки се числят към аварийните добавки, тяхната ежедневна употреба за повишаване на октановото число на бензина си е чиста загуба на пари, тъй като е по-евтино да си зареждате високооктанов бензин отколкото да повишавате октана на нормалния бензин. Така че бутилка такава добавка е добре да си имате в багажника, когато тръгнете на дълъг път и ви се наложи да заредите в никому неизвестната верига бензиностации „Бай Дечо Ойл”, някакъв странен бензин и двигателя Ви започне да се държи странно. Точно в такива моменти се използват октан-коректорите и то само до следващата добре позната бензиностанция в качеството на която не се съмнявате или до сервиза за да ви източат странната течност от резервоара.
  2. почистващите добавки е добре да се ползват регулярно, ако действително искате да има някакъв ефект от тях то едноразовите акции са нискоефективни и не са препроръчителни. А за двигатели с голям пробег и много моточасове в градските задръствания, използването на промиващи добавки може и да е опасно ако не се направи както трябва.
  3. влагоуловителните добавки също е добре да се ползват по-често и особено при смяна на сезоните, защото тогава по-често се образува конденз в резорвоара.

В състава на октан-коректорите се съдържат основно три съставки:

  1. железни окиси – те са ефективни и нетоксични, но превишаване на препоръчителната от производителя концентрация може да доведе до прекомерно натрупване на желязосъдържащ нагар (червеникав на цвят) по свещите, което е изключтелно непрепоръчително;
  2. манганови съединения – ефективни и невисокотоксични, но образуват твърд нагар по свещите, които снижава ефективността им при предозиране на добавката;
  3. ароматни амини – ефективни и много добре се съчетават с другите антидетонациони съединения и подсилват техния ефект, но предозирането им води до натрупване на вредни отлагания в горивната система и образуване на нагар.

Основния компонент на почистващите добавки са повърхностно активни вещества ПАВ. Като профилактично средство те са изключително полезни при редовното им използване в автомобили с голям пробег или в с много моточасове в градските задръствания, но при положение че се ползват редовно, а не „ударно” един път в годината. Висококачествените добавки могат да почистват вредните отлагания не само в горивната система а и някой видове нагари в горивните камери, но това си има и съответната цена.

Влагоуловителитните добавки възпрепятстват кристализирането на водата в бензина и възпрепятсват образуването на лед в бензинопроводите и горивната система. Тяхното преодзиране не е фатално, но е непрепоръчително защото при изгарянето им все пак остават нагари, които се натрупват в двигателя.

Препоръки

  • използвайте добавките според инструкцията на производителите;
  • изпозлването на неизвестни добавки или липсата на инструкция към тях може да Ви доведе немалки проблеми;
  • използвайте добавките по предназначение, например добавки за карбураторни двигатели (колкото и да са редки вече) не са подходящи за инжекциони;
  • използвайте октан-коректорните добавки само в аварийни ситуации за подобряване на некачествен бензин;
  • не предозирайте („ударни” дози) почистващи добавки в двигатели с голям пробег или много моточасове в градски задръствания, а напротив, в такива случай се започва с по-малки дози за постепенно промиване;
  • при използването на добавки съблюдавайте предписанията на производителите.
Системи за бензиново впръскване от BOSCH Compact Поддръжка на акумулатора през зимата

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: