ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Съвети за подготовка на колата за лятно шофиране

like0 unlike6
11 Mar 2013 Статии
8717
0
Съвети за подготовка на колата за лятно шофиране

Лятото наближава и температурите постепенно се увеличават. Хвърляме зимните дрехи, вече мислим как да се предпазваме от слънцето. Логично е за се замисли няма ли нужда и автомобилът ни от нещо в горещините. Особено ако разчитаме на него.

Охладителна течност

Охладителната система през лятото се подлага на сериозен тест. Ако бъде заръстено, то колата обикновено прегрява. Препоръчва се в нея да има и чиста вода. Антифризът спира ръждата и охлажда по-добре мотора. Именно затова се препоръчва смес със вода да се налее в охладителната система. Обаче следете винаги равнището на течността, както и за евентуален теч. Винаги допълвайте. Важно е да се знае точната пропорция на сместта антифриз – вода, защото само така ще сме наясно кога тя може да заври. (Респективно през зимата – да замръзне.)

Масло и филтри

Писахме за маслото – колкото повече се загрява и престоява, смазочните му свойства намаляват. И неговото ниво трябва да се следи, както и кога е било сменяно и за евентуален теч. Доливайте от същата марка при нужда, а ако случайно датата за следващата смяна настъпи по време на път – действайте при първа възможност. Не бива да се пропуска и фактът, колко често през зимата сте ползвали колата. Ако е било рядко, то дори налятото ново масло в автомобила вече не е хубаво. То става гъсто, събира вода и също трябва да се подмени с началото на летния сезон. Задължително с масления филтър.

Въздушният филтър и филтърът на климатика се задръстват бързо когато има прах и това затруднява функционирането на мотора и на климатика. Те също подлежат на смяна.

Спирачна течност и спирачна система

Проверете равнището на спирачната течност. Припомнете си, кога последно е сменяна и гледайте за евентуален теч. Не пропускайте „инспекция” на накладките и спирачните дискове.

Акумулатор

На всяка цена го изчистете. Ако се налага – презаредете го. И при нужда сменете с нов.

Ходова част

Проследете дали няма особен звук („тропане”) по окачването. Усетите ли нещо нередно, веднага идете в сервиз.

Важно е да се знае, че солта и въобще субстанциите от лугата, която през зимата се използва за размразяване на пътищата, често води до корозия на метала по вашия автомобил. Добре измийте шасито и ако трябва го третирайте с подходящ химикал.

Климатик

Колите имат предимство, когато климатикът работи добре. Проверете дали е пълен с фреон и за евентуален теч. Добавете фреон, ако има необходимост.

Гуми

Проверете грайферите и налягането в губите. Не забравяйте, че през лятото се кара с летни гуми! Не ползвайте амортизирани зимни без добър грайфер, защото те не са пригодени за жегите могат да ви вкарат в беля. Особено при завоите.

Течност за чистачки

Процедурата и при тях е като при другите течности в автовобила. Проверява се дали има достатъчно разтвор и за теч. Долива се при нужда.

Резервна гума

Не забравяйте „5-ото колело”, когато тръгвате на път. Имайте готовност и инструменти за смяна.

И за финал – както и през зимата, в колата трябва да има всички други необходими неща, които изискват контролните органи – аптечка, триъгълник и др. Само така през лятото ще шофирате спокойно.

Адаптивната система за управление на предните светлини – най-скъпото не значи най-добро 5-ият цилиндър в някои двигатели

Подобни

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Изборът на ЛЕД крушки за кола е важна част от поддръжката на всяко превозно средство. С правилния избор се подобрява видимостта по време на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: