ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Система за деактивация на цилиндрите

like0 unlike0
Boris Prodanov 28 Feb 2014 Статии
5628
0

Система за деактивация на цилиндрите

Система за деактивация на цилиндрите
/add_images/news/022014/s_cil_442.jpg
  1. Система за деактивация на цилиндрите

Около 1 литър гориво на 100 км пробег икономия идва от системата за деактивация на цилиндрите. Тя все по-често намира приложение.

VW гарантира този литър за своите нови мотори, които работят по тази система. Polo и Golf вече я имат в някои модели, а идеята е от поне 3 петилетки.

Още Mercedes-Benz предложи подобна екстра, и то през далечната 1997 г. Тя издържа през времето едва до 2003 г. и спря да се монтира. Годините бяха богати, никой не мислеше за икономия на гориво.

Настъпи обаче кризата и хитрината се завърна при SLK 55 AMG. После и други фирми се сетиха, че петролът е скъп.

Все по-често системата за деактивация на цилиндрите се намесва в автомобилостроенето. Тук му е мястото да обясним какво представлява.

На цилиндрите има монтирани прекъсвачи (актуатори). По електрически път тези превключватели могат да нагласят така гърбиците на разпределителния вал, че клапаните (всмукателни и изпускателни) да се затварят за милисекунди.

Така се прекъсва подаването на гориво на определени цилиндри, обикновено вътрешните. (Външните работят при повишено натоварване.) И се постига споменатата по-горе икономия. Двигателят не трябва да е под 1000 оборота, системата не работи добре при над 4000 оборота. Педалът на газта не бива да е натиснат повече от 1/3. Точно този диапазон обикновено се ползва най-често от шофьорите.

Общо-взето това са изискванията системата за деактивация на цилиндрите да свърши своята работа. Цялата система тежи около 3 кг. По-силното натискане на газта веднага включва наличните цилиндри. Пестенето на гориво е според капацитета на двигателя, но по-новите системи почти сигурно гарантират 1 литър „на стотях”!

Най-проста е работата на системата за деактивация на цилиндрите при „четворките” – външните 2 работят, вътрешните 2 „почиват”.

За V8-двигателите се спират цилиндри с №2, 3, 5 и 8. Клапаните остават затворени от актуаторите.Работят останалите цилиндри, а скоростта е под 130 км/ч при средни обороти.

При всички агрегати е решено как да се деактивират цилиндрите без моторът да тресе.

Качествено ли са балансирани колелата на автомобила Ви? Какви размери трябва да има гаражът?

Подобни

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Наближават коледните празници. Децата ще излязат в зимна ваканция и цялото семейство ще има време и възможност да попътува малко – на...

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Клиренсът е действителното разстояние от долната страна на колата до повърхността на пътя. Защо този параметър е важен, ще обясним в статията.

Автомобил с пръстен

Автомобил с пръстен

На някои бензиностанции има надпис: „МПС с пръстен”. Ще Ви обясним какво значи това.

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: