ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Познай по пушека от ауспуха проблемите на колата

like1 unlike0
Boris Prodanov 16 Aug 2013 Статии
71643
1
Познай по пушека от ауспуха проблемите на колата

Често по вида на пушека от ауспуха можем да разберем какво се случва в колата. Двигателят ли е повреден? Или нещо друго?!

Майсторите се ориентират първо според цвета му. Като цяло промяната на излизащия дим подсказва за проблеми с двигателя или прилежащите му компоненти.

Видим ли черен пушек добре е да знаем, че става въпрос за навлизащ излишък от въздух към горивната смес. Точно 4 са основните възможни „диагнози”. Няма да е неочаквано замърсяване на въздушния филтър. Ако е така, добре. Но пък друга причина е карбураторът – или разстроен, или задръстен. Като нищо и горивната помпа може да е дала дефект, това вече подсказва сериозни разходи за ремонт. Най-„приятен” се оказва проблем със зацапани свещи. Тогава минаваме само с лека уплаха.

Белият пушек е нормален за първите минути на работа на двигателя на колата. Това е очакван конденз, но ако се задържи в следващите минути идва ред да търсим причините.

А те водят все към стабилни по харч корекции на мотора. Един от вариантите за бял пушек е дефект в гарнитурата на главата. Или пък спукан блок. Не е изключено да става въпрос с деформирано бутало или цилиндър. Уплътненията, когато са остарели, дават също подобен цвят на дима. Като нищо и изтичане на охладителната течност.

Монтьорите се обединяват към сходни „диагнози”, когато видят син пушек. Логично – обикновено той се дължи на влизащо масло в цилиндрите. И пак стигаме до необходимост да сменяме уплътненията. Ако синият цвят на дима се появи веднага при запалване на двигателя (вместо „нормалният” бял) често се прави заключение освен за изпускащи уплътнения, а и за амортизирани водачи на клапаните. Добре е да се има предвид и вероятен проблем с буталото – обикновено износване. Най-лесно се приключва проблемът ако е запушен масленият филтър или от престараване сме наляли излишък от масло.

Това са само няколко съвета, получени от дългогодишния опит на знайни и незнайни специалисти по автомобилите. Нерядко проблемът се нуждае действително от професионална монтьорска намеса. Затова не се колебайте, не рискувайте и веднага идете в сервиз.

Цената на безплатната есктра при кабриото „Вятър в косите” „Консервация” на автомобила

Подобни

Как се изплащат щетите от сключена гражданска отговорност

Как се изплащат щетите от сключена гражданска отговорност

Всяка година собствениците на МПС трябва да сключат застраховка "Гражданска отговорност", която е задължителна и неотменима. Нейното...

Какво представляват тяговите акумулатори и за какво се използват

Какво представляват тяговите акумулатори и за какво се използват

Поддръжката на автомобила не е лесна работа. Да си купим кола е първото, но е и последно нещо, за което трябва да помислим. След това следват...

Защо не трябва да подценявате автоаксесоарите като грижа за колата?

Защо не трябва да подценявате автоаксесоарите като грижа за колата?

Автоаксесоарите в никакъв случай не бива да бъдат подценявани при грижата за колата. Сега ще разберем кои са полезните допълнения при поддръжката...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

1
Мустафа ефриев 28 Aug, 12:31ч.
Искам да разбера защо ми пуши бмв то х5 44i 286hp бензин
Напиши коментар..
Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: