ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Цената на безплатната есктра при кабриото „Вятър в косите”

like0 unlike1
14 Aug 2013 Статии
7240
0
Цената на безплатната есктра при кабриото „Вятър в косите”

Уютни комфортни салони, тонирани стъкла, съвършенни климатици... „Какво повече може да се иска от една кола?”. Ами лято е, на всеки му се е прийсквало да „поджитка” с половинката си или с приятели по крайбрежния булевард на кабрио, просто да се поизфука малко. С всяка година избора на открити модели или популярното „кабрио” става все по-голям, но все още дела им като цяло не е толкова голям в общата маса автомобили. Това е така поради специфичното им предназначение и приложение. Колкото и да стават все по-съвършении тези автомобили те винаги ще са в класа на луксозните возила, пък и основното им приложение е през по-топлата и недъждовна част от годината. Както и да е, в тази статия нямам за цел да изтъквам предимствата и недостатъците, а по-скоро ще разгледам основните характеристики и различните видове на кабриолетите. 

Без значение какъв точно е открития таван на автомобила характерното за всички модели е по-голямото им тегло в сравнение с нормалните такива, разликата е от 60 до 200 кг в плюс, в зависимост от класа. Това е обусловено от допълнителното усилване на купето с квадратни тръби с дебелина около 3 мм, като се започне от двигателя по целия под на колата и се стигне до задните седалки. Също така специално усилване има и между салона и багажника. Допълнително натоварване идва и от рамката на предното стъкло, която е с около 1,5 мм дебелина и често е с малко по-друга форма от базовия модел.

Обикновено кабриолетите се предлагат като модификация на някакъв базов модел, но конструктивно не може да се говори за проста модификация. Измененията, материалите и технологиите влагани в откритите коли са толкова много че по-скоро може да се говори за отделен модел. Затова и производството им се доверява на фирми като Valmet, Karmann, Elle и др., още повече че разработката на конструкцията се извършва от инженери на споменатите фирми, а не от проектанти на стандартни модели.

Най-простият и най-лек за изработка кабриолет е т.нар. модификация „targa”, която е патентована още през 1965 г. от Porsche. Тя се характеризира със снимаемата твърда част на тавана на колата. Конструкцията е усъвършенствана в наши дни пак от Porsche в модела „911 Targa”, където средната стъклена част от тавана автоматично се прибира назад към задното стъкло, носещите странични колони са неподвижни, докато при аналогична конструкция при „Smart” тези колони могат да се демонтират.

Най-популярната конструкция е платнения гюрук, като „платнен” е условно казано. Съвременните гюруци са изработени от плътни, студо- и водоустойчиви материали, които трудно могат да се прережат, и се предлагат в различни цветове, със и без задно стълко, дори с подгряване, а някой производители предлагат даже и люкове. Вече почти не се предлагат ръчно свиваеми гюруци, но дори и те имат достатъчно сложен механизъм. Класическия гюрук който се сгъва на „хармоника” и се прибира зад задните седалки постепенно заема своето място в музейте, съвременните технологии успяват така да „нагънат” гюрука че той се побира в малко ниша с капак между задните седалки и багажника, което е свързано повече с аеродинамиката отколкото с естетиката. И действително проблема с аеродинамиката при откритите автомобили винаги си остава независимо от модификацията. Обтекаемостта им винаги е страдала заради липсата на таван, а не трябва да се забравя и проблема с шумоизолацията. Всичко това се решава донякъде чрез „заглаждането” на купето посредством поставянаето на демонтируем твърд таван, т. нар. „hardtop”. Такива модификации са се появили още в средата на 30-те години на миналия век, принципа е че част от тавана или целия си е твърд, но може да се демонтира през лятото и да се съхранява за зимата в гаража. Следващото поколение кабриолети са със сгъваеми тавани, които се „чупят” на две или повече части сгъват се и се прибират в отделение в багажника за около 20-30 секунди. Всичко това не е възможно само и единствено с електродвигатели, и идва на помощ  хидравликата, което още повече усложнява механизма. Прибирането на тавана може да бъде даже и по време на движение, но при скорост неповече от 20 - 30 км/ч. Мястото което се губи от багажника за помещаване на тавана е от 100 до 300 литра в зависимост от класа на автомобила. Общо казано, разделянето на тавана на повече части икономисва място, но пък прави механизма по-сложен, по-скъп и по-тежък.

По западноепропейска статистика повече от 30% от тежките аварийте с кабриолети е преобръщането, явно притежателите на този вид коли са малко по-агресивни на пътя така да го кажем, от тук идва и въпроса за сигурността на кабриолетите. За коланите за безопасност няма да говорим, те са задължителни за всички автомобили. Основните елементи за защита е подсилената рамка на предното стъкло и защитните метални дъги зад седалките. В последните години рамката я правят с форма която леко надвисва над салона, но това въпреки че е леко неудобно при сядането в автомобила си има своята заслужена защитна функция. А металните дъги обикновено се монтират на по-спортните или по-евтините модели кабриолети. За още по-скъпите модели пък има защитни дъги, които в нормален режим са скрити и електронен датчик следи за състоянието на колата и при най-малко съмнение за ПТП ги задейства и те се изстрелват за около 0,3 части от секундата в защитно положение в задтилната част на седалките. Много често ролята на тези дъги играят подсилените подглавници. Също така кабриолетите не са лишени и от пълен набор въздушни възглавници, но винаги е по-добре да не се провокира ситуации в които да се задействат. Освен всичко това за да се сдобиете с нов кабриолет, ще трябва да доплатите с няколко хиляди евро в повече в сравнение с нормалния модел. В добавка получавате и по-голям разход на гориво особено когато карате с прибран таван (0,1 - 0,7 литра на 100 км), също така ще трябва да се примирите и с това че динамичните характеристи ще са малко по-слабички в сравнение с аналогичния модел с нормален таван. И логично при сгънат таван багажика е доста малък, но едва ли собствениците на този клас коли, ще са силно разстроени ако не успят да натъпчат в него мотика и две щайги с лук и моркови от бустана, например. Въпреки всичките тези недостатъци и неудобства кабриото си остава една достатъчно атрактивна и привлекателна кола, и поради това с всяка пролет откритите автомобили стават все повече на пътя.

Защо да използваме течност за чистачки вместо вода и каква да изберем? Познай по пушека от ауспуха проблемите на колата

Подобни

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Изборът на ЛЕД крушки за кола е важна част от поддръжката на всяко превозно средство. С правилния избор се подобрява видимостта по време на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: