ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Полезни съвети за поддръжка на автомобила

like0 unlike1
08 Dec 2013 Статии
8952
0
Полезни съвети за поддръжка на автомобила

И зиме, и лете автомобилът иска грижи. Има няколко действително полезни съвета за поддръжка, но съществуват и доста митове.

Сред тънкостите е препоръката да не се зарежда колата с гориво, ако в момента цистерната доставя гориво на бензиностанцията. То се впръсква със силно налягане в резервоарите, които не са особено пълни. На дъното са утайките и прочие нечистотии, които само чакат да бъдат разбъркани. Те изплуват и като нищо могат да се окажат и във Вашата кола. И после да се чудите какво да правите, защото ще пострада както двигателя, така и горивната система.

Засядането в кал, сняг и лед (особено възможно в следващите месеци на годината) не трябва да е съчетано с форсиране на мотора. Първо – ще се „окопаете” допълнително, а не на последно място е опасността от претоварване да повредите нещо по автомобила или да износите по-бързо елементите.

Връзката с ключове трябва да е максимално лека. Ако някой „топуз” провисна на стартера, скоро може той да се нуждае от ремонт. Ясно защо – прекомерната маса предизвиква сериозни тласъци в този детайл особено по време на пътуване и попадане в някоя дупка от републиканската пътна мрежа.

Улътненията по прозорците и вратите е хубаво да са добре поддържани. Има специални препарати за тях, чистете ги редовно. Освен на визията на колата те влияят и на нейната поддръжка, защото не допускат в купето влага, прах, боклуци.

Двигателният отсек също трябва да се държи чист. „Сърцето” на Вашето возило така ще бъде предпазено от износване, някои от по-крехките елементи ще са добре защитени ако по тях няма кал, прах, отлагания. След основно почистване забърсвайте с влажен парцал около 2 пъти месечно.

Това са полезните съвети. Някои митове само ще Ви усложнят деня, но в никакъв случай не са полезни за автомобила.

Има обаче и много безсмислени трикове и идеи за поддържката на автомобила.

Ваксата за обувки не предпазва предната броня от драскотини – било то от камъчета или други твърди тела. Единственото, което постигате обаче е да омажете с мазни петна колата си.

Срязана глава с лук не обезмирисва купето за 1 нощ от неприятни аромати. Напротив, към странните миризми в колата ще добавите и такава на кромид лук....

Летите джанти не се почистват с веро или друг миещ препарат. Защото в тези детергенти има и киселини, които могат да нарушат визията на тази част от возилото.

Блясъкът на матираните пластмасови брони не се възстановява след нагряване със сешоар и забърсване. Единственото, което ще постигнете така е загрята за известно време матирана броня.

Замърсените чистачки за стъкла ако се бършат с кърпа, напоена с оцет могат да се почистят от мазнини. Останалите нечистотии не се махат така, има специални препарати за това.

Какво трябва да знаем за веригите за сняг? Системи за бензиново впръскване от BOSCH Compact

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: