ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Подготовка на автомобила за пролетта

like1 unlike0
Boris Prodanov 17 Feb 2014 Статии
11527
0
Подготовка на автомобила за пролетта

Зимата е към своя край. И преди да дойде лятото е добре да подготвим автомобила за настъпващата пролет.

Най-важното е да се махнат зимните гуми. Старите не ги захвърляйте направо в мазето, а ги почистете старателно. Може да се възползвате и от хотел за гуми – така е сигурно, че всичко за тях ще бъде направено както трябва. Това е много важно, защото през зимата колата се кара в луга и сол, която корозира джантите.

Ако все пак лично сте решили да ги хигиенизирате, не използвайте телена четка и абразивни материали. Махнете от грайферите на зимните гуми камъчетата, налепа по джантата и използвайте специален силикон (вакса за джантите), с който да ги покриете и предпазите от стареене. Приберете ги легнали една върху друга. В никакъв случай не поставяйте изправени!

Идва ред на пролетното измиване на колата. Не се пропуска нито 1 място, където може да е останала сол и/или луга. Писахме по-горе, че тези препарати за третиране на пътищата са опасни както за гумите, така и за всичко метално. За да предпазите от корозия купето наблегнете на критичните зони – около пантите, под калниците и радиатора. Там се „спича” най-много мръсотия и трябва внимателно да се третира с гъба. Гумените уплътнения на вратите също се измиват старателно.

Пастирането е следващият етап. То цели да опазите лаковото покритие на автомобила. Често има доста захабен вид, но съществуват препарати (напр. Carnauba Wax), които придават вид на возилото за идващото по-топло време. Освен всичко друго, то предпазва и от слънчевите лъчи.

Измиването само по себе си не е достатъчно. Винаги по боята се натрупва оксидация, която се третира с полиране. Само така ще се поеме по-добре ваксата. Неизвестни „мазила” се избягват, защото само фиксират мръсотията върху боята. Има и специалисти по обработка на покритието на автомобила.

В колата установяваме, че стелките са мръсни и кални. Изпирането им е задължително, купето се проветрява, за да излети влагата. Прозорците се измиват с препарат, но не и на силиконова основа. После подсушаваме с микрофибърна кърпа. За детайлите от интериора вече може да използвате силиконова паста. Ще ги направи по-лъскави. За кожата използвайте съответния препарат или дори само влажна памучна кърпа. Не пропускайте и предпазните колани.

Ако не ви се занимава с автомивка за вътрешно почистване, пуснете „соло” една прахосмукачка в купето и багажника. Волана, скоростният лост и ръчната спирачка третирайте само с влажна кърпа. Те трябва да са чисти, но не и да се хлъзгат в ръцете.

С идването на пролетта идват и насекоми. Те се лепят по купето и определено го цапат. Отделно отделят вещества, които увреждат лаковото покритие. Вземането на мерки е необходимо. След дълги пътувания веднага почистете колата с препарат. Не забравяйте да смените и течността за чистачки. Зимната не отстранява наслагванията от насекоми, затова е важно да сложите лятна.

Пак въпрос на хигиена са „подаръците” от птичките, които често финишират по автомобила. Ясно – трябва да се чистят навреме. Макар и процедурата по това да е миризлива и не особено приятна.

Дърветата също цапат – къде със смола или други вещества. Не паркирайте около тях, ако има друг избор. Стане ли обаче „белята” веднага чистете, а ако има много засъхнала смола спасението е само в машинното пастиране и полиране.

А след като наближи лятото, възползвайте се от тези съвети за подготовка на колата за шофиране в най-топлите дни на годината!

Важна ли е стойката по време на шофиране? Защо се разминава заявения от производителите разход на гориво от реалния?

Подобни

Как се изплащат щетите от сключена гражданска отговорност

Как се изплащат щетите от сключена гражданска отговорност

Всяка година собствениците на МПС трябва да сключат застраховка "Гражданска отговорност", която е задължителна и неотменима. Нейното...

Какво представляват тяговите акумулатори и за какво се използват

Какво представляват тяговите акумулатори и за какво се използват

Поддръжката на автомобила не е лесна работа. Да си купим кола е първото, но е и последно нещо, за което трябва да помислим. След това следват...

Защо не трябва да подценявате автоаксесоарите като грижа за колата?

Защо не трябва да подценявате автоаксесоарите като грижа за колата?

Автоаксесоарите в никакъв случай не бива да бъдат подценявани при грижата за колата. Сега ще разберем кои са полезните допълнения при поддръжката...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: