ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Особености на зимното шофиране

like0 unlike0
08 Nov 2013 Статии
5213
0
Особености на зимното шофиране

Настъпва зима и вероятността докато сме зад волана да се подхлъзнем с колата съществува постоянно. Опитни шофьори имат решение на този проблем.

Те могат да дадат и доста ценни съвети при снежно време. Естествено, преди да тръгнете на път първо подгответе автомобила за съответните условия!

Най-често колата се подхлъзва след някакво рязко движение. Обикновено резкият опит да се завие води и до липса на сцепление на гумите с пътя. Същото важи и ако се опитаме да увеличим скоростта рязко или пък да спрем. Затова и основното е при зима да не се правят чудеса при шофиране, а де се поддържа нормална скорост и маниер на маневриране. Няма „имунитет” за проблем на леда и в снега.

Специфично при подхлъзването е и недозавиването. Това е опасна ситуация, при която дори да сте завъртяли волана почти максимално в някоя от 2-те посоки, движението си продължава по права линия и не влизате в завоя. Така има опасност да излетите от пътя. Паниката е гибелна и в тази ситуация първо трябва да отнемете газта, но да не се опитвате да завиете още повече. Има шанс ако получите сцепление отново просто да влезете в много по-остър завой. Постепенното намаляване на скоростта и меки движения с волана са необходими, не резки движения.

Друг тревожен елемент в зимното шофиране е свръхзавиването. Стига се до един опасен момент – задницата на автомобила прави опити да надмине предницата. Обикновено възниква при МПС със задно предаване. Както и при подхлъзването е добре да не се дава рязко газ, а да се шофира при отпускане на всички педали и преминаване на неутрална предавка. Опасността да завиете рязко в неустановена посока съществува и тук, просто не разчитайте на прав път проблемът да се реши сам.

Всичко се разминава сравнително добре при ниски скорости. Тогава при липса на сцепление с пътя само няколко секунди е проблематичното време, в което ще усетите, че нещо не е наред. Ако обаче сте форсирали всичко може да продължи доста повече, което повишава опасността да стане грешка.

В сняг най-добре се чувстват колите, които са 4х4. Дори и те обаче не са „имунизирани” от неприятни сцени в преспите. Физичните закони важат за всички автомобили и ако се предоверим на подобни МПС може да стане опасно, защото поддадат ли и 4-те колела, често се паникьосват и най-добрите шофьори.

След това предупреждение е добре да не забравяме за спазването на дистанция. В снега е добре разстоянието между двете брони да е по-голямо, отколкото в по-топло време. Защото при скорост 50 км/чоптималната дистанция е поне дузина дължини на колата. А на всеки 15 км/ч повечетрябва да добавяме и още 4 дължини.

Спирачките не се използват рязко и безотговорно. При подхлъзване няма как да се спре веднага и както е написано по-горе, само ще стане по-опасно. Затова действайте по познатата процедура, отнемете газта. При положение, че разполагате с ABS, веднага ще усетите, как системата реагира. „Ритането” на педала не е сигнал за нещо нередно, трябва да държите крака си стабилно.

Дори с хубава кола в снежно време високата скорост е рискована. Независимо, че „пъртината” отпред изглежда примамливо. При тези условия дори най-хубавият асфалт е като ледена пързалка, а спирачният път рипа между 4 и 10 пъти повече.  

И при всички случаи разумното поведение на пътя през идващата зима може да Ви помогне да предпазите и себе си, а и другите участници в движението!

Факти за дизела Система за подгряване на течността за чистачки

Подобни

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Изборът на ЛЕД крушки за кола е важна част от поддръжката на всяко превозно средство. С правилния избор се подобрява видимостта по време на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: