ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Колата от „Завръщане в бъдещето” е провалът на XX век

like0 unlike1
02 Aug 2013 Статии
6881
0
Колата от „Завръщане в бъдещето” е провалът на XX век

Красивият DeLorean от култовата лента „Завръщане в бъдещето” се оказа един от провалите в автомобилния бизнес в миналия век!

Компанията DeLorean Motor Company фалира преди средата на 80-те години на XX век. Джон Делориън, който минава за една от големите фигури в автомобилния бранш в САЩ, губи над 100 млн. долара при опита си да наложи производство на едноименното возило в Ирландия. В крайна сметка от DeLorean-а остава само спомена и действително култовото присъствие в киното.

Возилото само по себе си е култово – вратите се разтварят подобно на криле, двигателят е 130 „коня”, добавени са огромен брой екстри за обезопасяване на пътниците. Споменатият Джон Делориън кръщава колата на свое име и обявява, че ще я произвежда навсякъде по света, ако правителствата на съответните държави му помогнат в създаването на работни места. В действителност на бял свят излизат едва 9000 екземпляра от този модел и то не всички с добро качество.

Във Великобритания предложението да се създаде производствен комплекс в Северна Ирландия се приема добре както от властта, така и от данъкоплатците. Инвестицията е в размер на 100 млн. долара (сега преизчислени на над 1,5 млрд. долара!) с опцията над 2000 души да започнат работа в първите 5 г. от производството на автомобила. Допълнително обещание на Делориън е част от сделката с всяка кола да се внася директно в бюджета на Северна Ирландия.

Производството започва през 1981 г. и привидно всичко върви много добре. Opel и Renault участват в изработката на двигателя на спортния автомобил, шасито идва от Lotus. Моторът е V6 атмосферен агрегат с директно впръскване, средноразположен. Самата фабрика отваря врати дори по-рано от обявеното и има сериозни договори за продажби в САЩ.

За половин година се наемат 2000 служители, което обаче създава и първите спънки. Липсата на добре обучен персонал води до слизането от поточната линия на коли със сериозни дефекти. Отстраняването на проблемите струва пари и отнема време, а самият DeLorean струва немалко – над 25 000 долара! Така той бързо става непродаваем на американския пазар. Особено в момент, когато точно този клас автомобили започват да се търсят по-малко.

Белфаст е размирно място през 80-те години на миналия век, а бунтовете, гладните стачки и допълнителните политически усложнения прекъсват неведнъж производството, което стряска инвеститорите.

Англичаните обаче искат да решат проблемите с безработицата в тази си провинция и Джон Делориън работи без контрол. Той се възползва от това и държавните инвестиции отиват на съвсем друго място.

Слабите продажби и „източването” на капитал от DeLorean Motor Company бързо фалират фирмата. Великобритания губи чисто 100 млн. долара.

Въпреки това, който се сети за „Завръщане в бъдещето” неминуемо си спомня и за летящата кола. Тя, въпреки незавидната си съдба, има гарантирано място в историята!

Защо да изберем газов инжекцион за своя автомобил? Даунсайзинг (downsizing) или как се вкарват „няколко табуна коне под капака”

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: