ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Какво представлява тракшън контролът

like0 unlike3
18 Sep 2013 Статии
48124
0
Какво представлява тракшън контролът

Тракшън контрол се налага като все по-основна система за сигурност на съвременния автомобил. И е една от най-важните в автомобила. Вече е почти задължителна, независимо от класа на возилото.

Най-важното действие на тракшън контролът е да не позволи на колата да се „приплъзне”. Оттам произлиза името на системата, защото на английски „тракшън” е „сцепление”. По тази логика идва и обяснението на функционалността. Тракшън контролът следи за правилното разпределение на мощността между двигателните колела и по този начин понижава вероятността да се загуби сцепление и да се стигне до хлъзгане.

На пръв поглед системата има качествата на ABS, но не в процеса на спиране, а при ускорение.Принципно е така, но тракшън контролът блесва в цялата си красота при хлъзгави и мокри трасета, особено ако се ускорява и влиза рязко в завой.

Датчици и сензори следят за поведението на двигателните колела. Когато се зарегистрира опасност от приплъзване, системата взема своето решение и го предотвратява. Тракшън контролът варира в разновидностите си, но като цяло може ограничава подадената газ от шофьора и така да се предотврати рязкото ускорение на гумите. Другият вариант е да се подаде мощност към друго колело, ако това гарантира запазване на стабилността на колата. ABS систематасъщо може да се използва, за да се осигури спирачно усилие и да се понижи хлъзгането.

Тракшьн контролът винаги е активен и следи за поведението на автомобила на пътя. Когато се включва поради проблем, на контролното табло пред водача на МПС се активира светлинен сигнал. Шофьорът в никакъв случай не усеща, че контролът на возилото вече не е в неговите ръце, защото всичко става много бързо. Единственият признак е свързан с подаването на газ – натискате педала, а скорост няма. Този класически пример показва доколко е полезно да разполагате с тракшън контрол.

Следете дали е включен предупредителният сигнал. Свети ли, значи колата е се упрвлява от електронната система и събитията са под контрол.

И едно уточнение. Има случаи, когато тракшън контролът трябва да се изключва. Основно, ако се налага да изкарате автомобилът от кал, сняг или лед. При тези условия той ще е активен непрекъснато и само ще пречи.

Защо и колко често трябва да се сменя антифриза? Bosch eClutch - електронно включване на съединителя

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: