ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Как правилно да съхраняваме гумите

like7 unlike0
Владислав Георгиев 27 Dec 2012 Статии
18922
2
Как правилно да съхраняваме гумите

Отдавна отмина периода за смяна на летните гуми със зимни, но какво да правим с летните. Малко водачи се замислят, но неправилното съхранение на гумите без значение зимни или летни, може да Ви докара немалко проблеми както технически така и финансови. Автомобилната гума е конструирана да издържа голямо налягане и натоварване, но при определени условия и при правилен монжат на джантата, постоянно подържане на оптимално работно наляга и ред други конструктивни и технически параметри. Но когато се демонтират и трябва да се съхраняват те могат много бързо да изгубят качествата си или да изгубят износоустойчивостта си поради неправилно съхранение.

Първото и основно правило което трябва да се спазва е да не се съхраняват на място където ще са подложени на постоянно или редовно замърсяване с течни горива, масла или подобни агресивни реагенти. Каучука губи еластичността си и се нацепва. Високата и постоянна  влага също не е за препоръчване. Един полезен съвет – по време на демонжата на гумите маркирайте ги, коя къде е била – предна лява, предна дясна и т.н. Също така съхранявайте гумите на закрито и прохладно място, слънцето също не е полезно за гумата. И тук идва ред да уточним че има разлика в начина на съхранение от това гумите с джанти ли са или без джанти. Ако гумите се съхраняват с джантите може да се закачат да висят вертикално или да се подредят хоризонтално една на друга. Ако са без джанти не трябва да се окачват или слагат хоризонтално една върху друга, а се държат вертикално, но трябва поне един път в месец да се завъртат, това се прави за да се минимизира верятността от евентуално изкривяване в зоната в която натиска е най-голям.

Това са основните правила при съхранението на автомобилните гуми, спазването им Ви гарантира безпроблемното ползване на зимните и летните Ви гуми за повече от един сезон. 

Какви зимни гуми можем или трябва да използваме в Европа? Сравнение между дизелови и бензинови автомобили

Подобни

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

При придобиване на лек автомобил се разглеждат абсолютно всички детайли по осчетоводяването му. От особена важност е предварителната подготовка,...

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Наближават коледните празници. Децата ще излязат в зимна ваканция и цялото семейство ще има време и възможност да попътува малко – на...

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Клиренсът е действителното разстояние от долната страна на колата до повърхността на пътя. Защо този параметър е важен, ще обясним в статията.

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

1
Значи никога не съм ги съхранявал правилно :D
Напиши коментар..
2
и аз
Напиши коментар..
Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: