ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Как да cвалим до 30% от pазходитe на гоpиво

like0 unlike2
Boris Prodanov 08 Nov 2012 Статии
10162
0
Как да cвалим до 30% от pазходитe на гоpиво

Прилагането на подходящи практически съвети намалява разхода на гориво с до 30%. За целта обаче е необходимо шофирането да е умерено, а поддръжката на автомобила - добра. Не забравяйте налягането в гумите да е оптимално, а моторното масло - препоръчаното за автомобила. Видно е, че цените на горивото няма да намалеят драстично, затова всеки съвет е ценен. В някои специалистите откриват доста възможности за икономии.

  • Избягвайте рязкото ускоряване и/или спиране като шофирате плавно. Ако се държите агресивно на пътя вместо 30% икономии реализирате 30% увеличение на разхода.
  • Когато давате газ, използвайте по-рано по-висока предавка. Тя при ниска скорост сериозно влияе върху икономиите.
  • Двигателят трябва да е изправен. Ако е настроен правилно разходът на гориво пада с до 4%. За това влияе редовната смяна на масло и съответните препоръки за поддръжка на возилото.
  • Гумите трябва да са напомпани според предписания. Така те имат по-дълъг живот и съответно са по-безопасни. Ако налягането в тях е по-ниско с 0,1 атмосфери съответно се стига до преразход на гориво с над 3%.
  • В багажника и на задната седалка не трябва да има излишни вещи. Около 50 кг тежест в колата увеличава нуждата от гориво с 1-2%.
  • Климатикът е за умерена употреба, защото хаби гориво и товари двигателя. Затова е добре да се включва само при жега и студ. Вентилаторът е достатъчен за през другото време.
  • При шофиране с висока скорост прозорците трябва да са затворени. Скоростта намалява от влизането на вятър в колата. Компенсирането на това става чрез нуждата да се подаде газ, което пък води до повишен разход на гориво.
  • Маслото за колата винаги трябва да е препоръчаното. Ако спазвате това, генерирате икономия около 1-2% на горивото.
  • Когато зареждате колата - не се "хвърляйте" да сипвате малки количества гориво. То "излита" при всяко отвинтване на капачката. Последната трябва да е с добро уплътнение.
  • Спирането на колата става плавно, за да се осигурят икономии. Спазването на дистанция е необходимото условие за това.

Това са само няколко съвета, които помагат да икономисвате от скъпото гориво - било то бензин, газ, метан или дизел. Дори само част от тях могат да повлияят сериозно на месечните сметки за поддръжка на автомобила. Вижте повече и за това дали е по-икономично шофирането на свободна скорост.

Избор на автомобил втора ръка Система за нощно виждане или „Третото око”

Подобни

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

При придобиване на лек автомобил се разглеждат абсолютно всички детайли по осчетоводяването му. От особена важност е предварителната подготовка,...

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Наближават коледните празници. Децата ще излязат в зимна ваканция и цялото семейство ще има време и възможност да попътува малко – на...

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Клиренсът е действителното разстояние от долната страна на колата до повърхността на пътя. Защо този параметър е важен, ще обясним в статията.

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: