ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Икономично ли е шофирането при принудителен празен ход?

like0 unlike2
12 Sep 2012 Статии
18195
3
Икономично ли е шофирането при принудителен празен ход?

Една от най-често разискваната тема между притежателите на автомобили е как да пестят гориво докато шофират. При градски условия, икономия на гориво трудно може да се постигне, но при извънградско шофиране се спестява някой друг литър.

Един от най-добрите начини за пестене на бензин е докато колата се движи на празен ход (ПХ) или принудителен празен ход (ППХ). Каква е разликата между двете и кое е по-икономично?

Празен ход (ПХ)

Празен ход е когато автомобила се движи на свободна скорост. В този режим, подаването на гориво към двигателя е изключително минимално.

Принудителен празен ход (ППХ)

Съдейки по името, принудителен празен ход е като празен ход, но в принудителен режим – активира се, когато дроселовата клапа е затворена, а оборотите са по-високи от около 2000. ППХ се постига, когато се движите на скорост по наклон без да подавате газ. В този случай не се подава гориво към цилиндрите на двигателя, а въздух. Съответно и през ауспуха излиза въздух.

Кое е по-икономично от празен ход и принудителен празен ход?

Истината е, че много зависи от ситуацията. Но във всички случаи и двете икономисват от горивото.

Ако шофирате, например по магистрала или извънградски път с около 130 км./ч. и в следващите 5-6 км. предстои наклон който е достатъчно голям, че да изключите от скорост, то вие несъмнено ще изминете дори повече от тези километри без да подавате газ и без да губите скорост. Разбира се, ще изгорите бензин, но в изключително минимално количество.

Сега вземете същата ситуация, но оставате на скорост без да подавате газ. Тогава автомобила влиза в режим на принудителен празен ход и също няма да горите бензин. В този случай обаче, моторната спирачка е активирана и вие постепенно ще губите скорост, което ще ви принуди да подавате допълнително газ за да ускорите до първоначалната скорост. Този случай със сигурност ще ви изгори повече бензин.

Кое е по-безопасно от двете?

Личният ми съвет е да избягвате свободната скорост по стръмни наклони, първо защото сериозно може да си увредите спирачките, второ защото не е толкова сигурна, колкото ако сте на скорост и ползвате и моторната спирачка. Ако пък и сте развили висока скорост, автомобила ще е по-стабилен ако е на скорост, отколкото ако е на свободна. Най-добре е вие сами да си прецените ситуациите в които може да ползвате двата режима за пестене на гориво, чиято цена в последно време расте, та не спира ...

България винаги е била център на автомобилостроенето

Подобни

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Изборът на ЛЕД крушки за кола е важна част от поддръжката на всяко превозно средство. С правилния избор се подобрява видимостта по време на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

1
27 Sep, 10:56ч.
Много добра тема! Трябва да се прочете повече по въпроса :)
Напиши коментар..
2
Лично аз съм привърженик на принудителния празен ход.
19 Dec, 19:31ч.
И аз съм привърженик на принудителния празен ход, но все пак зависи и от гумите. Със зимни гуми като отнема газта колата веднага започва да спира докато с летните доста дълго си задържа скоростта.
Напиши коментар..
Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: