ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Видове на автомобилните купета

like10 unlike0
Svetlio 30 Nov 2012 Статии
42588
1
Видове на автомобилните купета

Според формата и размера на купето на автомобила, а така също и в зависимост от неговите възможности превозните средства се разграничават на следните типове автомобили.

Седан /Sedan/

Това е автомобил с триобемна конфигурация или двигателя пътниците и товарите са разположени в три различни отделения. Товарното отделение обикновенно е в задната част с изключение на някой модели със задно разположен двигател. Седанът по правило разполага с 4 врати, като има и редки изключения с 2 врати и 4 или повече седалки. Покривът е твърд и равен без скосяване към задното стъкло. В исторически план седан са се наричали напълно затворени автомобили.

Седан /Sedan/

Хечбек /Hatchback/

Автомобил с двуобемна каросерия, включваща пътници и товари, с достъпност чрез задната трета или пета врата, една от отличителните му функции са сгъваемите задни седалки, за да даде възможност за гъвкавост в рамките на споделения между товари и пътници обем. Като форма на корпуса на автомобила Хечбекът се появява през 30-те години на 20 век. Сега се използва в широка гама от автомобили от супермалки до среден клас.

Хечбек /Hatchback/

Лифтбек /Liftback/

Разновидност е на Хечбека, която включва също обща за пътниците и товарите каросерия, достъпна чрез задна трета или пета врата. В сравнение с Хечбека задната част, която се отваря е по-наклонета и по-дълга. Формата на каросерията визуално напомня тази на седан. Наименованието не се използва във всички страни, а тези купета са познати като хечбек.

Лифтбек /liftback/ Лифтбек /liftback/ схема

Комби /Station Wagon/

Комбито е автомобил с подоба на седан каросерия с удължен равен покрив, със споделен обем за пътници и товар и с достъп до товара от задно разположена трета или пета врата. Споделянето на обема за пътници или товари е с цел гъвкавост на интериора, за да отдаде приоритет на пътниците или товара според нуждите. Производителите от маркетингови съображения определят комбитата с различни наименования Estate (Mercedes-Benz), Avant (Audi), Touring (BMW), Break (Citroen), Kombi или Variant (Volkswagen и Saab), Sports Tourer (Opel).

Общото между комбито и хечбека е двуобемната конфигурация със споделен обем за пътници и/или товари и достъп до товарите от задна врата. При комбито са приоритет товарния и пътническия обем на автомобила. От гледна точка на местата на пътниците хечбека разполага с от 2 до пет места разположени в до два реда седалки докато комбито предлага до 7 места разположени в до 3 реда седалки.

Комби /Station Wagon/

Купе /Coupe/

Под купе обикновенно се разбира автомобил с фиксиран, твърд покрив и 2 врати. Но някой производители произвеждат модели с 3 или 4 врати, които също се характеризират като купета. Класическите купета са спортни коли с твърд покрив с подобна на седан каросерия и намалени размери. Предлаганото място обикновено е за двама човека с малки и неудобни седалки на втория ред.

Купе /Coupe/

Кабриолет /Convertible/

Кабриолетът е автомобил с каросерия с различни стилове, която може да се конвертира от открит в закрит вариант. Дизайните на покривите варират в широки граници. Дизайните на покрива са се развили в широки граници и търпят непрекъснато развитие. Най-ранните модели са с разглобяеми покриви, които се свалят. Съвременните покриви са сгъваеми и се сгъват или във вдлъбатина зад задните седалки или в багажника на автомобила. Покривите са изработени от меки или твърди материали и могат да се задвижват ръчно или автоматично. Меките покриви са изработени от винил или текстилни материали, а твърдите от стомана, алуминий, пластмаса и др.

Кабриолетите с твърд покрив понякога се наричат купе-кабриолет. Друга разновидност на Кабриолета е Рoadster /Роудстър/-а. Tой е открит двуместен автомобил със спортно управление.

Кабриолет /Convertible/

Лимузина /Limousine/

Това са луксозни седани, особено такива с удължена колесна база. Шасито на лимузината може да бъде удължено от производителя или от независима работилница. Основните цветове, в които са боядисани са черно и бяло. Те обикновено се управляват от професионални шофьори. Лимузините се предлагат със или без стъкло между пътниците и шофьора.

Лимузина /Limousine/

SUV /Sport Utility Vehicle/

Това е средно голямо превозно средство, подобно на комби обикновено са оборудвани с четири задвижващи колела и имат възможност да се движат както по пътища така и извън пътищата. Най-често те споделят една и съща платформа с пикапите. Терминът SUV не се изполва във всички страни, изполват се също термините „off-road vehicle”, „four-wheel drive” /4WD/, „four-by-four” /4x4/ или просто името на марката. Не всички SUV - ове имат четири задвижващи колела, а също така и не всички автомобили с 4 задвижващи колела са такива. Въпреки, че някой SUV - ове имат off-road възможности, те често имат второстепенна роля и до голяма степен тези автомобили се изполват по улиците.

Търсените през 90-те SUV-ове, разработени на платформата на пикапи постепенно намалява и постепенно се измества към SUV – ове /Crossover/, които използват платформата на автомобили, които са по-компактни и по-икономични.

SUV /Sport Utility Vehicle/

Кросоувър /CUV: Crossover Utility Vehicle/

Crossover-ът е превозно средство, произведено на платформата на лек автомобил и по-точно на комби или хечбек.

Конструкцията на Crossover-а съчетава характеристики от SUV, като висока стойка, високо място за сядане, висок клиренс и задвижване на четирите колела с характеристиките на един лек автомобил, независимо задно окачване, икономия на гориво и изполването му като лек автомобил.

Crossover-ът взаимства от комбито и хечбека двуобемния дизайн на купето, с една обща част за пътниците и товарите. Товарният обем се регулира според нуждите за сметка на сгъващите се седалки, осигурява се и достъп от задноразположена трета или съответно пета врата.

Crossover автомобилите имат слаби off-road възможности ако въобще имат такива.

Кросоувър /CUV: Crossover Utility Vehicle/

Миниван

Миниванът е товарно или пътническо превозно средство, предназначено за лична употреба. Те обикновено са двуобемни, проектирани за максимален вътрешен обем, като размер са по-високи от седаните, хечбеците и комбито.

Минивановете се предлагат като многофункционални автомобили multi-purpose vehicles (MPVs) или полезни автомобили multi-utility vehicles (MUVs). В Европа многофункционални автомобили multi-purpose vehicles (MPVs) описват общ тип превозни средства без значение от неговия размер. Размера се определя от допълнителна характеристика към наименованието. Например мини MPV, компактен MPV , които се произвеждат на базата на малките семейни автомобили и голям MPV, произвеждан съответно на базата на големите семейни автомобили.

Миниван

Пикап /Pickup truck/

Пикапът е лекотоварно моторно превозно средство с отворена задна част за товари, то е изградено като умалена версия на двуосен камион.

Пикап /Pickup truck/

Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? Що е то електронна стабилизираща система – ESP?

Подобни

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

При придобиване на лек автомобил се разглеждат абсолютно всички детайли по осчетоводяването му. От особена важност е предварителната подготовка,...

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Наближават коледните празници. Децата ще излязат в зимна ваканция и цялото семейство ще има време и възможност да попътува малко – на...

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Клиренсът е действителното разстояние от долната страна на колата до повърхността на пътя. Защо този параметър е важен, ще обясним в статията.

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

1
Много хубава статия!
Напиши коментар..
Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: