ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

like0 unlike0
Ангел Евтимов 25 Jun 2019 Статии
23174
0
Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

При придобиване на лек автомобил се разглеждат абсолютно всички детайли по осчетоводяването му. От особена важност е предварителната подготовка, която обхваща детайлите по придобиването му и разглеждането им.

Данъчно разглеждане при покупка на автомобил съгласно ДДС

На първо място, при закупуване на лек автомобил в чужда страна-член на Европейския Съюз, се прилагат в действие конкретни норми. От голямо значение за отговора на въпроса „Към кого се отнася задължението за начисляване на ДДС и къде съответно да се изплати то?“ са състоянието, в което е придобит автомобила (нов или използван) и от кого е закупен (от физическо или юридическо лице)

В случай на закупуване на нов автомобил

„Нови превозни средства“, включително и леките автомобилити, според т.17 § 1 от ДР на ЗДДС, са тези които:

  • са предназначени за превоз на товар и пътници, имат работен обем на двигателя над 48 куб. см. или с максимална мощност над 7,2 kW и
  • са доставени до половин година от датата на първата им регистрация (без значение къде е направена) или километража им не показва повече от 6 хил. километра

За да бъде оценен автомобилът като „нов“, той трябва да отговаря на поне едно условие и от двата критерия.

При закупуване на нов автомобил, всяко физическо и юридическо лице задължително трябва да декларира в нашата държава за неговото купуване, без значение дали съответното лице, от което е закупено е регистрирано или не, за стремежите на ДДС.

Самият ангажимент по дълга е в сила и за лица неподлежащи на регистриране по ЗДДС. Споменатото се отнася за ФЛ, органи на държавните власти и на местното самоуправление, училища и учебни заведения и болнични пространства. Съответното правило е такова, защото продавачът на автомобила, без значение дали е вписан за целите на ДДС в чужбина или не, в съответната фактура, той не причислява данък.

От тази норма са освободени дипломатическите пресдтавителства, представители на интернационални организации и техните служители.

ДДС се причислява и изплаща в страната на вписване на новия лек автомобил. На територията на нашата страна това се извършва с подаване на декларация за придобиване на нов автомобил, като към нея приложите и копие на документа предоставен от доставчика на превозното средство. Разбира се, за подаването на тези документи си има срок и той е 14-то число на месеца, последващ месеца от който данъка е станал изискуем

Закупуване на автомобил на лизинг

Ако решите да закупувате автомобил на лизинг и искате да го „осчетоводите“, то е нужно да използвате финансов лизинг. С оперативен лизинг вие дефакто „наемате“ автомобила за периода в който го ползвате. Този вид лизинг не е особено популярен у нас, т.к. българина все още обича да собственик и документално на всичко притежава и не иска да живее „под наем“.

В случай на покупка на употребявани автомобили.

С навлизането на Република България в ЕС (далечната 2007 година), при закупуване на употребяван автомобил не се начислява ДДС, но само в отделни ситуации. Едно от изискванията за да бъде освободен от ДДС автомобилът, е той да не отговаря на изискванията за „нов автомобил“, които споменахме по-горе.

В случай на доставка на употребявани автомобили от ФЛ.

При закупуване на автомобил предназначен за лични цели от ФЛ с българско гражданство, съответното лице не е задължено да подава декларация за доставката и няма да бъде обложено с ДДС, ако лекият автомобил е закупен от страна член на ЕС. Задължителната дейност, която трябва да бъде извършена от лицето извършващо покупката е регистрация на превозното средство в КАТ. За да бъдем по-точни е необходимо да отбележим, че този режим има валидност единствено ако придобиванията не се организират редовно.

  • При ситуация, в която ФЛ с местно гражданство закупува от жител на ЕС вече използван автомобил, не съществува начисляване на ДДС, причината за това, е че не се осъществява внос между държавите.
  • При обстоятелства, при които българско ФЛ закупува автомобил втора употреба от професионална фирма в ЕС, самият продавач начислява ДДС за дадената държавата, върху маржа на цената. В този случай ДДС не се начислява при приемане на автомобила на българската граница. В случая е нужно автомобилът да се впише в КАТ.

Ситуации, в които съществува доставка на употребяван лек автомобил от юридическо лице

  • В ситуация на закупуване на използвано превозно средство осъществено от дилър на използвани стоки (с местно пребиваване) от фирма в ЕС, която е регистрирана по ДДС. Ситуацията задължава да бъде проверено дали съответният автомобил е с цена по-ниска от 20 000 лв или по-висока от тази сума. Това е важно, защото при цена по-ниска от посочената, автомобилът не подлежи на облагане с ДДС. При цена, която е по-висока от посочената възниква задължение при вътреобщностно придобиване по закон. Тази норма е в сила от началото на 2007 година. Нужното заявление се подава не по-късно от 7 дни преди дата на осъществяване на самото задължение по закупуването. В дадената ситуация лицето следва да придобие статус на данъчно задължение по ЗДДС и ще следва да изпълни съответните изисквания.
  • В ситуация, в която фирма-дилър на употребявани стоки, която е с българско местоположение и има регистрация по ДДС, осъществява покупка от гражданин на Европейският Съюз. В случая гражданинът е освободен от причисляването на ДДС.
  • Случай, в който фирмата предлагаща употребявани артикули, която е регистрирана по ДДС осъществява закупуване на употребяван лек автомобил от дилър на стоки член на ЕС. В текущата ситуация дилърът от ЕС начислява данъка на базата на маржа на цената в държавата, а българският дилър не подлежи на данъчен кредит за доставката на основание на член 147, ал.5 от ЗДДС.
  • Следващият случай е при покупка на лек автомобил (употребяван) от нерегистрирано лице в България, като доставката се извършва от чуждестранен бизнес имащ регистрация по ДДС. В съответната ситуация, при надвишаване на сумата от 70 000 лв., при осъществяване на дистанционни продажби от небългарски доставчик на територията на страната ни, се отбелязва задължение за регистрация по ЗДДС и след това се причислява на купувачите 20% ДДС.

Разглеждане на консумативите за поддържане, ремонтиране и експлоатация на автомобилно превозно средство по ДДС.

Паричните суми, даващи се за издръжка, се конкретизират като разходи за ремонтни активности, поддържане и експлоатация на леки автомобили са отбелязани в разпоредба в ЗКПО. Дейностите като изразходването на гориво, консумативи нужни за движението на автомобила, разходи за ремонтни дейности и части, трудът осъществяващ се за поправка, боядисване, технически прегледи и още подобни се определят като такива. Определянето на данъчните режими за разходите, които споменахме, зависи от предназначението на автомобила и за какво ще се използва той. В зависимост от това има няколко вида регламентирани дейности и начини на употреба:

  • Използване за администрация и управление и дейности свързани с тях.
  • Транспортиране на работници до тяхното работно място.
  • Транспортиране с цел представителни дейности.
  • Лични облаги и използване от чужди лица.

Начините на осчетоводяване и използване на леки автомобили, се осъществяват съобразно законови уредби. Регламентираната литература свързана със закупуването и добиването на нов или втора употреба автомобил, с лична или друга цел е от голямо значение. Останете уведомени и следете новите промени в закона или използвайте услугите на счетоводна кантора, която би ви спестила много главоболия.

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници Защо не трябва да подценявате автоаксесоарите като грижа за колата?

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: