ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

like1 unlike0
Ангел Евтимов 25 Jun 2019 Статии
17405
0
Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

При придобиване на лек автомобил се разглеждат абсолютно всички детайли по осчетоводяването му. От особена важност е предварителната подготовка, която обхваща детайлите по придобиването му и разглеждането им.

Данъчно разглеждане при покупка на автомобил съгласно ДДС

На първо място, при закупуване на лек автомобил в чужда страна-член на Европейския Съюз, се прилагат в действие конкретни норми. От голямо значение за отговора на въпроса „Към кого се отнася задължението за начисляване на ДДС и къде съответно да се изплати то?“ са състоянието, в което е придобит автомобила (нов или използван) и от кого е закупен (от физическо или юридическо лице)

В случай на закупуване на нов автомобил

„Нови превозни средства“, включително и леките автомобилити, според т.17 § 1 от ДР на ЗДДС, са тези които:

 • са предназначени за превоз на товар и пътници, имат работен обем на двигателя над 48 куб. см. или с максимална мощност над 7,2 kW и
 • са доставени до половин година от датата на първата им регистрация (без значение къде е направена) или километража им не показва повече от 6 хил. километра

За да бъде оценен автомобилът като „нов“, той трябва да отговаря на поне едно условие и от двата критерия.

При закупуване на нов автомобил, всяко физическо и юридическо лице задължително трябва да декларира в нашата държава за неговото купуване, без значение дали съответното лице, от което е закупено е регистрирано или не, за стремежите на ДДС.

Самият ангажимент по дълга е в сила и за лица неподлежащи на регистриране по ЗДДС. Споменатото се отнася за ФЛ, органи на държавните власти и на местното самоуправление, училища и учебни заведения и болнични пространства. Съответното правило е такова, защото продавачът на автомобила, без значение дали е вписан за целите на ДДС в чужбина или не, в съответната фактура, той не причислява данък.

От тази норма са освободени дипломатическите пресдтавителства, представители на интернационални организации и техните служители.

ДДС се причислява и изплаща в страната на вписване на новия лек автомобил. На територията на нашата страна това се извършва с подаване на декларация за придобиване на нов автомобил, като към нея приложите и копие на документа предоставен от доставчика на превозното средство. Разбира се, за подаването на тези документи си има срок и той е 14-то число на месеца, последващ месеца от който данъка е станал изискуем

Закупуване на автомобил на лизинг

Ако решите да закупувате автомобил на лизинг и искате да го „осчетоводите“, то е нужно да използвате финансов лизинг. С оперативен лизинг вие дефакто „наемате“ автомобила за периода в който го ползвате. Този вид лизинг не е особено популярен у нас, т.к. българина все още обича да собственик и документално на всичко притежава и не иска да живее „под наем“.

В случай на покупка на употребявани автомобили.

С навлизането на Република България в ЕС (далечната 2007 година), при закупуване на употребяван автомобил не се начислява ДДС, но само в отделни ситуации. Едно от изискванията за да бъде освободен от ДДС автомобилът, е той да не отговаря на изискванията за „нов автомобил“, които споменахме по-горе.

В случай на доставка на употребявани автомобили от ФЛ.

При закупуване на автомобил предназначен за лични цели от ФЛ с българско гражданство, съответното лице не е задължено да подава декларация за доставката и няма да бъде обложено с ДДС, ако лекият автомобил е закупен от страна член на ЕС. Задължителната дейност, която трябва да бъде извършена от лицето извършващо покупката е регистрация на превозното средство в КАТ. За да бъдем по-точни е необходимо да отбележим, че този режим има валидност единствено ако придобиванията не се организират редовно.

 • При ситуация, в която ФЛ с местно гражданство закупува от жител на ЕС вече използван автомобил, не съществува начисляване на ДДС, причината за това, е че не се осъществява внос между държавите.
 • При обстоятелства, при които българско ФЛ закупува автомобил втора употреба от професионална фирма в ЕС, самият продавач начислява ДДС за дадената държавата, върху маржа на цената. В този случай ДДС не се начислява при приемане на автомобила на българската граница. В случая е нужно автомобилът да се впише в КАТ.

Ситуации, в които съществува доставка на употребяван лек автомобил от юридическо лице

 • В ситуация на закупуване на използвано превозно средство осъществено от дилър на използвани стоки (с местно пребиваване) от фирма в ЕС, която е регистрирана по ДДС. Ситуацията задължава да бъде проверено дали съответният автомобил е с цена по-ниска от 20 000 лв или по-висока от тази сума. Това е важно, защото при цена по-ниска от посочената, автомобилът не подлежи на облагане с ДДС. При цена, която е по-висока от посочената възниква задължение при вътреобщностно придобиване по закон. Тази норма е в сила от началото на 2007 година. Нужното заявление се подава не по-късно от 7 дни преди дата на осъществяване на самото задължение по закупуването. В дадената ситуация лицето следва да придобие статус на данъчно задължение по ЗДДС и ще следва да изпълни съответните изисквания.
 • В ситуация, в която фирма-дилър на употребявани стоки, която е с българско местоположение и има регистрация по ДДС, осъществява покупка от гражданин на Европейският Съюз. В случая гражданинът е освободен от причисляването на ДДС.
 • Случай, в който фирмата предлагаща употребявани артикули, която е регистрирана по ДДС осъществява закупуване на употребяван лек автомобил от дилър на стоки член на ЕС. В текущата ситуация дилърът от ЕС начислява данъка на базата на маржа на цената в държавата, а българският дилър не подлежи на данъчен кредит за доставката на основание на член 147, ал.5 от ЗДДС.
 • Следващият случай е при покупка на лек автомобил (употребяван) от нерегистрирано лице в България, като доставката се извършва от чуждестранен бизнес имащ регистрация по ДДС. В съответната ситуация, при надвишаване на сумата от 70 000 лв., при осъществяване на дистанционни продажби от небългарски доставчик на територията на страната ни, се отбелязва задължение за регистрация по ЗДДС и след това се причислява на купувачите 20% ДДС.

Разглеждане на консумативите за поддържане, ремонтиране и експлоатация на автомобилно превозно средство по ДДС.

Паричните суми, даващи се за издръжка, се конкретизират като разходи за ремонтни активности, поддържане и експлоатация на леки автомобили са отбелязани в разпоредба в ЗКПО. Дейностите като изразходването на гориво, консумативи нужни за движението на автомобила, разходи за ремонтни дейности и части, трудът осъществяващ се за поправка, боядисване, технически прегледи и още подобни се определят като такива. Определянето на данъчните режими за разходите, които споменахме, зависи от предназначението на автомобила и за какво ще се използва той. В зависимост от това има няколко вида регламентирани дейности и начини на употреба:

 • Използване за администрация и управление и дейности свързани с тях.
 • Транспортиране на работници до тяхното работно място.
 • Транспортиране с цел представителни дейности.
 • Лични облаги и използване от чужди лица.

Начините на осчетоводяване и използване на леки автомобили, се осъществяват съобразно законови уредби. Регламентираната литература свързана със закупуването и добиването на нов или втора употреба автомобил, с лична или друга цел е от голямо значение. Останете уведомени и следете новите промени в закона или използвайте услугите на счетоводна кантора, която би ви спестила много главоболия.

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници Защо не трябва да подценявате автоаксесоарите като грижа за колата?

Подобни

Как да наемем кола за пътуване в чужбина

Как да наемем кола за пътуване в чужбина

Какво по-хубаво от това да пътуваш с любимите хора, слушайки приятна музика със свалени прозорци? Правейки всичко това на път - за почивка към...

Топ украси на автомобил за сватба или абитуриентски бал

Топ украси на автомобил за сватба или абитуриентски бал

Подготовката за специален повод като сватба или абитуриентки бал е много натоварена и e от изключителна важност да организирате и приотизирате...

Какви гуми да вземем за товарен автомобил?

Какви гуми да вземем за товарен автомобил?

Качествените автомобилни колела предопределят до голяма степен безопасното и сигурно шофиране. Точно това е причината да бъдем безкомпромисни към...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: