ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Как работят хибридните автомобили?

like3 unlike1
Boris Prodanov 08 Feb 2013 Статии
14456
0
Как работят хибридните автомобили?

Възможен начин за преодоляване на проблемите на електрическите превозни средства е да се използва малък двигател с вътрешно горене и електрически генератор за зареждане на батериите по време на шофиране. Работният обем на ДВГ може да бъде избран от необходимостта да се получи средната мощност, която се изисква от колата, а не от максималната. В този двигател може да се осъществи по-висок коефициент на полезно действие, а вредните емисии сериозно да намалеят. За да се осигури необходимата мощност за ускорение най-често енергия се черпи и от батерията, и  от мотора. Това е т.нар. хибриден тип на задвижване.

Схема на паралелен хибрид

Автомобил, изпълнен по схемата паралелен хибрид

 1. ДВГ
 2. електродвигател №1
 3. съединител
 4. електродвигател №2
 5. автоматична скоростна кутия

Най-общо хибридните автомобили могат да бъдат разделени в 2 класа: на серийни хибрид, в който цялата енергия се превръща в електричество и на паралелен хибрид, в който двигателят е свързан към колелата на автомобила чрез механична или хидравлична предавка, а потокът на електроенергия се редува с механичния.

Схема на хибриден автомобил

Хибриден автомобил

 1. синхронен електродвигател с постоянни магнити
 2. преобразовател
 3. йонно-литиев акумулатор
 4. вариатор CVT
 5. електродвигател
 6. съединител
 7. двигател

Първият тип дава по-голяма вариативност на конструкцията на автомобила и всеки компонент на возилото може да се разполага на произволно избрано място.

От друга страта при паралелния тип може да се използва по-лек и компактен ДВГ. Той и електрическият ще се редуват при задвижването на колата, а енергията ще се съхранява в батерии. Производителят на автомобили Nissan твърди, че хибридното задвижване по тази схема е именно най-удачно и го демонстрира през 1999 г.

Шаси на хибридния автомобил Toyota HV-M4

Шаси на хибридния автомобил Toyota HV-M4

Естествено, не на последно място тук е и цената. Защото колкото повече двигатели има една кола, толкова и по-скъпа е тя. Наложи се схващането, че оптималният хибрид може да бъде конкурентен само ако компенсира с нисък разход на гориво и ниски вредни емисии. Важно е до каква степен произвежда и съхранява енергията. Така излиза, че задължително в конструкцията трябва да има конвенционален двигател с вътрешно горене.

Подходът е използав от компаниите Toyota и Honda за хибридните модели Prius и Insight. Шасито на Toyota HV-M4 включва адаптирани двигател - бензин с обем 2,4 л, който се намира в предната част на возилото. Другата част от задвижването е зад мотора и върти задните колела. Според компанията Toyota моделът 2003 Prius вече реализира печалба за компанията.

Хибридния автомобил на Honda Insight е кола с двуместно купе. Еднолитровият двигател е съчетан с електромотор-генератор, който се намира между двигателя и петстепенната ръчна скоростна кутия. Но задвижването основно е от ДВГ, което в действителност показва, че Insight е хибриден автомобил, в по-малка степен, отколкото на Toyota Prius.

Citroen и FIAT се „изхитриха” да представят свои вариации на електрически коли с малък двигател и генератори, които заменят батериите. В градско каране при пълен акумулатор се поддържа до 50 км/ч. В момента много автомобилни компании имат свои прототипи на хибридни автомобили.

Start Genie: Какво може да продаде една добра реклама? Спестете си главоболия с антирадар

Подобни

Топ украси на автомобил за сватба или абитуриентски бал

Топ украси на автомобил за сватба или абитуриентски бал

Подготовката за специален повод като сватба или абитуриентки бал е много натоварена и e от изключителна важност да организирате и приотизирате...

Какви гуми да вземем за товарен автомобил?

Какви гуми да вземем за товарен автомобил?

Качествените автомобилни колела предопределят до голяма степен безопасното и сигурно шофиране. Точно това е причината да бъдем безкомпромисни към...

Какви са предимствата на пътна помощ?

Какви са предимствата на пътна помощ?

Ако гумата е спукана на пътя и е невъзможно да се придвижите по-нататък, специалисти от пътна помощ винаги ще се притекат на помощ. Те ще помогнат...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: