ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

5 тънкости при моторните масла

like8 unlike0
Boris Prodanov 04 Mar 2013 Статии
7452
0
5 тънкости при моторните масла

Модерните технологии позволяват да се създаде висококачествено моторно масло. На свой ред двигателите на колите са станали толкова сложни, че много шофьори не мислят за това "как, какво и защо", преди (или след) своевременното доливане на масло.

Въпреки това, поради някои основни закони на физиката, има сериозни тънкости при опазването на мотора на колата и удължаването на живота му. Само така можете да избегнете неочаквани аварии.

Естествено е да използвате продукти на водещ производител на смазочни материали в света, но разбира се, всичко е въпрос на финансови възможности.

Собственикът на всяко превозно средство, независимо от неговата възраст или пробег, е добре да знае отговорите само на 5 въпроса, които обаче са ключови по темата. Те са дадени от специалистите след дългогодишни проучвания.

Колко често трябва да се проверява маслото?

Препоръчва се да се провери нивото на маслото най-малко веднъж месечно и преди всяко каране на дълги разстояния. Обикновено най-големи са интервалитеза смяна на маслото на новите двигатели.

Означава ли това, че трябва по-рядко да се долива масло?

Ни най-малко. Добавянето на масло е много важно, независимо от възрастта на автомобила.

Как да разбера, че разходът ми на масло е твърде голям?

Ако времето между 2 проверки по време на пробег 1500 км нивото на маслото е спаднало до минимум - то потреблението му вече може да се счита за твърде високо. В този случай се препоръчва да се диагностицира двигателя в сервиз. И е много вероятно моторът да излезе повреден.

Какво става, ако сипя много масло?

Никога не пълнете масло над максималното ниво, тъй като това може да доведе до повреда на двигателя!

Мога ли да смесвам различни масла?

На пръв поглед човек би си помислил, че смесването на масла от същото ниво на производителност и от същата категория е безопасно. В действителност, няма данни, които подкрепят това. Несъвместимостта на моторни масла може да причини сериозни щети по двигателя, поради промяна в основните свойства на смазочната течност. Което пък на свой ред да доведе до непредвидими последствия. И може да доведе до негативни последици за двигателя. Най-добре е да се сипва едно и също масло, а ако няма възможност, да се търсят или съответните модификатори, или направо да се смени цялото.

Иридиеви свещи – за и против! Адаптивната система за управление на предните светлини – най-скъпото не значи най-добро

Подобни

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

Осчетоводяване при закупуване на лек автомобил и разходите по него

При придобиване на лек автомобил се разглеждат абсолютно всички детайли по осчетоводяването му. От особена важност е предварителната подготовка,...

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Пътна помощ и репатрак по време на коледните празници

Наближават коледните празници. Децата ще излязат в зимна ваканция и цялото семейство ще има време и възможност да попътува малко – на...

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Висок или нисък клиренс: решете сами!

Клиренсът е действителното разстояние от долната страна на колата до повърхността на пътя. Защо този параметър е важен, ще обясним в статията.

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: