ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

„За” или „против” нотариусите в сделките с коли

like0 unlike0
06 Oct 2013 Статии
2502
0
„За” или „против” нотариусите в сделките с коли

Съвсем скоро сделките с леки автомобили ще стават без нотариална заверка. Това поне се обсъжда от правителството.

Идеята е свързана с улесняване на самия процес на покупко-продажба на возилата, а нотариусите нямали отношения към това и в Европейския съюз. Доколкото стана ясно, контрактът за сделката ще може да се сключи между стария и новия собственик на автомобила със свободен текст, написан дори на ръка, а органите на КАТ ще оформят документите.

В момента не е така. Договорите се заверяват от нотариуси, които си вземат такса, зависеща от стойността на возилото.

Дали обаче намесата им е необходима?

Нотариусите изпълняваха задължения по чл.144, ал. 2 от ЗДП и проверяваха както самоличността на участниците в договора, така и евентуално за обстоятелства, поради които той не може да бъде сключен. (Например, ако се явява семейна собственост или придобита като наследство с повече наследници.)

Допълнителните услуги на нотариусите касаят и внасянето на данъците, а контрактът се въвежда в регистър.

Така съществува презумцията, че „по старата” система се избягват измамите с документи. Макар и именно нотариус да участва в скандалната заверка на договор за продажба на бронираната лимузина на главния прокурор и слагайки печата и подписа си я прехвърли на репортер от Нова телевизия преди време.

Хубавото е, че нотариусите носят имуществена отговорност за сделките. За тях те вземат около 50 лв., поне масово.Ако дадена кола е оценена (примерно) на 10 000 лв., то таксата е 163 лв.

Най-големият коз е информационната система „Единство”, която е на разположение от 2009 г. на Нотариалната камара. В нея са въведени близо милион документа.

Но пък всеки, който си е купувал кола в страна от Европейския съюз не е имал нужда от нотариус. Процедурата е доста по-улеснена отколкото при нас.

Страхове от промяната обаче има и те са немалки.

Първият е логичен и типично нашенски – всеки може да си присвои автомобил, ако има талон. Сам ще напише договор, ще го подпише, а при прехвърлянето в КАТ (ако колата не е обявена за издирване) няма да има проблеми. Това е възможен сценарий, защото често докато се усетим, че точно този документ го няма, возилото може няколко пъти да си е сменило собственика.

Другата опасност е тръгването на серия дела за измами при прехвърлянето на МПС, което е семейна собственост и единият от съпрузите не знае за сделката. Поради измами на българи във Великобритания сделки с автомобили се сключват само със специално свидетелство за регистрация на нашенеца.

Общините пък ще имат сериозни проблеми със събирането на данъците върху най-скъпите возила. Те се събират именно от нотариусите при сделките.

Погледнато реално, поне за нашите условия прескачането на нотариалната заверка не изглежда „здравословно” и за двамата участници в сделката. Правителството има последната дума, мнозина потриват доволно ръце (нотариусите ще спрат „да се гушат”), но пък отново ще припомним, че сме в България.

Кои коли корозират най-лесно Системи за дизелово впръскване - Bosch Compact

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: