ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Система за контрол на налягането в гумите (TPMS, Tires Pressure Monitoring System)

like4 unlike0
Владислав Георгиев 24 Feb 2013 Статии
16495
0
Система за контрол на налягането в гумите (TPMS, Tires Pressure Monitoring System)

Системата за контрол на налягането в гумите е предназначена за измерване на налягането в гумите, предаването и визуализация на информацията в реално време с цел избягване на опасни ситуации. Такъв тип система може да се поръча като опция при покупката на нов автомобил (ако не се предлага в базовото оборудване) или да се купи и монтира допълнително.

Различават се два вида системи за контрол на налягането в гумите:

  • система за косвено измерване на налягането
  • система за пряко измерване на налягането (виж на снимката).

Първия вид система е по-проста от конструктивна гледна точка, тъй като тя е във вид на допълнително програмно разширение на блока за управление на анти-блокировъчната системата ABS, казано по-просто, това е един вид усъвършенствана или допълнителна функция на ABS - системата. Принципа на работа се свежда до това че колелото със спусната гума е с по-малък радиус и съответно за едни оборот изминава по-кратко разстояние, околкото колело с изправна гума. Датчика на ъгловата скорост на ABS - системата определя отрязъка от пътя изминат от всяка гума за един оборот. Сигналите от датчиците се сравняват с контролните параметри в блока за управление на ABS - системата. При разлика на контролните данни от реалните се подава сигнал към контролните уреди и съответно към водача на превозното средство. В системата е предвидена адаптация при смяна на гумите или промяна в налягането свързано с някакъв вид сервизна дейност по автомобила. Адаптацията се нарича калибровка на системата. При движението в новите условия системата оценява и запомня новите параметри на гумата.

Системата за пряк контрол на налягането в гумата се извършва от датчик във всяка една от гумите. Тя има следното устройство (виж на снимката):

  • дачтик на налягането за всяка гума
  • приемна антена с предавател
  • блок за управление с дисплей

Датчика на налягането представлява електронно устройство, което обединява датчик на налягането, датчик на температурата, електронни управляващи компоненти, батерия и предавателна антена. Той се монтира във всяка една гума и обикновено е в монолитна конструкция с вентила на гумата.

Информацията от датчика се предава с определена преиодичност (обикновено около минута), а батерията на датчика издържа 3 - 5 години. Приемната антена осигурява приемането на информацията от датчика и предаването и до блока за управление. Като приемна антена може да се ползва антената на системата за централното заключване на автомобила или при по-скъпите модели за всяко колело си има отделна антена която се монтира в калника. 

Блока за управление приема инфрмацията от антената и сравнява получените данни с контролните параметри. В случай на падане на налягането се подава сигнал към контролните прибори на автомбила и се извежда графична информация на диплея на систмата. Системата за пряк контрол на налягането на гумата позволява да се оценяват:

  • незначителни изменения в налягането
  • големи измения на налягането
  • внезапни изменения на налягането

В тази система също е предвиден адаптационен процес при промяна на параметрите на гумата.

Миенето на колата без вода е алтернатива и у нас Иридиеви свещи – за и против!

Подобни

Какви гуми да вземем за товарен автомобил?

Какви гуми да вземем за товарен автомобил?

Качествените автомобилни колела предопределят до голяма степен безопасното и сигурно шофиране. Точно това е причината да бъдем безкомпромисни към...

Какви са предимствата на пътна помощ?

Какви са предимствата на пътна помощ?

Ако гумата е спукана на пътя и е невъзможно да се придвижите по-нататък, специалисти от пътна помощ винаги ще се притекат на помощ. Те ще помогнат...

Как се настройва FM трансмитер за кола

Как се настройва FM трансмитер за кола

Често ли слушате музика в колата, докато пътувате? Не харесвате ли музикалните парчета по радиото? Искате ли да слушате собствени записи,...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: