ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Първата помощ е нещо повече от морален дълг

like0 unlike0
Auto-Press 16 Sep 2020 Новини
194
0
Първата помощ е нещо повече от морален дълг

Важното правило при първа помощ е толкова просто, колкото и ефективно, без значение колко добри или лоши са знанията ви или колко е голяма вашата несигурност. И то гласи че най-голямата грешка е да не помогнете! Експертите на големия немски застраховател ARAG използваха международния ден за първа помощ като възможност да посочат най-важните правила.

В Германия първата помощ на пътя е не само морално задължение, но и юридическо. Всеки, който не окаже помощ при спешни случаи или когато има опасност на пътя, извършва криминално престъпление и дори рискува лишаване от свобода до една година или глоба (раздел 323 в от Наказателния кодекс).

Експертите на ARAG обаче ви съветват винаги да обръщате внимание на собствената си безопасност. В случай на пътнотранспортно произшествие това означава например обличане на светлоотразителна жилетка, включване на аварийните светлини и придвижване зад мантинелата до мястото на произшествието.

За да се избегнат последващи произшествия, следващото нещо, което трябва да направите, е да обезопасите мястото на произшествието и да поставите предупредителен триъгълник отстрани на пътя. Докато линейката пристигне на мястото на инцидента /средно за Германия тя е там за осем минути!/ - извършващите помоща могат да получат и телефонна поддръжка за действията си от телефон за спешно повикване.

Ако жертвата е в безсъзнание, компресиите в гръдния кош са една от най-важните стъпки при оказване на първа помощ. Двете ръце на помагащият трябва да лежат една върху друга върху гърдите, които се притискат здраво в дълбочина до 5-6 сантиметра с изпънати ръце от 100 до 120 пъти в минута. Гърдите трябва да бъдат напълно облекчени след всеки натиск. От друга страна, реанимацията уста в уста или уста в нос трябва да се избягва по време на коронапандемията. Натискането на гръдния кош трябва да се извършва до пристигането на спешните служби.

Дефибрилатор трябва да се използва само ако е достъпен. В устройството може да се намери стъпка по стъпка инструкция за употребата му. Според експерти на ARAG, в никакъв случай обаче не трябва да прекъсвате компресиите в гръдния кош.

Според експертите, ако човекът в безсъзнание все още диша, той се поставя в стабилно странично положение. За целта хванете ръката на жертвата, която ви е по-близо и я поставете под прав ъгъл, а другата ръка трябва да е кръстосана пред гърдите. След това издърпайте крака от себе си нагоре в коляното и завъртете тялото си към себе си върху свития крак. Кракът е поставен на пода под прав ъгъл към бедрото. В края главата се поставя на място, като се изпъва леко назад - ръката, която преди това е била поставена на бузата, осигурява важната опора - и леко отваря устата. Лицето сочи надолу към земята.

Ако жертвата е в шок, експертите препоръчват т.н. шокова позиция. За да я постигнете, човекът трябва да е положен легнал по гръб и покрит, а краката му са повдигнати. Дишането винаги трябва да се проверява дори по време на шоковото положение.

За да се избегне паниката от страна на жертвата, експертите съветват да се говори с нея и в зависимост от състоянието им да се информира за случващото се. В същото време трябва да се гарантира, че пострадалото лице остава възможно най-необезпокоявано. Леките докосвания по ръката или рамото също могат да помогнат за успокояване на жертвата.

Новостите в семейството на Defender BMW вади 128ti с 265 конски сили

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: