ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Само помисли и колата ти тръгва!

like0 unlike0
Auto-Press 12 Jul 2018 Новини
131
0

Само помисли и колата ти тръгва!

Само помисли и колата ти тръгва!
/add_images/news/072018/s_1531382404_711.jpg
  1. Само помисли и колата ти тръгва!

Иновационен автомобил, управляван със силата на мисълта беше демонстриран на изложбата “Иннопром-2018” в Екатеринбург. Той няма да е много скъп и ще осигурява мобилност на инвалиди и възрастни хора. Става дума за руска разработка на т.н. “невронен” автомобил, който трябва да стане сериен до три години.

Машината е разработка на Нижеградскиия държавен университет Лобачевски (ННГУ) с подкрепата на петербургския институт за роботехника и кибернетика ЦНИИ. Става дума за субкомпактен градски автомобил с дължина под три метра, снабден с уникална система за сваляне на сигнали от мозъка и преобразуването им в управляващи команди.

Автомобилът ще е в помощ на инвалиди, страдащи от патология на крайниците, церебрален паралич, разсеяна склероза, последствия от травми на главата и други заболявания. В целевата му аудитория влизат още възрастни хора, които заради възрастта си не могат да се справят с управлението на традиционен автомобил.

Предполага се, че водачът на колата ще влиза в него с инвалидната си количка по подвижна патформа през широката задна врата. Машината, подобно на безпилотните автомобили роботи е снабдена с органи за изкуствено “зрение”, но управлението ще става от водача чрез силата на мисълта му.

За целта се използва специална “шапка” със сензори, която заменя основите органи за управление, а водачът ще трябва само да си помисли къде иска да отиде. Електрониката ще води колата и ще го предупреждава за опасности и пречки по пътя.

На изложбата беше съобщено, че “невронният” автомобил ще тръгне в серийно производство през 2021-а година. Обявена беше ориентировъчната цена на иновационното транспортно средство - от 550 до 900 хиляди рубли /14 760 – 24 160 лева/. Разликата в цените се предопределя от електрическите компоненти на машината – най-вече от мощността на акумулатора. В зависимост от модификацията невронният автомобил ще може да изминава с едно зареждане от 200 до 600 км.

Днес от 14 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътища

Подобни

Автосалон Женева 2019: Renault и Dacia представят ...

Автосалон Женева 2019: Renault и Dacia представят ...

Renault и Dacia анонсираха първите подробности за новостите, които двете марки ще представят по време на започващото в началото на...

Fiat произведе Tipo № 500 000

Fiat произведе Tipo № 500 000

Fiat обяви, че по-малко от три години след пазарното му лансиране, в завода на компанията в Бурса, Турция, е бил произведен...

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED CONCEPT: НЕО-ДИНАМИКА

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED CONCEPT: НЕО-ДИНАМИКА

На 18 октомври 2018 г. PEUGEOT SPORT обяви, че ще разработва високодинамична гама от серийни електрически превозни средства. Днес,...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: