ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Преди 146 години се ражда родоначалника на Toyota

like0 unlike1
14 Feb 2013 Новини
434
0
Преди 146 години се ражда родоначалника на Toyota

1867 - в японската префектура Шидзуока в град Косай се ражда Сакаши Тойода. В дейността си като напредничав индустриалец, той получава 100 хил. фунта стерлинги от продажбата на патетнтните права върху автоматичен тъкачен стан на английски предприемачи. Сакаши Тойода предава тези пари на сина си Кийчиро с условието да създаде в родния им град автомобилно производство. В последствие се появява Toyota Motor Corporation, която вече дълги години е световен лидер в автомобилното производтсвото.

1878 - в град Klosterneuburg, федерална провинция Долна Австрия (Lower Austria) се ражда Ханс Ледвинка, австрийски конструктор и индустриалец, основател на Tatra.

1884 - Едуард Деламар-Дебутвил (Edouard Delamare-Deboutteville) и Леон Маландин (Leon Malandin) получават патент №160267 за „усъвършенстван газов двигател за задвижване”. В последствие било създадено четириколесно возило за шест души с два хоризонтални керосинови двигателя с мощност от 4 к.с. за всеки с обща трансмисия. Возилото се разваля и неговите създатели не го регистрират като патен, което дава възможност на Карла Бенц две години по-късно да се превърне в създателя на автомобила.

1942 - в Ротердам Холандия е открит автомобилен тунел съединяващ бреговете на река Маас. По настоящем тунела ежедневно пропуска до 75 хил. автомобила дневно.

1990 - Ford Motor Company пуска на пазара модела с висока проходимост Ford Explorer, който веднага получава престижната награда „Най-добрият модел с висока проходимост”. Същата награда получава и през следващата година.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *:

Виж какво се случи на: