ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Почина създателят на Daewoo Ким У-Чунг

like0 unlike0
Auto-Press 10 Dec 2019 Новини
76
0
Почина създателят на Daewoo Ким У-Чунг

Почина човекът за когото “Всяка улица на света е павирана със злато” - основателят на индустриалната група Daewoo - Ким У-Чунг. Имах възможност лично да стисна ръка на прочутият предприемач преди години в “Златния му апартамент” в Хилтън Сеул, където той подари на всеки от групата водещи български журналисти книгата си с предизвикателното име. Човек познал възхода и падението на собствената си империя Daewoo /букв. Вселената на У/, вторият по големина бизнес конгломерат навремето си в Южна Корея.

Ким почина вчера на 83 години, успял да създаде през живота си бизнес разраснал се с космическа скорост в почти всички зони на икономиката на страната, развила се невероятно след войната в Корея през 1950-1953 г. Той остави смесено наследство, олицетворяващо добрите и лошите страни на южнокорейските бизнес конгломерати. Те растяха под грижата на авторитарните тогава правителства на страната, бяха съсредоточени върху растежа над рентабилността и направиха прекомерни инвестиции, които доведоха до финансовата криза в Азия.

Ким започва като продавач на тъкани в прочутия нощен Намдаемун маркет в Сеул, като инвестира около 5000 долара в текстилна компания, за да започне Daewoo през 1967 година. Изливайки огромна енергия и ползвайки близки връзки с лидерите на Южна Корея, той я превърна в колос с над 300 000 служителя в 110 държави в зенита на компанията през 90-е години на миналия век, покриваща бизнес секторите от автомобилите до строителството, корабостроенето, търговията и ценните книжа.

По това време България беше превърната в един от осемте световни центъра от интерес за компанията, у нас нейна собственост бяха Интерпред, хотел Шератон, автомобилното представителство на марката Daewoo беше сред първите по продажби в страната ни. Имаше интерес за закупуване на печатарския комплекс Родина, а самият Ким беше долетял за среща на най-високо равнище с още по-сериозни намерения, но за съжаление на уцели времето – Виденовата криза.

През 1989 г. Ким публикува книга, която галванизира цяло ново поколение южнокорейци с ярки мечти за бъдещето. Озаглавена „Светът е широк и има какво да се направи“, неговата английска версия беше наречена „Всяка улица е павирана със злато“. Прекалено агресивното разширяване, което набъбна групата до 41 асоциирани компании, е сред една от причините довели Южна Корея до ръба на национална катастрофа по време на азиатската финансова криза в края на 90-те години.

Подгонен от кредиторите си и властите, възхваляваният като национален герой Ким избяга от Южна Корея през 1999 г., след като Daewoo се срина под товара на дългове от над 75 милиарда долара и принуди правителството да се намеси и да поеме контрола, прехвърляйки товара на задълженията на конгломерата върху данъкоплатците. Специално държавно поделение беше натоварено да разпродаде наличните активи на Daewoo Group и тогава много на сметка General Motors придоби най-апетитните части от Daewoo Motor в началото на 2000-те.

През 2005-а г. Ким сам се завърна у дома след години в изгнание, предавайки се на властите за да бъде арестуван и осъден на 10 години затвор за присвояване и финансови измами. Южно-корейските прокурори тогава искаха присъда от 15 години затвор за нелегално счетоводство, подкупи, измами и злоупотреби. Прокуратурата още поиска от централният съд на Сеул да осъди 69-годишният тогава Ким на глоба от 23,4 трилиона вона /25 милиарда долара!/. Според прокуратурата обвиненията бяха за мултимилионна корупция, нелегално финансиране и изнасяне на капитали извън страната, други финансови измами.

През 2007-а г. апелативният съд съкрати година и половина от срока на присъдата, заявявайки, че Ким е направил големи услуги на държавата чрез формирането на групата си. През същата година той беше помилван и от президента. Сега Ким е оценяван като човек проправил пътя на нацията в глобалната търговия.

Инж. Иля Селиктар

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: