ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

На тази дата преди повече от 110 години започва производството на автомобилите с марка Opel

like0 unlike4
21 Jan 2013 Новини
425
0
На тази дата преди повече от 110 години започва производството на автомобилите с марка Opel

1843 - ражда се Емил Льовасор (1843-1897), френски инженер-изобретател и автомобилен състезател. Той се смята за един от пионерите в автомобилната индустрия.

1899 - петимата синове на Адам Опел - Карл, Вилхелм, Хайнрих, Фридрих и Лудвиг придобиват принадлежащата на Фридрих Лутцам фабрика за автомобили в Рюселхайм и семейната фирма започва да произвежда автомобили с марката Opel.

1954 - General Motors представя първия в света автомобил с газотурбинен двигател с мощност от 370 к.с. - Firebird XP-21. Две години по-късно се появява 4-местния Firebird II, но автомобилите с газотурбинни двигатели така и не влизат в серийно производство.

1981 - в завода на компанията DMC в Дънмъри (Dunmurry) Северна Ирландия от конвейра слиза първия автомобил DeLorean DMC-12. Модела е конструиран специално за американския пазар, и се превръща в легенда след участието във филма „Завръщане в бъдещето”.

1990 - известната автомобилна компания Automobili Lamborghini представя своя нов спортен модел - Diablo, превърнал се в последствие в еталон за серийното спортно автомобилостроене.

2009 - след 70-годишно безусловно лидерство на световния пазар американската корпорация General Motors отстъпва първото място по продажби в света на японската Toyota. В този ден е обявено официално че GM за цялата 2008 г. е продала 8,36 млн. автомобила, а за същия период японците реализират 8,97 млн.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *:

Виж какво се случи на: