ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

ЕС планира нов “етикет” на гуми

like0 unlike0
Auto-Press 21 May 2020 Новини
102
0
ЕС планира нов “етикет” на гуми

Подготвяната за прилагане нова система за етикетиране на гуми за автомобили и камиони не само трябва да повишава информираността на потребителите за икономиите на гориво, да подобрява безопасността и да намалява шумовото замърсяване. Тя също така трябва да доведе до намаляване на емисиите на CO2 до десет милиона тона и увеличаване на продажбите с девет милиарда евро в преработващата промишленост, според Европейския парламент.

Според новите правила, приети сега в Брюксел, етикетът трябва да информира потребителите за ефективността, сцеплението с мокро покритие и външния шум при търкаляне на гумата. Информация за пробег и износване ще бъде включена само ако е налице подходящ метод за изпитване.

Обозначенията трябва да са ясно видими за потребителите, трябва да се показват навсякъде, където се продават гуми, включително в Интернет, и трябва да съдържат QR код за лесно сканиране.

„Обновеното етикетиране на гуми е прост, но ефикасен инструмент, който ще допринася за по-безопасна и чиста мобилност чрез насърчаване на промените в поведението на потребителите. Наредбата гарантира, че потребителите получават ясна, уместна и сравнима информация при избора на гумите си“ - се казва в обосновката на новото предложение.

Частиците от износването на гумите биха съставили голяма част от вредните микропластици в околната среда. Регламентът се занимава с този належащ проблем чрез включване на параметрите на пробег и износване веднага след като са налице подходящи методи за изпитване.

Сега предложението за новите обозначения трябва да бъде официално прието от Еврокомисията и да започне да се прилага от 1 май 2021 г.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: