ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео

like0 unlike0
Auto-Press 12 Apr 2019 Новини
351
0

2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео

2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
/add_images/news/042019/s_1555048802_958.jpg
  1. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  2. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  3. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  4. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  5. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  6. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  7. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  8. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  9. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  10. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  11. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  12. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  13. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  14. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  15. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  16. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео
  17. 2019-а Range Rover Evoque – рафиниран отвън, напълно обновен отдолу - видео

На пръв поглед новият Range Rover Evoque не предлага революционна промяна външно, но е радикално променен под “кожата” спрямо първото си поколение . Още с появата си през 2011-а година този модел предефинира пазарния си сегмент и година след година подпечатваше успеха си с повишаващи се продажби, преминали общо бариерата на 800-е хиляди.

Какво налага да бъде заменен с ново поколение толкова успешен модел? Естествено нахлуването на все повече и все по-нови технологии, както и електрическият “удар”, застигнал не съвсем неочаквано автомобилните производители. Задачата да направиш от много доброто отлично винаги е била кошмарна за дизайнерите и инжинерите на всяка компания, но в JLR са успели да се справят перфектно с нея.

Във всяка посока, що се отнася до стила, разкоша, качеството и мултимедията си новият модел е направил огромна крачка напред. Инженерите на Land Rover са имали и друга задача – да направят автомобила по-”възрастен”, без да посяга към територията на същоразмерния си “братовче” Jaguar E-Pace (развит върху старата платформа D8).

Имах възможност лично да се уверя в това след 600 км пробег с дизела Evoque D240 и бензиновиям P250 по време на глобалния тест-драйв на новия модел по пътищата и безпътицата на Пелопонес, Гърция в рамките на два дни. Дори и “прескачайки” прочутият канал в Коринт по изживяващ последните си дни стар теснолинеен жепе-мост. Но за това по-надолу...

Новият Evoque е развит на нова платформа, защото старата D8 просто не позволява наместването на елагрегатите за хибридния вариант. Главният инженер на новата платформа Пат Бингъм каза при пердставянето, че от старата архитектура не е останало почти нищо, което е и наложило новата да бъде кръстена Premium Transverse Architecture (PTA – платформа с напречен двигател). По думите му, ако нещо е останало от стария модел в новия то това са само пантите на вратите. Независимо от това новият Evoque има почти същите габарити, като леко е увеличено междуосието – с 21 мм до 2681 мм, за да се освободи повечко място за задните пътници.

Купето е станало с 13% по-кораво, като от алуминий са направени само опорите на предните стойки и напречната греда на предната броня. Шасито е изцяло преработено, отзад се е появило фирменото “ягуарско” мултилинк окачване с интегрална щанга. Основната носеща и предпазна клетка на купето е изпълнена от високоякостна стомана.

Няма никакво съмнение, че главният дизайнер на Land Rover Джери Мъкгавърн и екипа му са успели дизайнът на колата да яопределя без грешка като Evoque и то като новия Evoque. Предните фарове и решетка имат заемки от дизайна на тези при Range Rover Sport и Velar. Във външноста също се промъкват мотиви от по-големия Velar – особенно при тесните фарове и скриващите са дръжки на вратите. Предишните сложни страници на колата са се “успокоили” в единна възходяща поясна линия и искусно, чисто покритие. Независимо от по-мекия си външен изглед новият Evoque значително по-”остро” се врязва във въздуха, заради подобрената си с 10-14% аеродинамика – коефициентът на въздушно съпротивление е намален до Сх=0,32.

Главната причина за промяната на платформата е желанието на JLR да предложи 48-волтова електрификация. На практика само базовият вариант – дизеловият Evoque с предно предаване няма някаква форма на хибридизация, поне до края на годината, когато и той ще предлага кратки градски пътувания само на ток. На практика почти всички европейски версии на колата ще са микрохибриди с интегриран мощен 48-волтов стартер-генератор и малък тягов акумулатор с капацитет 5 кВтч, разположен под пода в района на шофьорската седалка.

При скорост под 18 км/ч ДВГ се изключва и движението се продължава безшумно и плавно само на ток до момента, когато скороста се повиши отново. Зареждането става благодарение на мощната рекуперация на енергия при спирането. От компанията заявяват, че горивната икономия достига 6%, а генераторът в работен режим осигурява мощност от 15 к.с. и въртящ момент от 140 Нм.

Tози базов вариант с дизел 148 к.с. е единственият със само предно задвижване и шестстепенна механична предавателна кутия. Всички останали версии са с пълно задвижване и деветстепенна автоматична трансмисия като стандарт. Налице са още два дизела с мощности съответно от 180 и 240 к.с., както и три бензинови – 200, 250 и 300 к.с. От компанията очакват, че най-продаван и търсен ще е вариантът дизел 240 к.с., като очакванията са той да поеме четири пети от всичките продажби на колата.

Вътре в колата нещата са от нивото носещо името “премиум” - тук е царството на гланца и сензорните екрани, а вместо станалата класическа шайба за управление на режимите на работа в колите на JLR е поставен удобен нефиксируем джойстик от модела Range Rover Sport. По качеството на изпълнение и нивото на материали в интериора новият Evoque е на едно от първите места в цялата гама на Jaguar Land Rover.

Козирката на таблото е мека, на предния панел облицовката е мек материал с ромбовиден рисунък, воланът и джойстикът на трансмисията са обвити в нежна алкантара, а седалките са тапицирани с много приятен “евкалиптов” текстил. Регулируемият по наклон горен сензорен екран работи отлично, функциите са лесно откриваеми и използваеми. В долния дисплей са концентрирани командите на климатика и тези на режимите за движение.

Колата е оборудвана с интерфейсите Apple CarPlay/Android Auto и предлага електрическа регулировка на положенията на волана. Към това не бива да се пропускат още куп нови технологии, сред които масаж, прожекционен дисплей на предното стъкло, мобилна точка за достъп, online-обновления, направо шашкаща графика на кръговия обзор, адаптивен крузконтрол със задържане в лентата на движение.

Черешката на тортата тук е вътрешното огледало Clearsight, превръщащо се в дисплей, премахващ пречките за погледа на водача от главите на пътниците, малкия заден прозорец и колонките на покрива отзад. В “плавника” на покривната антена е монтирана широкоъгълна камера с високи разрешение и светочувствителност. Дисплеят й е ярък и с отчетлив образ, показва много по-добре картинката назад дори и на тъмно, и осигурява много по-широк ъгъл на зрение, отколкото обикновенното огледало.

Обемът на багажника е увеличен с около 10% и достига сега 591 литра. Формата на товарния отсек е правилна, няма праг, а под дъното му е разположено бандажно резервно колело. Ако се сгънат задните седалки, разделящи се в съотношение 40:20:40, багажното пространство нараства до 1383 л. Сериозен плюс на колата са отличната шумоизолация, по-просторните задни места, увеличеният багажник, както и просветът от над 20 сантиметра, отличната геометрична проходимост, увеличената до 60 см дълбочина на преодолявана водна преграда и много добре настроеното пълно задвижване.

На пътя новият Evoque се държи прекрасно - особенно, ако се поръчат адаптивните амортисьори с които дори и с най-големите по размер колела – 21 цола колата върви направо благородно и по- комфортно отколкото преди. Управляемоста е запазила предишната си гъвкавост, предлага добър баланс в завоите, нужното чувство в ръцете на волана и яко държане към зададената траектория в завой. В сравнение с E-Pace, наклоните в резките завои са повечко, но не прекалено.

Най-големият напредък в колата е в рафинираноста на движението. Ускорете дизеловия Evoque до 130 км/ч на гладка магистрала, и двигателят ще работи към двете хиляди оборота в минута, без да чувате нито него, нито шума на гумите, а може би само този на вятъра около огледалата. Хибридната технология помога в града, плавноста и скороста на промяна от движение на мотор към мотор-генератора и обратно, отличава “мекия” хибрид в Evoque от обикновенните системи старт-стоп, които имат и навика да не работят при ниски температури.

На сухо пътно покритие при равномерна езда, плавни ускорявания и спирания, в задвижването на колата работят само предните колела. Задните се включват в работа превантивно или пък за минималните 600 милисекунди, когато спонтанно се наложи тяхната помощ.

Навярно един на сто от новозакупените Evoque – ци, да не кажем и по-малко, ще се напъха в калта, бабуните, наклоните и изкачванията на истинския оф-роуд. Но за тези собственици, които ще се осмелят налице е режимът Terrain Response 2, в който колата “чете” пътя под колелата си и “решава” кой е най-подходящият режим за него от четирите възможни - Comfort, Sand /пясък/, Grass-Gravel-Snow /трева, сипица, сняг/ и Mud & Ruts /кал и коловози/.

Просто няма как да си на тест-драйв с JLR и екипът test-drive experience на компанията да не ти предложи донякъде плашещи и оригинални оф-роуд преминавания. В Гърция едно от тях беше прекосяването на Коринтския канал по ръждясал стар теснолинеен же-пе мост, доживяващ последните си дни. Гледката е наистина стряскаща - на около стотина метра по-надолу се синее водата на канала, а част от стреса на пилота сваля систематна Groundview – така Land Rover нарича своя “прозрачен” преден капак. Три камери – отпред и в огледалата събират изображението в една картина, така че водачът вижда ставащото под предницата на автомобила на горния сензорен екран на таблото. Повече от очевидно стана че малко в класа на автомобила могат да догонят Evoque в сложни оф-роуд условия.

Имаше и други оф-роуд изненади, като каране с изкачване и слизане по професионално трасе за мотокрос с наклони на които дори пешеходец не може да се удържи в право положение. При спускане спирачната система успява да удържи колата по нанадолнището колкото време е необходимо, а за водача остава само да държи волана, докато за равномерното придвижване отговаря оф-роуд круз-контролът.

Трансмисията за по-слабите мотори е с класически съединител на задната ос, а за топ-вариантите е налице системата Active Driveline с отключаем кардан и индивидуални фрикциони за всяко от задните колела – система, аналогична на тази при Jaguar E-Pace и Ford Focus RS. В нея се използват два автоматични съединителя, осигуряващи преразпределение на въртящия момент между колелата, което подпомага влизането в завоя и намалява недостатъчната завиваемост на излизането от него. Електросъединителят за подкарване на задните колела е изместен напред, така че в режим само предно предаване, карданният вал не се върти, което пък пести гориво.

Забелязва се относителен недостиг на спортно поведение при нормални условия за тези, които търсят повечко адреналин в управлението и това би било проблем, ако не беше получената в резултат на това чуствителна добавка в комфорта на движение. Кутията е склонна при рязко натискане на педала да сваля надолу наведнъж по две предавки, вместо плавно само една и да се продължи на пика на въртящия момент на мотора – 500 Нм при D240. И точно това е нужно да се прави, когато сте в режим на ръчно превключване на предавките при изпреварване и сложни пътни ситуации.

Докато препускахме с Evoque в Пелопонес, колата демонстрираше достатъчно умения на чакълести пътеки и кози пътеки, за да заслужи напълно заслужено емблемата си Land Rover, въпреки, че не може да се доближи до нивото по проходимост на Defender. Със своите четири оф-роуд режима на движение Evoque предлага достатъчно контрол за спускане и изкачване, следвайки „пътеката“ начертана от компютъризирания му „мозък“.

И в новото си поколение Evoque си остава автомобил, който клиентите избират не от практична гледна точка. Добрата новост тук е че за тези, които искат да сменят стария си Evoque с нов е решението на производителя да намали маржа в цената си и да се постарае тя да стане по-конкурентноспособна. Новото поколение - Evoque II е средно с 2% по-евтин в сравними нива на комплектация от стария. Новите цени за Европа тръгват от 33 270 евро за варианта само с предно и механична кутия и нарастват до 65 950 евро за нивото HSE с пакет R Dynamic и бензиновия двигател с мощност 300 к.с. Тази цена, естествено може да бъде надхвърлена с добавяне на повече опции от предлагания широк списък.

С Evoque S имате 18-цолови колела, перфорирана кожена тапицерия и 10-позиционна електрическа регулировка на предните седалки, както и подобрени фарове, навигация и интеграция на смартфони. SE включва двата монитора Touch Pro Duo, електропривод на багажната врата, разширена регулировка на предните седалки, автоматични дълги, камери за кръгов обзор и 20-инчови колела. Топ-версията HSE, е с още по-високо качество на кожената тапицерия, още регулировки на предните седалки, аудио-система Meridian, разпознаване на пътните знаци, адаптивен круз-контрол, мониторинг на слепите зони и автоматично спиране. Към всяка от версиите може да се добави пакетът R Dynamic, който предлага различен вариант за дизайна на колелата и спортни добавки.

Новият Range Rover Evoque е автомобил с пълна кошница достойнства. Разумната еволюция на дазийна му без ненужни изхвърляния, повишената ефективност и използваните нови технологии несъмненно ще привлекат както стари поклонници на модела, които ще го заменят с новия, така и нови за марката клиенти, които търсят повечко изисканост, комфорт и разкош. Концентрацията на всичко това в стилна опаковка създава ефект на почти мистичен ореол около колата, който те кара наистина да я харесаш. Е, за тези пари може да се вземе и по-голям SUV, но красотата иска жертви ... Панчо. Най-вече финансови...

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: