ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Авто ревю на Opel Astra J 2010

like4 unlike1
2803
0

Opel Astra

Авто ревю на Opel Astra
/add_images/reviews/112012/s_1_119.jpg
 1. Opel Astra
 2. Opel Astra
 3. Opel Astra
 4. Opel Astra
 5. Opel Astra
 6. Opel Astra
 7. Opel Astra
 8. Opel Astra
 9. Opel Astra
 10. Opel Astra
 11. Opel Astra
 12. Opel Astra
 13. Opel Astra
Източник Autoblog
Дата: 14 Nov 2012
Марка: Opel
Модел: Astra
Година: 2010 г.
Пробег 0 км.
Рейтинг
8
Рейтинг на ревюто Рейтинг на ревюто
Виж оценка
8101
Дизайн
Сигурност на пътя
Усещане за простор
Интериор
Екстри
Комфорт при шофиране
Разход на гориво
Цена/Качество
Плюсове:Минуси:
Няма посочени Няма посочени

Въпреки че имахме намерение през зимния сезон да провеждаме тестове само на SUV модели, решихме да направим едно изключение. Причината за него е, че на българския пазар беше въведен новият Opel Astra и се възползвахме от възможността да сме едни от първите, тествали дизеловата модификация 1.7 CDTI (125к.с.).

История
Името Astra се появява за първи път през 1979г., когато британското подразделение на Opel, Vauxhall, преименува с него модела Kadett, който се продава на Острова. През 1991г. от GM решават да сменят името и на самия Opel Kadett, като се спират именно на Astra.

Историята на компактните автомобили на компанията започва още през далечната 1936г., когато на бял свят излиза Olympia Kadett, което ще рече, че новата Astra е плод на 70-годишна еволюция и десет генерации на модела.

Последното поколение на Astra беше въведено на някои европейски пазари в края на миналата година, а отскоро вече е налично и в България. Моделът следва дизайнерския стил на Insignia, като с него Opel въвежда нови стандарти в компактния клас, по отношение на технологии и нововъведения.

Екстериор
Дизайнът на автомобила представлява свежа интерпретация на новата стилистична философия на Opel. Като цяло външността на Astra впечатлява със своите форми, но най-грабваща определено е предницата. Горната радиаторна решетка е с малки размери и върху нея гордо стой новото лого на Opel, докато акцентът пада върху по-големия долен въздушен отвор. Фаровете наподобяват орлови очи и са обкръжени от дневните светлини, които от своя страна са с криловидна форма.

Доказателството за атрактивния външен вид на новия Opel Astra дойде, когато се опитвах да изляза на заден ход от паркомясто и зад автомобила застана мъж, на видима възраст 65-70 години. След като човекът не мръдна от там 2-3 минути, реших да сляза и да го попитам дали мога да му помогна с нещо, на което той отвърна с въпроса: „Това ли е новата кола, където я рекламират?”. Когато чу положителния отговор, мъжът кимна одобрително с глава и ми пожела: „Със здраве да я караш!”.

Интериор
Интериорът на новата Astra следва стилистиката на външността и, като отново е силно повлиян от този на Insignia. Дръзките динамични форми и висококачествените материали създават усещането, че се намирате в луксозен автомобил, а не в компактен.

Във вътрешността дизайнерите са наблегнали на извития около пътниците криловиден профил на арматурното табло, преливащ в облицовките на вратите, който е определян от тях като „Tопла прегръдка, създаваща приветлива и уютна атмосфера в интериора”.

Ергономичните спортни седалки са единствените в компактния клас, заслужили престижния знак за одобрение от страна на независимите експерти по ергономия и лекари от организацията Aktion Gesunder Rücken e.V. (Германско сдружение за поощряване на здравословните разработки в областта на гърба, познато под абревиатурата AGR).

Двигатели
Новият Opel Astra се предлага с осем двигателя (четири дизелови и четири бензинови). Те са по-икономични и по-ефективни от агрегатите на неговия предшественик, като отделят средно с 12% по-малко CO2 емисии.

Дизеловите CDTI двигатели са с мощности между 95 и 160к.с., и са оборудвани с многократно директно впръскване common-rail и филтър за твърди частици. Разходът на гориво при всички е под 5.0л/100км. пробег, а отделните CO2 емисии са под 129гр/км.

Най-атрактивната модификация, по отношение на икономия на гориво и екология, е ecoFLEX, която ще е налична от пролетта. Тя използва 1.3 CDTI двигател, с мощност 95к.с., като средният и разод на гориво е 4.3л/100км., а отделяните CO2 емисии само 109гр/км.

При бензиновите агрегати Opel се придържа към идеологията си за въвеждане на по-малки, но по-ефективни двигатели, които в случая са 1.4 и 1.6-литрови, с атмосферно и принудително турбопълнене, чиито мощности са от 100 до 180к.с. Старият 1.8-литров е заменен от 1.4 Turbo, който е с идентична мощност от 140к.с., но средният му разход на гориво е 5.9л/100км., което е с почти 18% по-малко.

Технологии
В новата Astra са интегрирани технологии, доказали своите качества в Insignia, които са уникални за компактния клас и допринасят за непознато до този момент усещане в него. Моделът разполага с така наречената „мехатронна" ходова част и със системата FlexRide, позволяваща шофиране в три режима (Standard, Sport и Tour) и адаптираща се към стила и навиците на водача.

Opel Astra може да се похвали с най-модерната светлинна система в своя клас - Advanced Forward Lighting (AFL+). Технологията разполага с девет различни режима, като променя интензитета и петното на светлинния сноп, в зависимост от ситуацията при шофиране и пътните условия.

Видеокамерата Opel Eye разпознава пътните знаци и сигнализира, в случай че водачът напусне лентата за движение. За съжаление обаче, тази технология не е налична за България. FlexFloor пък представлява много практична система на багажното отделение, улесняваща превоза на различни типове и размери товари, като подът е подвижен и може да се разполага на три нива.

Сигурност
По-отношение на сигурността новата Astra отново е безапелационна и неслучайно получи максималните 5 звезди на краштестовете Euro NCAP. В сравнение със своя предшественик, автомобилът е със 71 мм. по-дълго междуосие, а предната и задната му следи са нараснали съответно с 56 и 70мм. Вичко това е довело до по-голяма стабилност на пътя и по-добра активна безопасност.

Конструкцията на каросерията е станала значително по-здрава, което освен че е довело до по-голяма с 43% стабилност при усукване и с 10% при огъване, е подобрило също динамиката на автомобила и е намалило шума и вибрациите в интериора.

Инженерите на Opel са помислили не само за сигурността на пътниците, но и за тази на пешеходците. Интелигентните брони имат способността да омекотяват удари, като ограничават пораженията върху пешеходците и разбира се спестяват много разходи за ремонти.

Цени и оборудване
Цената на новия Opel Astra в България започва от 27 370 лева при базовата модификация 1.4 с ниво Essentia, в чието стандартно оборудване са включени климатик, радио/CD система с 4 високоговорителя и МР3 функция, странични огледала и дръжки на вратите в цвета на купето, отопляеми и ел. регулируеми странични огледала, тонирани стъкла, халогенни светлини, система на фаровете „Изпрати ме до вкъщи”, задни фарове за мъгла, електрически сервоусилвател на волана, ESP и др.

За модела са предвидени още три нива (Enjoy, Cosmo и Sport), при които стандартното оборудване е доста по-богато. Сред по-интересните допълнителни опции са споменатите по-горе светлинна система Advanced Forward Lighting (AFL+), FlexRide системата на окачването, ергономични спортни седалки и DVD навигационна система със 7-инчов цветен дисплей и озвучителна система Infinity.

Заключение
Opel Astra винаги е бил сред най-популярните и продавани модели в компактния клас, но с ръка на сърцето мога да кажа, че новото му поколение определено вдига летвата пред своите конкуренти във всяко едно отношение.

Като цяло кризата се отразява зле на автомобилостроителите, но в крайна сметка клиентите са облагодетелствани от това, тъй като компаниите правят всичко, за да ги спечелят. Такъв е и конкретният случай с Opel, която е решила цената на новата Astra да е съвсем леко завишена в сравнение с тази на предишното поколение, въпреки значително по-високото стандартно оборудване и по-ефективните двигатели.

Бях много учуден, че автомобилът привлича вниманието на хората по улиците, тъй като все пак става въпрос за добре познатата на всички ни компактна Astra, но определено новата визия на моделите на Opel оказва силно въздействие. Освен това, човешкото любопитство не може да пропусне да разбере какъв е автомобилът, когато срещу себе си види неговите грабващи „очи”.

Тестовият автомобил
Автомобилът, зад чийто волан седнахме е от модификацията Astra Cosmo 1.7 CDTI, с мощност 125к.с. Цената от 49 560 лева на конкретното превозно средство на пръв поглед е малко стряскаща за компактен модел, но когато видите дългия списък с екстри ще разберете, че това изобщо не е така.

Освен със стандартното за модела оборудване, тестовият автомобил разполага с абсолютно всички екстри и технологии, посочени в статията, с изключение  на Opel Eye, която както вече споменахме не се предлага за българския пазар.

Подгряващите седалки и системата за бързо затопляне на купето са идеално решение за студеното време, особено когато автомобилът ви цяла нощ е стоял навън, а атрактивните 18-инчови алуминиеви джанти привличат погледите отдалеч. Системата за паркиране пък максимално улеснява маневрите, дори за неопитните водачи.

С 1.7-литровия двигател, генериращ мощност от 125к.с. и максимален въртящ момент 280Нм., наличен при 2 300об/мин., автомобилът е доста пъргав. Ускорението от 0-100км/ч. става за 11.5сек., а максималната скорост достига 195км/ч., като същевременно средният разход на гориво е 4.7л/100км. пробег, колкото е и този на модификацията 1.7 CDTI, с мощност 110к.с.

Въпреки че имам 11-годишен опит зад волана и повче от 300 000 изминати километра с всякакви автомобили, може да се каже, че първоначално новият Opel Astra „не ме слушаше”. С всеки изминат километър обаче колата сякаш се „привързваше” към мен, докато накрая станахме като едно цяло и честно да си кажа хич не ми се връщаше, но съм сигурен, че пътищата ни отново ще се пресекат. Оказа се, че причината за това поведение е адаптивното към стила на шофиране окачване, като с водача преди мен определено не сме имали сходен стил и навици.

Авто ревю на Nissan Patrol 1988 Авто ревю на Opel Insignia 2008

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: