ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Не подценявайте алармата!

like0 unlike0
11 Feb 2014 Статии
17723
0
Не подценявайте алармата!

Освен основните части на колата, като задължителна екстра напоследък все по-често се явява алармата. Особено при по-скъпите марки.

„Джаджата” осигурява защита срещу посегателство, пожар, че дори и от човешка грешка или детско невнимание. Още повече, че возилото далеч не е най-достъпната придобивка. Инвестицията в качествена аларма може да спести после много пари.

Устройството се дели на 2 основни типа. Първият е със собствено дистанционно управление. Този тип аларми се включват ръчно. Те не зависят от заключването или отключването на автомобила. Работят самостоятелно и са съвместими и подходящи за всяко возило. Вторият тип са т.нар. „интерфейсни аларми”. Управляват се с фабрично дистанционно управление. Удобни са за коли, в които то е вградено в ключа. Автоматично се включват и изключват при отключване или заключване на вратите. Дават гаранция, че ще са активни винаги, щом водачът е извън купето. Необходимо е просто да се заключи вратата.

И този тип устройства е подвластен на технологичното развитие от последните години. Стремежът към по-голяма сигурност увеличава и функциите на алармите.

Да си дойдем на думата. Целта им е да пазят вратите и капаците на колата. Шоковият датчик (реагиращ на удар) е второто задължително условие, обемният такъв е само допълнение. Е, вече не са иновация алармените устройства, които позволяват освен звуков сигнал да се праща и съобщение до мобилния телефон.

Съвременните марки са с интегриран имобилайзер. Писали сме за тази „джаджа”, която веднага изключва запалването на автомобила и вече трябва специално устройство и дори код, за да подкарате двигателя. Идеята е да не може всеки крадец просто да влезе в купето и да си тръгне с колата.

Новите модели аларми вече се „перчат” с доста функции, много от които се програмират. Клиентът може да ги настройва по свой избор. (Не забравяйте обаче необходимостта от качествен и грамотен монтаж!) Все по-често едно натискане на бутона е достатъчно, за да обезопасите колата си.

Бандитите все по-често биват обеззверени с т.нар. „двоен код на изключване”. Той не позволява сканиране на системата и практически возилото е неуязвимо за външна намеса и изключване на защитите.

Интелигентно е изпълнена и възможността за защитно преактивиране. Спирането на алармата (случайно или злонамерено) води до половин минутен тайм аут, след което тя се включва отново сама. Така автомобилът не остава без опека.

При аларма с централно заключване има допълнителни възможности. Например, запалването да заключва вратите, а спирането на двигателя – да ги разблокира. Освен всичко друго, това дава още безопасност за пътуващите деца.

Екстрата „антиотвличане” напълно самостоятелно гаси колата, ако при движение се отвори врата. При нея отново се обезопасява купето, в което може да има и деца.

Някои аларми пък автоматично палят мотора. След десетина минути в колата температурата става приятна. А за нуждите на по-студени държави има устройства, които поддържат определена температура на автомобила и го предпазват от замръзване.

Така, че алармата е важна и не я пренебрегвайте!

Трябва ли да се разработва нов двигател? Важна ли е стойката по време на шофиране?

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: