ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Как да се подготвим за пътуване с кола в чужбина

like0 unlike0
23 Dec 2013 Статии
5787
0
Как да се подготвим за пътуване с кола в чужбина

Покрай празниците мнозина са решили да отбележат Коледа и Нова година в някоя от близките страни. Пътуването с автомобил извън България обаче се нуждае от подготовка.

Излишно е да споменаваме, че най-важното е колата да е напълно изправна за дългия преход. Ако тук пътната помощ е солена, в някои от съседните държави буквално може да Ви развали ваканцията, ако се наложи да я ползвате.

При всички случаи имайте изрядна полица на застраховката “Гражданска отговорност”. Ако почивката е в страна от Европейския съюз – нещата са по-лесни, защото сключената в България полица е валидна при същите условия и в тези държави. По-сложно е, ако се налага да шофирате извън ЕС. Тогава се налага да се сдобиете със Зелена карта: Албания, Босна и Херцеговина, Русия, Македония, Израел, Молдова, Мароко, Тунис, Турция, Черна гора, Украйна, Беларус и Иран са част от тази система. Някои държави не са в Евросъюза, но пък за тях не се нуждаете от Зелена карта (например, Сърбия и Швейцария), което допълнително Ви улеснява. Косово не признава нито Зелената карта, нито застраховките на ЕС, затова за тази страна Ви трябва местна полица. Можете да я сключите на контролно-пропусквателния пункт.

Важно е да имате и актуална карта на маршрута – било то в книжен или електронен вариант. Отиването от точка А до точка Б не винаги е толкова лесно, ако не сте наясно по кои пътища ще минете.

За последното имайте и “едно наум”. Много от магистралите около нас са платени. За други пък се налага ползването на винетните стикери, които познаваме и от българските пътища. Предвидете и разходи за пътни такси (в сайтовете ги има), при възможност се подгответе предварително със сумите, за да няма изненади.

По аутобаните често освен максимална има и минимална разрешена скорост. Отчетете и този факт, за да не ви глобят, защото санкциите зя бавно каране не са никак малки.

Пак в този дух обръщайте повече внимание на пешеходците. Винаги ги пропускайте на зебра, особено ако вече са стъпили на платното. Стилът на каране от родните пътища в съседни страни не води до нищо друго, освен до глоби, и то сериозни.

Внимавайте и къде паркирате. Местните полицаи обикновено дебнат не само за неправилно спиране, а и на паркиране, затрудняващо трафика, например. Следете да не застъпвате 2 парко-места. И на всяка цена не спирайте на място за инвалиди!

Затъмнени стъкла и поставен на видимо място антирадар също водят до проблеми и глоби.

Винаги имайте от валутата на съответната страна, ако тя не е част от Европейския съюз. Горивото го плащайте в местни пари, независимо, че почти навсякъде вземат и евро – просто курсът е “убийствен” и твърде неизгоден.

В много страни (най-съществената от тях е Турция) ако карате кола, която не е на ваше име изискват при влизане или спиране от пътна полиция легализирано и преведено пълномощно. Имайте го, защото вместо в ресторанта може да се наложи да изкарате празника в някой полицейски участък.

И така – имате всичко необходимо и знаете къде отивате.

Приятен и лек път, и Весели празници!

Зимните гуми, 4x4 задвижването и ABS-системата трите най-опасни мита през зимата Видове зимни гуми

Подобни

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

GPS навигации Garmin: Защо да ги предпочетем?

Когато става дума за навигация в колата, мотоциклета или камиона, марката Garmin винаги изпъква със своите иновации и надеждност. Пътните условия...

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: