ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Takata планира банкурт за следващата седмица

like0 unlike0
Auto-Press 16 Jun 2017 Новини
37
0
Takata планира банкурт за следващата седмица

Японската компания Takata Corp., печално прославила се с негодните си и опасни предпазни въздушни възглавници, довели до милиардни загуби на автомобилопроизводителите, които й се довериха, подготвя своя банкрут, заради заплахата от тежки многомилиардни съдебни държавни и частни искове. Намерението за банкрута се събощава едновременно от японската агенция Nikkei и Bloomberg.

В същото време Takata от месеци работи по план за закупуването си от китайската компания Key Safety. Предполага се че Key ще поеме нещата на Takata като част от план за реструктуриране в условията на банкрут. За целта ще бъде създадена нова компания, която ще закупи операциите на Takata за около 180 милиарда йени ($1.62 милиарда) и ще продължи да доставя предпазни въздушни възглавници, колани и други продукти, оставяйки задълженията на друго отделно от нея поделение.

От Takata отказват коментар, а от базираната в щата Мичиган Key Safety, собственост на китайския доставчик на компоненти Ningbo Joyson, не дават никакви обяснения по евентуалната сделка, както и какво ще стане с пакета от $850 милиона задължения на Takata към големите автопроизводители, наложено от споразумение постигнато по-рано тази година по най-големия рекламационен процес в автомобилната индустрия, свързан с безопасноста на пътниците в автомобилите.

Според анонимни източници, сделката на Takata с Key не може да бъде финализирана преди Takata да старира процеса си на банкрут. Смята се че японците ще подадат молба за това към съответните власти едновременно в Щатите и Япония.

Повечето основни световни автопроизводители имат сериозни опасения за банкрута, защото това може да доведе до провал на доставката на нови, заменящи старите дефектни сигурни патрони за задействане на възглавниците. Само в Щатите над 65% от рекламираните 46.2 милиона инфлатори на Takata чакат за подмяна. Според американски съд цената на пълната подмяна на всички дефектни устройства може да възлезе на $8 милиарда.

През януари Takata се призна за виновна по криминалното дело и се съгласи да заплати $1 милиард за да се прекрати делото, заведено по повод на 16 смъртни случая заради летящи метални парчета от инфлаторите в кабината. Компанията е обвинявана за общо над 180 физически наранявания по същия повод в целия свят. Takata вече плати над $25 милиона глоба и други $125 милиона за компенсационен фонд за жертвите и пострадалите. Takata трябва и да изплати до началото на 2018-а година споменатите $850 милиона на автопроизводителите.

Проблемът с инфлаторите датира още от 2008-а година и е глобален, засягащ над 100 милиона инфлатора в автомобили, правени от 19 aвтопроизводителя, сред които Honda Motor Co., Ford Motor Co., Volkswagen AG и Tesla Inc. Рекламационния процес при тях ще продължи поне до края на 2019-а година.

Колко интелигентен е автопилотът на Tesla? Нека да попитаме един портокал (Видео)

Подобни

АвтоВАЗ ще предложи най-евтините коли на газ - видео

АвтоВАЗ ще предложи най-евтините коли на газ - видео

АвтоВАЗ ще разшири моделната си гама с няколко варианта на Лада, работещи на бензин и сгъстен природен газ (метан,...

С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео

С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео

След 20 години забрава Opel върна прочутата на времето добавка към стандартните си модели – GSi, намекваща за далеч по-спортен дух...

SKODA Auto стъпи и в Сингапур

SKODA Auto стъпи и в Сингапур

SKODA Auto откри официално първия си търговско-сервизен център на територията на Сингапур и стартира пазарното си навлизане с...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: