ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Сезонът на градушките – как да си опазим “кончето”?

like0 unlike0
Auto-Press 26 May 2016 Новини
58
0
Сезонът на градушките – как да си опазим “кончето”?

Идва сезонът в който най-неочаквано върху колата ви могат да се изсипят ледените парченца на градушката. По принцип това не е много често природно явление, не е дълготрайно, но твърде опасно за любимото ви четириколесно “конче”. Затова е добре да знаем как да го опазим.

Няма някакви особени хитрости в защитата, а няколко прости действия, които едва ли веднага ще ви дойдат на ум, когато ви свари градушката. На първо място трябва да се действа бързо, защото тя рядко трае повече от 15 минути, но понесената щета не зависи от времетраенето на "обстрела". Без да се панирате вижте първо размера на ледените зърна – тези с размер до 1 сантиметър не оставят вдлъбнатини. Проблемът настъпва при приближването на големината до двата сантиметра и нагоре.

При всички случаи е най-добре да спрете, защото към скороста на удара от падането на градушката се добавя и скороста на автомобила, което увеличава проблема. Огледайте се за някаква защита като навес на бензиностанция, на сервиз за смяна на гуми или друго покрито място като мост, навес на крайпътен ресторант или паркинг. В краен случай ще ви помогне и дърво – короната му няма да задържи градушката, но ще намали кинетичната енергия на зърната.

Ако не успеете да намерите бързо убежище помислете да покриете колата с неща които са ви под ръка в нея като килимчетата в салона, постелката на багажника, одеало, надуваем дюшек, плажна или фитнес постелка, пешкири, чанти и дори дрехи. Ако задната ви седалка лесно се вади изполвайте я и нея.

Покривайки колата е добре да се съобрази кои нейни части да предпазим. По-смислено е да покрием металните й боядисани части отколкото стъклата. Ремонтът и пребоядисването им е доста по-скъпо от замяната на стъклото, а от металните части най-трудно се оправя покривът, защото не може да се сваля. По-добре е да покрием напълно една част от колата, отколкото частично всичко. Защото, ако на покрива има например има дори една две по-големи вдлъбнатини, а не многобройни, пак ще се наложи пак да го пребоядисвате.

Ако все пак железният член на семейството ви пострада до нужда от ремонт, имайте предвид, че сега са вече налице технологии, позволяващи например с вакуум да се отстраняват неголеми вдлъбнатини без да се налага пребоядисване.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: