ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Само помисли и колата ти тръгва!

like0 unlike0
Auto-Press 12 Jul 2018 Новини
131
0

Само помисли и колата ти тръгва!

Само помисли и колата ти тръгва!
/add_images/news/072018/s_1531382404_711.jpg
  1. Само помисли и колата ти тръгва!

Иновационен автомобил, управляван със силата на мисълта беше демонстриран на изложбата “Иннопром-2018” в Екатеринбург. Той няма да е много скъп и ще осигурява мобилност на инвалиди и възрастни хора. Става дума за руска разработка на т.н. “невронен” автомобил, който трябва да стане сериен до три години.

Машината е разработка на Нижеградскиия държавен университет Лобачевски (ННГУ) с подкрепата на петербургския институт за роботехника и кибернетика ЦНИИ. Става дума за субкомпактен градски автомобил с дължина под три метра, снабден с уникална система за сваляне на сигнали от мозъка и преобразуването им в управляващи команди.

Автомобилът ще е в помощ на инвалиди, страдащи от патология на крайниците, церебрален паралич, разсеяна склероза, последствия от травми на главата и други заболявания. В целевата му аудитория влизат още възрастни хора, които заради възрастта си не могат да се справят с управлението на традиционен автомобил.

Предполага се, че водачът на колата ще влиза в него с инвалидната си количка по подвижна патформа през широката задна врата. Машината, подобно на безпилотните автомобили роботи е снабдена с органи за изкуствено “зрение”, но управлението ще става от водача чрез силата на мисълта му.

За целта се използва специална “шапка” със сензори, която заменя основите органи за управление, а водачът ще трябва само да си помисли къде иска да отиде. Електрониката ще води колата и ще го предупреждава за опасности и пречки по пътя.

На изложбата беше съобщено, че “невронният” автомобил ще тръгне в серийно производство през 2021-а година. Обявена беше ориентировъчната цена на иновационното транспортно средство - от 550 до 900 хиляди рубли /14 760 – 24 160 лева/. Разликата в цените се предопределя от електрическите компоненти на машината – най-вече от мощността на акумулатора. В зависимост от модификацията невронният автомобил ще може да изминава с едно зареждане от 200 до 600 км.

ЗВЕЗДАТА НА LA MAISON CITROËN НА АВТОМОБИЛЕН САЛОН ПАРИЖ 2018 Е НОВИЯТ SUV C5 AIRCROSS! НОВОТО ЛИЦЕ НА МАРКАТА СЛАГА НАЧАЛОТО И НА PLUG-IN HYBRID ОФАНЗИВАТА НА CITROËN

Подобни

Още един китайски “убиец” на Tesla - GAC NE Aion S

Още един китайски “убиец” на Tesla - GAC NE Aion S

Компанията GAC New Energy Automobile Co., Ltd (GAC NE) беше основана през лятото на 2017-а година като подразделение на GAC Group,...

SUBARU анонсира CROSSTREK HYBRID (Видео)

SUBARU анонсира CROSSTREK HYBRID (Видео)

Американското подразделение на SUBARU разпространи подробности за първото plug-in хибридно пазарно предложение на...

Hyundai пречисти над 900 килограма въздух с автомобил

Hyundai пречисти над 900 килограма въздух с автомобил

Hyundai Motor обяви, че по време на инициативата си Clean Driving™ Month, провела се в Лондон, с представител на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: