ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео

like0 unlike0
Auto-Press 23 Mar 2018 Новини
111
0

С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео

С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео
/add_images/news/032018/s_1521810002_917.jpg
  1. С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео
  2. С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео
  3. С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео
  4. С добавката GSi Insignia Grand Sport влиза в по-горна лига - видео

След 20 години забрава Opel върна прочутата на времето добавка към стандартните си модели – GSi, намекваща за далеч по-спортен дух на колите с това обозначение. Възраждането му определено е успех за марката и означава между редовете великолепно окачване и пъргав двигател. Всичко това прави Insignia Grand Sport Gsi чудесен “дайвърски” автомобил с привлекателен лист от опции, изключително комфотни седалки и достатъчно обемна с вътрешноста си кабина. Автомобил осигуряващ достатъчно адреналин, когато водачът има нужда от него и в същото време много добър за ежедневна употреба.

Вариантите на модела с обозначение GSi по отношение на каросерията са два – купеобразен седан и комби, същото е и за двигателите – бензин и дизел.

За търсещите повече адреналин е вариантът два литра турбо бензин с мощност 260 к.с. Моторът не е непознат – той беше лансиран заедно с модела Insignia Grand Sport през миналата година. Както и при дизеловия вариант той работи със система за пълно задвижване и осемстепенен автоматик.

Заедно с добавката Gsi новият топ-модел на Opel е получил по-ясно изразени брони, големи 20-цолови колела, странични престилки и заден спойлер.

Подобно на стандратното изпълнение на Insignia, вариантът GSi предлага голямт багажник с обем 490 литра, които нарастват до 1450 при сгъване на задните седалки.

Имах възможност да управявам автомобила в околностите на Марсилия и на тестовия полигон Fontange на Michelin, където могат да се имитират всякакви пътни покрития и мокри климатични условия. Последното не е случайност, защото автомобилът е “обут” с много добрата гума на французите – Michelin Pilot Sport S4.

Колата не е толкова мощна като варианта ОРС на модела – 260/400 Нм срещу 325 к.с., но понеже е с над 150 кг по-лека от марката твърдят, че е по-бърза с 10-12 секунди на обиколка в прочутия “Зелен ад” - легендарният Северен вариант на пистата Нюрбургринг. Колата е развита от бившия пилот на марката в немския пистов шампионат DTM Фолкер Стричек и победител в 24-е часа на Нюрбургринг.

Намаляване на теглото е търсено навсякъде – от колелата до седалките. Там има доста интересен момент при предните – те са изключително анатомични, с доста регулировки и в същото време по-леки от предишните, осигурявани от известния производител Recaro, които са били без регулировки.

Доброто представяне на автомобила се дължи и на “умната” система ESP. Тя има настройка “Competition” специално за варианта GSi, която изключва тракшън контрола за по-спортно управление. Така се позволява доста по-широк ъгъл на плъзгане преди системата отново да се задейства. Това осигурява по-висока гъвкавост при управлението отколкото при нормалното изпълнение на Insignia. Не бива да се забравя и сериозната рола на задвижването 4х4 което осигурява високо ниво на сцепление с пътното покритие.

По засуканите провансалски пътища имах възможност да оценя отличното държане в завоите дори и с ъгли от 90 и повече градуса. Стабилноста на автомобила се дължи и на заниженото с 10 мм спортно окачване на автомобила спрямо това на стандартния автомобил. В същото време окачването не е толкова твърдо както при ОРС-варианта, което ще се хареса на повечето клиенти, използващи ежедневно автомобила в града или за по-дълги извънградски пътувания. FlexRide променя активно характеристиките на амортисьорите за части от секундата, а режимите са Standard, Tour и Sport.

В техническата част на задвижването прави впечатление задния диференциал с вграден двудисков съединител. Той позволява препращането на по-висок въртящ момент към външното за завоя колело. Системата работи перфектно и държането в завоя на колата наистина прави много добро впечатление.

С добри думи трябва да отбележим и работата на спирачките, доставяни от небезивестната фирма Brembo. Може би още малко трябва да се донастрои кормилното управление за да има по-директен отклик в режима “Competition”, но като цяло работата извършена от специалистите на отдела Opel Performance Cars е отлична като комплекс.

Друг интересен момент е че този наистина със спортен дух автомобил звучи малко прекалено “цивилизовано” и истински спортни нотки се промъкват плахо едва при повечко газ в режима “Sport”. И то слушайки отвън, защото звуковата изолация в купето създава на моменти “гробна” тишина в интериора.

Предните седалки са невероятно комфортни и подържащи тялото в завой. Те носят печата на специалното отличие “здравословен гръб” на немската организация Aktion Gesunder Rücken.

Там където колата малко куца е чистотата на отработилите газове. Тя, естествено, покрива нормите на екостандарта Евро 6, но все пак стойност от 197 грама на километър наистина не е много за хвалене.

Според хората на марката дизеловата версия BiTurbo D, независимо от “демонизацията” на дизела през последните две години, ще остане по-добре продаващия се вариант на новия Gsi. Тя е по-практична и предлага по-добра икономичност. Тук мощноста на 2,0-литровия двойно турбо мотор е 210 к.с., а въртящият момент е очаквано по-голям от този на бензиновия – 480 Нм.

Инж. Иля Селиктар

Снимки автора и Торстен Вайгл /Opel/

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: