ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Opel Crossland X : Стил и функция

like0 unlike0
Auto-Press 16 Jun 2017 Новини
41
0
Opel Crossland X : Стил и функция

От Леонид Селиктар

Изцяло новият Crossland X на Opel, който е част от стратегическия план на марката за пазарното лансиране на 7 нови предложения през 2017-та година, има сериозен потенциал да се превърне в най-важния модел на марката за следващите няколко години.

Причините за това са както самите негови силни качества, така и впечатляващата тендеция от последните 2-3 години за непрекъснато увеличаващо се търсене на така наречените кросовър и SUV автомобили. Според данните на JATO Dynamics, всяка четвърта закупена нова кола през изминалата година в Европа е била представител именно на този набиращ все по-голяма популярност сегмент. Общата реализация в групата за 2016-та е достигнала ниво от 3.9 милиона единици (3.2 млн за 2015-та), при общ резултат за бизнеса от 15.15 милиона нови коли.

Opel Crossland X, който реално е първото предложение на Opel в кросовър сегмента, ще заеме мястото на многофункционалната Meriva, която е представител на класическите MPV автомобили, търсенето на които в Европа се е свило до ниво от малко над 1.4 милиона единици и 9.5% пазарен дял за изминалата година.

Новият автомобил на марката предлага голяма част от доказалите се на пазара и високо оценени от клиентите на Meriva черти, като просторен интериор и изненадващо голямо и функционално товарно отделение, като ги надгражда със значително по-голяма многопрофилност и приложимост, модерни дизайн и технологични решения, и не на последно място, с потенциал за вълнуващо изживяване и извън стандартните пътища.

По време на разработката на Crossland X, който е първия истински съвместен проект на Opel и PSA Peugeot Citroen, от компанията са направили няколко важни и наложителни крачки за диференцирането на модела от вече добре познатият и изключително силен за фирмата модел Mokka X.

С концепция за разработката на автомобила отвътре навън, крайният резултат е пазарно предложение с предно задвижване, чиито практичност и ежедневна приложимост са насочени както към индивидуалистите, така и към младите семейства. В същото време обаче, фамилната насоченост на Crossland X е комбинирана и с някои от силните черти на Mokka X, в това число типичните за SUV модели стилистични решения, високата позиция на седене и други.

С дължината си от 4.21 метра, Crossland X е с 16 сантиметра по-къс от Astra, но в същото време е с 10 сантиметра по-висок. В резултат на това, колата е изненадващо просторна за външните си габарити, а допълнителна модулност се постига благодарение на плъзгащите се задни седалки, които могат да бъдат изтеглени с допълнителни 15 сантиметра назад.

При стандартна конфигурация на интериора, вместимостта на товарното отделение на Crossland X е 410 литра (520 литра при максимално изтеглени назад задни седалки), а при цялостно сгъване на задните седалки, свободният обем за багажи може да достигне 1255 литра. Допълнителен комфорт се гарантира и от редицата допълнителни отделения за малки багажи и вещи, позиционирани на удобни места, както и от възможността за поръчка на предни ергономични AGR сертифицирани седалки.

В оборудването на Crossland X, ще могат да бъдат открити редица високотехнологични системи, в това число прожекционен head-up дисплей, широкоъгълна камера за задно виждане, паркинг асистент, система за автоматично задействане на спирачната система при опасност от удар с превозно средство или пешеходец отпред, система за предупреждение при неволно пресичане на осевата линия, система за разпознаване на пътните знаци, инфоразвлекателна система IntelliLink с Apple CarPlay и Android Auto, и други.

За повишаването на комфорта пък ще спомагат системи като тези за подгряване на волана и седалките, а през лятото на тази година в списъка с оборудването ще бъдат добавени и система за регистриране на умора във водача, както и със система за автоматично задействане на спирачната система с функция за разпознаване на пешеходци.

Добре познатата вече от портфолиото на Opel система OnStar за бързо съдействие в случай на нужда от информация или пътен инцидент също присъства при Crossland X, но тук тя вече идва с добавена функционалност за намиране на парко-място и резервиране на хотелски престой. За намаляване на стреса по време на по-дългите пътувания, особено когато на борда присъстват и деца, от компанията предлагат и модул за 4G интернет свързаност.

Opel Crossland X дебютира на пазара в пет трицилиндрови бензинови и четирицилиндрови дизелови двигателни версии, като максималните мощности варират от 81 до 130 конски сили при топ модификацията 1.2 Turbo, като в зависимост от предпочитанията си, клиентите могат да избират между пет- и шестстепепна механична и отлично балансирана шестстепенна автоматична предавателна кутия с възможност за ръчно превключване на скоростите.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: