ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

МВР е партньор в инициативата „Алкохолът е лош шофьор“

like0 unlike0
Auto-Press 07 Nov 2018 Новини
48
0
МВР е партньор в инициативата „Алкохолът е лош шофьор“

МВР е партньор в кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, чийто старт бе даден снощи в София. Тя се организира от „Каменица“ и целта й е да се покаже на водачите, че не бива да сядат зад волана, след като са употребили алкохол.

На церемонията, на която бе дадено началото на кампанията, присъстваха началникът на отдел „Пътна полиция“, ГДНП комисар Росен Рапчев, д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, Барт Кузенс, зам.-посланик на Кралство Белгия и Димо Димов, генерален директор на "Каменица".

Началникът на отдел „Пътна полиция“, ГДНП, комисар Росен Рапчев обяви, че приветства всяка инициатива, която ще накара водачите да бъдат по-отговорни на пътя. Той ги призова в никакъв случай да не сядат зад волана, след като са употребили алкохол.

През десетте месеца на 2018 г. над 10 000 са случаите, при които са установени водачи, управляващи моторни превозни средства след употреба на алкохол, каза инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Повече от 4000 са прекратените регистрации на пътни превозни средства на собственици, управлявали ППС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, обобщи още тя и добави, че съзнанието на водачите трябва да се промени и те да станат по-отговорни.

Зам.-посланикът на Кралство Белгия сподели опит от неговата страна. Той каза, че сега там е изключително популярна кампанията БОБ (ВОВ). Тя съществува от 1995 г., появява се в Белгия и е много успешна. БОБ не е съкращение, а името на човека в група, който няма да пие алкохол и ще се погрижи да закара компанията си безопасно вкъщи. Той „документира“ своята отговорност външно, като държи в себе си ярко жълт БОБ-ключ. При това положение в ресторантите и дискотеките на него не му се сервира алкохол, но вместо това получава безплатно безалкохолни напитки.

По време на церемонията бе представено и допитване до водачите. От обобщените данни в анкетата ясно личи, че над 56% от анкетираните посочват, че тежките произшествия на пътя са в следствие на употреба на алкохол от водачите. Смущаващ обаче е фактът, че болшинството българи не са склонни да направят забележка на водач, на когото предстои да шофира, но употребява алкохол.

По време на церемонията бе представено и колело на късмета, свързано с автомобилен волан, където всеки трети възможен отговор е "Този път ти се размина". Инсталацията ясно внушава, че шофирането не може да бъде игра на късмета и че компромисите са недопустими.

*Източник: www.mvr.bg

Lamborghini Urus ST-X: уникална състезателна инициатива (Видео)

Подобни

Повелителите на екстремните условия в Гренландия – преминаване през глетчера с Nokian Hakkapeliitta - видео

Повелителите на екстремните условия в Гренландия – преминаване през глетчера с Nokian Hakkapeliitta - видео

Седем мъже, три превозни средства, и 5000 километра лед. Миналата пролет, исландско-американска експедиция пътува от южния бряг на...

От 10:00 ч. до 16:30 ч. движението в тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“ ще e двупосочно в една тръба

От 10:00 ч. до 16:30 ч. движението в тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“ ще e двупосочно в една тръба

От 10:00 ч. до 13:30 ч. движението в тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“ в посока Варна ще бъде ограничено поради оглед...

Made in Украйна - “космически” автобус вози дечица – видео

Made in Украйна - “космически” автобус вози дечица – видео

Този автобус, напомнящ с външността си звездолет, от началото на януари вози дечица по киевските улици. Машината е направена преди...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: