ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

GM отрязва 14 700 работни места в Северна Америка! Потъва ли компанията?

like0 unlike0
Auto-Press 26 Nov 2018 Новини
851
0
GM отрязва 14 700 работни места в Северна Америка! Потъва ли компанията?

Днес GM обяви план за реструктуриране /разбирай орязване на разходите/ според който може би ще бъдат затворени пет завода и закрити 14 700 работни места. В същото време се обявява, че компанията ще се концентрира върху развитието на роотизираните и електрически автомобили.

Повечето от заводите произвеждат модели които няма да могат да се предлагат на пазара в Северна Америка следващата година. Това предполага че ще бъдат затворени или преориентирани към производство на други модели. По този въпрос предстоят преговори с мощния профсъюз на обединените работници от автомобилната промишленост United Auto Workers union.

Предвижда се също 15% намаление в заплащането на 54 000 работника на концерна в Северна Америка. Около 3000 работника в Канада ще загубят работата си, а 3600 ще бъдат преориентирани към заводите на концерна правещи пикапи и SUV модели, където се очаква нарастване на производството.

GM е най-големият автомобилен производител в Щатите, притежаващ марките Chevrolet, Buick, Cadillac и GMC. С плана за реструктуриране компанията иска да спастри кеш $6 милиарда до края на следващата година от които $4.5 милиарда от съкращаване на разходи и $1.5 милиарда от намаляване на капиталови разходи. От GM не предвиждат икономическа рецесия и биг-босът й Мери Бара казва, че реструктурирането се прави “да се излезе пред спада докато компанията е силна и икономиката е силна.” /!?/

Тя сподели още че в момента GM продължава да наема хора с опит в софтуера, електрическите и автономни автомобили и че повечето от които ще загубят работата си в момента работят по конвенционалните автомобили с ДВГ. Според нея индустрията се променя бързо и драстично по посока на електрозадвижванията, автономните автомобили и споделеното пътуване и че GM трябва да се съобразява с това.

GM е предложил компенсации срещу по-ранно напускане на работа на 18 000 работника, които имат право на пенсиониране но продължават да работят. Няма информация колко са приели предложението, но явно са доста по-малко от очакваното от компанията.

Сред предвидените за затваряне фабрики фигурират най-вече асамблиращите като Детройт Хамтрък, където се произвеждат моделите Buick LaCrosse, Chevrolet Volt, Cadillac CT6 и Chevrolet Impala, продежите на които вървят слабо. Производството на LaCrosse и Volt ще бъде прекратено на 1-и март догодина, а на CT6 и Impala след това на 1-и юни. Вторият заплашен завод е в Лордстоун, Охайо, където се прави моделът Chevrolet Cruze. По изявление на Бара той няма да бъде продаван в Щатите догодина, като производството му ще ъде прекратено също на 1-и март.

Производството на шестстепенните трансмисии в Уорън, Мчиган ще спре на 1-и август, но на 1-и април това ще стане в завода за трансмисии в Балтимор. В последното тримесечие на следващата година ще спре работа и завода на GM в Ошава, Онтарио, Канада, където се правят моделите Impala, Cadillac XTS и пълноразмерни пикапи модел 2018-а.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: