ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Миенето на колата без вода е алтернатива и у нас

like0 unlike2
21 Feb 2013 Статии
7121
0
Миенето на колата без вода е алтернатива и у нас

Гледката е позната от синия екран. Няма кофи и маркучи - западняците си мият автомобилите до блясък с кърпа и спрей. Без джапанки, къси панталони, облаци пяна. Изглеждаше почти фантастика, но вече е достъпно и у нас.

Препаратите ги има или в интернет-магазините или в търговската мрежа. Те са за безводно почистване на колите. Популярен е Klin King, но има различни – според предпочитанията. Цялият автомобил подлежи на безводно почистване. Съществуват "химии" за седалките (дори и при кожен салон) и/или текстилните части.

Добре е да се работи при плюсови температури, което обаче не е ограничение, защото и „нормалното” миене не може да се осъществи с лед. Обаче в спецификациите на препаратите има гаранции, че сработват при температури 0... – 30 ºС. Това е добре да се знае, защото в по-люта зима определено е алтернатива за добре изглеждащо возило.

Необходими и 2 микрофибърни кърпи и съответния препарат. Едната е за отстраняване на мръсотията. Другата - за подсушаване и полиране.

Различните спрейове оставят след себе си нелош аромат. Може да се избира какъв – плодов или неутрален. Дерматолозите не са открили алергия от тях или други проблеми.

Реално за едно основно измиване отива около четвърт литър от шампоана, което прави около 10 – 15 лв. на „сеанс” за поддръжка на автомобила.

Затова ще отбележим и цената – ориентировъчно. Вариантите са течни препарати или спрей с цена от 15 до 40 долара. Ако се разровите в българските интернет-магазини цената е доста по-ниска и се завърта около 20 лв. Не сте длъжни да изразходвате опаковката на 100%. Всичко зависи от мръсотията по автомобила. Избършете десетина секунди сред нанасяне на препарата. Самият факт, че всичко става без вода подсказва, че и "работното място" не се нуждае от хигиенизиране. Както писахме по-горе така отпадат локвите, джапанките и късите панталони. Микрофибърните кърпи са за многократна употреба, защото се изпират, а цената им е около 5 лв.

Безводното миене обаче не е приложимо при по-мръсни коли. Кал и пясък по в големи количества се отстраняват трудно.

Но пък безводната алтернатива си остава актуална – защото се спестява до четвърт тон (!) вода. Освен това стандартното миене също се нуждае от шампоан, който се примесва водата и причинява двойна вреда на природата – от една страна разход на ресурс, от друга – изхвърляне на опасни вещества в реките от почистващите препарати. Така не тровим природата през канализацията с "химията" от пяната.

В състава на препаратите за безводно почистване няма вещества, които да разтварят емайла или боята на колата. Няма вариант и да я наранят. Производителите се хвалят, че дори можете да предпазите возилото от UV-лъчите. А редовното прилагане на безводните почистващи препарати предпазва колите за доста време от прах и драскотини.

Можете да действате без ръкавици. Кожата на ръцете не се изсушава и дразни.

Преимуществата от помпането на гумите с азот – истина или мит? Система за контрол на налягането в гумите (TPMS, Tires Pressure Monitoring System)

Подобни

Какво е серво усилвател на волана?

Какво е серво усилвател на волана?

Технологиите в областта на автомобилостроенето не спират да се развиват, като една от ключовите иновации, която променя играта за всеки шофьор, е...

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Колко често трябва да обслужваме Мерцедес?

Обслужването на Мерцедес е ключов елемент за поддържането на автомобила в оптимално състояние. Редовната поддръжка гарантира не само безопасността...

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Как да изберете ЛЕД крушки за коли?

Изборът на ЛЕД крушки за кола е важна част от поддръжката на всяко превозно средство. С правилния избор се подобрява видимостта по време на...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: