ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Знаете ли че: Автомобилът го има заради жена!

like0 unlike0
Auto-Press 30 Dec 2018 Новини
939
0
Знаете ли че: Автомобилът го има заради жена!

Карл Бенц не би станал известен пионер на автоиндустрията, ако не беше красивата му жена Берта. Когато е създадена триколката на Карл Бенц Берта е била уверена, че творението на мъжа й може да преобрази света. И когато изобретателят се отчайва напълно че не може да продаде автомобила си, тя взима двамата им сина, качва се с тях в “автомобила с газов двигател”, и се отправя на дълго пътешествие към майка си в Пфорцхайм, на 106 км от дома на Бенц в Манхайм.

По пътя първо й свършило горивото и тя си купила ново в аптеката - средството за почистване Лигроин. Аптеката в градчето Вислох, където Берта Бенц купила Лигроин-а, се смята и за първата в света бензиностанция. Изтрили се и кожените накладки на спирачките - фрау Бенц се отбила до обущар. Разтегнала се задвижващата верига и първата в света смела автомобилистка намерила в попътно селце ковач да я опъне. Докато майсторът я опъвал, Берта обяснявала на зяпачите, колко удобен е автомобилът, и колко е хубаво да се пътува без коне.

Фрау Бенц демонстрирала и невероятна техническа съобразителност. Без да мисли дълго, измъкнала от прическата си иглата за кок и почистила с нея запушен бензинопровод. Качвайки се за пореден път в мотовагена, я чукнал леко ток и тя бързичко открила мястото с прекъсната изолация на проводника и го изолирала с гумичката, държаща чорапа й.

Когато се върнала в къщи при мъжа си го убедила, че е нужна още една предавка за колата, по-голям резервоар за гориво и по-сериозна охадителна система. Освен това споделила че дървените спирачни накладки не стават и трябва също да се променят.

Моторвагенът направил истински фурор във всички попътни села и градчета. За изобретението на Бенц заговорили и скоро Карл не можел да се отърве от поръчки за нови автомобили. Към 1893-а били продадени вече 25 машини Motorwagen, след които се появил моделът Velo и работите на Карл Бенц тръгнали нагоре.

Citroen на 100 години – винаги авангарден!

Подобни

Националния дрифт шампионат стартира в Сливен

Националния дрифт шампионат стартира в Сливен

За поредна година град Сливен ще приюти най-добрите пилоти от „Български дрифт шампионат“. Дългоочакваното дрифт мероприятие ще се...

CITROËN С ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В ЕВРОПА ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА!

CITROËN С ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В ЕВРОПА ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА!

Резултати на база регистрираните общо леки + товарни автомобили в Европа (30 държави) за първите три месеца на 2019 година: • От...

Groupe Renault показа четири нови лекотоварни машини (Видео)

Groupe Renault показа четири нови лекотоварни машини (Видео)

Днес лидерът на пазара на ванове и лекотоварни електрически автомобили Groupe Renault анонсира първите подробности за четири нови...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: