ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Знаете ли че: Автомобилът го има заради жена!

like0 unlike0
Auto-Press 30 Dec 2018 Новини
939
0
Знаете ли че: Автомобилът го има заради жена!

Карл Бенц не би станал известен пионер на автоиндустрията, ако не беше красивата му жена Берта. Когато е създадена триколката на Карл Бенц Берта е била уверена, че творението на мъжа й може да преобрази света. И когато изобретателят се отчайва напълно че не може да продаде автомобила си, тя взима двамата им сина, качва се с тях в “автомобила с газов двигател”, и се отправя на дълго пътешествие към майка си в Пфорцхайм, на 106 км от дома на Бенц в Манхайм.

По пътя първо й свършило горивото и тя си купила ново в аптеката - средството за почистване Лигроин. Аптеката в градчето Вислох, където Берта Бенц купила Лигроин-а, се смята и за първата в света бензиностанция. Изтрили се и кожените накладки на спирачките - фрау Бенц се отбила до обущар. Разтегнала се задвижващата верига и първата в света смела автомобилистка намерила в попътно селце ковач да я опъне. Докато майсторът я опъвал, Берта обяснявала на зяпачите, колко удобен е автомобилът, и колко е хубаво да се пътува без коне.

Фрау Бенц демонстрирала и невероятна техническа съобразителност. Без да мисли дълго, измъкнала от прическата си иглата за кок и почистила с нея запушен бензинопровод. Качвайки се за пореден път в мотовагена, я чукнал леко ток и тя бързичко открила мястото с прекъсната изолация на проводника и го изолирала с гумичката, държаща чорапа й.

Когато се върнала в къщи при мъжа си го убедила, че е нужна още една предавка за колата, по-голям резервоар за гориво и по-сериозна охадителна система. Освен това споделила че дървените спирачни накладки не стават и трябва също да се променят.

Моторвагенът направил истински фурор във всички попътни села и градчета. За изобретението на Бенц заговорили и скоро Карл не можел да се отърве от поръчки за нови автомобили. Към 1893-а били продадени вече 25 машини Motorwagen, след които се появил моделът Velo и работите на Карл Бенц тръгнали нагоре.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: