ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Знаете ли че: Автомобилът го има заради жена!

like0 unlike0
Auto-Press 30 Dec 2018 Новини
939
0
Знаете ли че: Автомобилът го има заради жена!

Карл Бенц не би станал известен пионер на автоиндустрията, ако не беше красивата му жена Берта. Когато е създадена триколката на Карл Бенц Берта е била уверена, че творението на мъжа й може да преобрази света. И когато изобретателят се отчайва напълно че не може да продаде автомобила си, тя взима двамата им сина, качва се с тях в “автомобила с газов двигател”, и се отправя на дълго пътешествие към майка си в Пфорцхайм, на 106 км от дома на Бенц в Манхайм.

По пътя първо й свършило горивото и тя си купила ново в аптеката - средството за почистване Лигроин. Аптеката в градчето Вислох, където Берта Бенц купила Лигроин-а, се смята и за първата в света бензиностанция. Изтрили се и кожените накладки на спирачките - фрау Бенц се отбила до обущар. Разтегнала се задвижващата верига и първата в света смела автомобилистка намерила в попътно селце ковач да я опъне. Докато майсторът я опъвал, Берта обяснявала на зяпачите, колко удобен е автомобилът, и колко е хубаво да се пътува без коне.

Фрау Бенц демонстрирала и невероятна техническа съобразителност. Без да мисли дълго, измъкнала от прическата си иглата за кок и почистила с нея запушен бензинопровод. Качвайки се за пореден път в мотовагена, я чукнал леко ток и тя бързичко открила мястото с прекъсната изолация на проводника и го изолирала с гумичката, държаща чорапа й.

Когато се върнала в къщи при мъжа си го убедила, че е нужна още една предавка за колата, по-голям резервоар за гориво и по-сериозна охадителна система. Освен това споделила че дървените спирачни накладки не стават и трябва също да се променят.

Моторвагенът направил истински фурор във всички попътни села и градчета. За изобретението на Бенц заговорили и скоро Карл не можел да се отърве от поръчки за нови автомобили. Към 1893-а били продадени вече 25 машини Motorwagen, след които се появил моделът Velo и работите на Карл Бенц тръгнали нагоре.

Новият Ford Puma (Видео)

Подобни

Статуетката на предния капак...

Статуетката на предния капак...

От соцминалото е останал изразът “волгата с еленчето”, като еманация на уважението към един добър автомобил. Но историята на...

Toyota предоставя разнообразна мобилност за Токио 2020, включително пълна гама електрифицирани превозни средства

Toyota предоставя разнообразна мобилност за Токио 2020, включително пълна гама електрифицирани превозни средства

- Приблизително 90 процента от превозните средства предоставени от Toyota на Олимпийските и Параолимпийските игри Токио 2020 ще...

Mazda и Lidl: Споделянето на автомобили не си заслужава!

Mazda и Lidl: Споделянето на автомобили не си заслужава!

С големи амбиции Mazda навлезе в зоната за споделяне на автомобили в Германия през 2018 година. Поради липса на перспективи, обаче,...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: