ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Зелена светлина за реализацията на скоростния път Мездра – Ботевград

like0 unlike0
Auto-Press 11 Sep 2019 Новини
49
0
Зелена светлина за реализацията на скоростния път Мездра – Ботевград

Правителството даде „зелена светлина“ за реализацията на скоростния път между Мездра и Ботевград с прието днес постановление за извършване на промени на утвърдения със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. максимален размер на ангажиментите за разходи.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след редовното правителствено заседание. Тя обясни, че с постановлението се увеличава максималният размер на ангажиментите, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да поеме за сключване на договори с изпълнителите с до 419 327 906 млн. лв., с които ще се финансира проектът.

Общата стойност в размер на малко над 419 млн. лв. ще бъдат разплатени на изпълнителите от приходите, които ще бъдат реализирани в следващите години от винетни и тол такси, каза още министър Аврамова. Тя напомни, че двата лота ще бъдат разплащани по нова схема. Изпълнителите ще получат сумата след цялостно завършване на изградените участъци. Министърът изрази увереност, че този пилотен начин на финансиране ще действа дисциплиниращо на изпълнителите, те ще работят максимално мобилизирано и ще изпълнят договорите в срок и с необходимото качество, така че обектът да може да бъде приет и разплатен. Индикативният срок за приключване на строително-монтажните работи е 2023 година.

Регионалният министър изрази увереност, че с усилената работа на АПИ и съдействието на министерството строителните работи на терен ще могат да стартират до края на годината.

Вчера е избран изпълнителят на Лот 1 с дължина 19,3 км на стойност 132 999 946 лв. без ДДС. Това е дружеството „ГЕОПЪТ ЛОТ 1“, което включва фирмите „Геострой“ и „Пътстрой-92“. Изпълнението на Лот 2, с дължина 13,4 км, на стойност 222 479 922 лв. без ДДС е възложено на Консорциум „МБ Лот 2 - 2019“, с участници: „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, „ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД“ АД и „ВАХОСТАВ-СК“ а.с. Договорите с тях ще включват допроектиране, проектиране и извършване на строително-монтажни работи.

Като представител на Северозападна България Петя Аврамова изрази задоволството си от старта на работата по този участък от направлението от Дунав мост 2 към ГКПП „Кулата“, по който минава голям тежкотоварен трафик, създаващ рискови моменти за всички пътуващи по отсечката. Тя подчерта, че тази пътна отсечка от години се чака от жителите на трите области в района – Враца, Монтана и Видин, и е приоритетна за правителството, премиера Бойко Борисов и за нея, като представител на тази част на страната.

Участъкът от републиканската пътна мрежа между Ботевград и Мездра в момента е с много завои, където се правят рискови изпреварвания и има много катастрофи. За да се повиши безопасността на трасето, модернизацията на участъка включва освен удвояване на пътя и изнасяне на трафика извън населените места. Ще бъдат изградени обходи при селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат построени също кръгови кръстовища при Мездра, Дерманци, Ребърково, Люти Дол, Скравена и Ботевград и две тунелни съоръжения при Люти дол.

*Източник: www.api.bg

SSANGYONG MUSSO с поредно признание във Великобритания

Подобни

Броят на водород зареждащите станции расте но бавно

Броят на водород зареждащите станции расте но бавно

Нещата в тази посока се движат много бавно - в края на 2019 г. 432 водородни зарядни станции са функционирали по целия свят, 330 от...

Правилно сядане е важно срещу умората и проблемите - видео

Правилно сядане е важно срещу умората и проблемите - видео

Седенето в колата за дълги периоди на пътуване може да увреди гърба ви. Всеки, който предприема дълги пътувания с кола, трябва да...

Porsche Cayman GTS 4.0 - обратно към бъдещето!

Porsche Cayman GTS 4.0 - обратно към бъдещето!

Специално за auto-press.net от Рудолф Бьогел, Global Press, Гросгерау, Германия Двигателят боксер, атмосферно пълнене, ръчни...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: