ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Суперкар, супербайк? Не – суперчетириколка! - видео

like0 unlike0
Auto-Press 16 Mar 2019 Новини
184
0

Суперкар, супербайк? Не – суперчетириколка! - видео

Суперкар, супербайк? Не – суперчетириколка! - видео
/add_images/news/032019/s_1552723202_197.jpg
  1. Суперкар, супербайк? Не – суперчетириколка! - видео

Досега знаехме че има суперколи и супермотоциклети. Вече знаем че към тях ще добавим и нов термин – суперчетириколка /ATV/ - страховитият словашки "Superquad" има двигател V10, 5,2 л, с двоен турбокомпресор на Lamborghini с мощност 850 “коня”! Той е дело на словака Виктор Енглер и неговата компания със същото име и развива максимална скорост от 350 км/ч.

Това чудо-юдо видях на автосалона в Женева миналата седмица и в първия момент не видях с какво се управлява, защото отдалеч направо си приличаше на суперкар. Когато се приближих видях типичната за четириколка седалка и мотоциклетния волан. Конструкцията на машината е развита с помоща на материали като карбон и титан, изпускателната система е оригинално развита също от титан, по протипа не се виждаха нито педали нито прибори за управление и контрол.

Името на това истинско чудовище е Engler F.F. Superquad, чиято алуминиево-карбонова “каросерия” отдалеч прилича на фантастична играчка от видеоигра. Но това съвсем не е играчка а реален пътен звяр с невероятното съотношение на тегло-мощност от един килограм на конска сила. Това означава, че на практика машината трябва да се ускорява като ракета, а “ездачът” й навярно трябва да бъде здраво вързан за нея за да не си остане на пътя при изстрелването й напред.

Двигателят на този “цар на куадите” е от Lamborghini Huracan. При италианската суперкола мощноста му възлиза стандартно на 610 к.с. На словашките майстори това не се е видяло достатъчно, затова са добавили два турбокомпресора и титанова узпускателна уредба, което е повишило максималната мощност на 850 к.с. Добавката дава възможност на машината и ездача й да се ускоряват от място до 100 км/ч за само 2.5 секунди и да вдигат максимална скорост от 350 км/ч!

Цялата тази история от табуна с 800 “коня” използва специално разработени спортни гуми Michelin и оригинални карбон-керамични спирачки. От Engler са разработили собствени системи за окачване и управление, както и електронната система за управление работата на двигателя и HD цифровата система на таблото.

В компанията е разработена и система, която се нарича "Extreme Cornering System" – система за вземане на завои при екстремални условия на скорост/, която позволява на ездача да изпитва безопасно чуството от екстремни завивания. Тя е абсолютно необходима при четириколесното чудовище, защото на практика ездача му не е защитен и прикрепен към него с предпазни колани и не седи в специална анатомична седалка, както при суперколите. Без горните предпазни мерки и без наличието на подобна система, ездачът моментално става летящ във въздуха извън завоя “елемент”...

Карането на четириколка в завой и то при пределни стойности на странично натоварване и скорост /не забравяйте 850-е коня/, изисква невероятно физическо натоварване и умения. Докато приближавате към завоя, трябва яко да се набият спирачките, да се хвърли рязко тялото навън от машината към вътрешноста на завоя, за да се подготвите за предстоящото G-force нападение, след което се завърта кормилото за да се насочите към завоя (не е лесно да се избута външната дръжка навън, докато се мотаете отвътре). Последната стъпка е просто да се съпротивлявате яко, докато центробежната сила се опитва да те отзкъсне от мястото ти. Това наистина не е за хора със слаби сърца.

Гореописаното е в сила за четириколка от типа Spyder, която е широка около метър и половина. Superquad е доста по-широк с табарита си от 1950 мм, което му позволява да взима още по-добре бързите завои. Трудно е да си представим удържането на такъв звяр при висока скорост в завой...

Нормалната четириколка има едва една осма от мощноста на Superquad, което добавя още едно физическо предизвикателство към ездача при навъртането на масура. Тръпки побиват човек, като си помисли как ще се удържа върху машината при движение на магистрала, където при високата скорост въздушното съпротивление става като плътна стена, опустошаваща ръцете на ездача. Реално погледнато това е истинска машина на смъртта.

В Женева нямаше информация, какво планират от Engler по отношение на производството. В Словакия е разрешено управлението на този тип машини по пътищата, но в доста други страни не е. Това е много странна категория превозни средства - като четириколесни моторни превозни средства би трябвало да отговарят на законите за пътно сертифициране, подходящи за автомобили, което очевидно не би станало. Може да се окаже, че е играчка за писта, която ни плаши дори повече, отколкото да я караме по пътя, защото там наистина се завива яко.

Реално, наистина не може да се каже какво точно е Superquad, но впечатлява и е наистина уникална машина.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: