ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Shell инвестира в “секретен” стартъп за електрокари

like0 unlike0
Auto-Press 09 Aug 2018 Новини
335
0
Shell инвестира в “секретен” стартъп за електрокари

Бързото и просто презареждане на алектромобилите е един от проблемите задържащи масовото им разпространение. Мнозина се опитват да го решат, но тайнствен стартъп с име Ample от Сан-Франциско, основан през 2014-а, смята, че може успешно да го реши. Тайнствен, защото за работата му има много малко информация, но на базата на изпратена до евентуални инвеститори информация в него е повярвал нефтеният гигант Shell, който е финансирал американците с $31 милиона.

Освен Shell в лицето на поделението му Ventures във финансирането на Ample са взели участие компаниите Moore Strategic Ventures, Repsol Energy Ventures, Hemi Ventures и TRIREC, известни с инвестициите си в проекти, свързани с алтернативни източници на енергия и “зелен” транспорт.

Един от възможните пътища за решаване на проблема е развитието на мрежа за бързо презареждане. И тук Shell не дреме – вече строи собствени зарядни колонки в своите бензиностанции и изкупи миналата година голямата европейска мрежа за презареждане NewMotion с нейните 30 000 точки. От Shell са се договорили и с фирмата Ionity, принадлежаща съвместно на групите BMW, Daimler, Ford и Volkswagen) за монтиране на техни зарядни колонки в своите търговски обекти.

В Ample са избрали вече изпробван път за автоматично бързо заменяне на акумулаторите на електромобилите. Въпросът е дали няма да се провалят, както подобния проект с име Better Place развил мрежа от 21 станции в Израел. Неговата система беше настроена за замяна акумулаторите преди всичко на електрическите модели на Renault и Nissan от дъното на колите.

Подобна система не проработи и при Tesla, която бързо замрази строителството на станциите си за подмяна на акумулаторите на колите си. За системата на Ample не е ясно дали тя ще се базира на прототип на електромобил или ще предложи още една система за подмяна на акумулаторите, която да предложи на производителите на електромобили. Девизът на компанията обаче е много амбициозен - “Електромобили за всички.”

В съобщението на компанията се казва - “Ample изобрети икономична, бърза за направа и широко достъпна платформа, която осигурява пълно презареждане на всеки електромобил за броени минути. Тя е алтернатива на традиционното презареждане, използва автономна робототехника и технологията смарт-батерии, което прави възможно владението на електромобила от всеки, независимо от профила за каране, средствата или географското местоположение”.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: