ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

С победата на Тацио Нуволари преди 70 години, тръгва легендата за Скорпиона

like0 unlike0
Auto-Press 10 Apr 2020 Новини
148
0
С победата на Тацио Нуволари преди 70 години, тръгва легендата за Скорпиона

- На 10-и април 1950 г.: Тацио Нуволари завършва своята прочута кариера с победа в легендарното състезание „Палермо-Монте Пелегрино”, зад волана на „Абарт 204А”.

- Близото приятелство на Карло Абарт с големия шампион от Мантуа ражда истинска легенда, основана на тази сензационна победа, първата в безкрайна редица от над 10 000 триумфа.

Преди близо 70 години на този ден - 10 април 1950 г., големият шампион Тацио Нуволари приключва състезателната си кариера зад волана на Abarth 204A, първият модел, конструиран от Карло Абарт. Състезанието тогава е минавало от сицилианската столица Палермо нагоре до Монте Пелегрино със стръмно и предизвикателно е, включващо множество обратни завои. Екипът „Squadra Carlo Abarth” включва Тацио Нуволари зад волана на Abarth 204A, който е двуместен състезателен автомобил с впечатляващ двигател от едва 1100 куб.см. Шампионът стартира с характерния си хъс, завърши с победа в своя клас и на пето място в генералното класиране.

Приятелството между Карло Абарт и големия шампион започва скоро след Втората световна война, когато Нуволари, който вече има 55 победи в международни състезания, кара за Cisitalia на Пиеро Дусио, където Карло Абарт е ръководител на отбора. Когато Дусио продава състезателните си автомобили на Абарт, преди да емигрира в Аржентина, Карло знае, че може да разчита на подкрепата на Нуволари.

Комплектите за спортна настройка на Abarth превърнаха малките градски автомобили в победители в състезанията, което дава възможност на много млади шофьори да се състезават успешно. „Неделя на пистата, понеделник в офиса“ е лозунгът на Карло Абарт. Той комбинира производството на състезателни компоненти с работата на официалния екип, чиито победи бяха на пистата и в планинските състезания, в класа на купетата и спортните автомобили.

След знаменитата победа на Нуволари, Абарт печели Международното първенство на производителите шест пъти в периода между 1962 и 1967 г., като също така събира победи през 1972 г. на Европейското първенство с Артуро Мерцарио на волана, плюс четири триумфа в Европейските туринг първенства (през 1965 г., ཾ, ཿ и ཱྀ).

Историята на големите успехи за марката на Scorpion-а продължава от 70-те години нататък и в ралито, като рали-моделът „Фиат 131 Абарт“ печели три световни първенства за конструктори през 1977, 1978 и 1980 г., световно първенство за пилоти през 1980 г. с Валтер Рьорл зад волана и Купата на FIA за пилоти през 1978 г. с финландеца Марку Ален.

Тези големи победи са допълнени от победи в седем европейски първенства по рали между 1975 и 2011 г. и триумфиращите през 2018 и 2019 рали коли Abarth 124 в Купата на FIA R-GT.

История на успеха е с двустранна - от една страна, продължава да участва в състезателни събития, като в ралитата Abarth 124 участва в ERC, заедно с екипа, действащ като технически партньор на пистата на италианския и немския F4 Championship.

От друга страна, за Abarth състезанията винаги са били най-доброто място за тестване на двигатели, технически и технологични компоненти. Тестването в спорта при най-екстремни условия води до изключителни нива на производителност и надеждност, докато постигнатото се ползва при бъдещ трансфер на технологии към модели в масовото производство.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: