ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Прощавайте празни надежди – VW избира Сърбия за завода си в Източна Европа?

like0 unlike0
Auto-Press 14 Mar 2019 Новини
34
0
Прощавайте празни надежди – VW избира Сърбия за завода си в Източна Европа?

Дългоспряганият с огромни надежди у някои наши “визионери” нов завод на групата VW в Източна Европа няма да се случи у нас. Причините за това са много и заслужават отделен анализ...

За непознатите със случката – става дума за намерението на немския автогигант да построи нов завод вркойто да се произвеждат автомобили на различните му марки, като водеща в случая се очаква да бъде Skoda. Босът на старата чешка марка Бернхард Майер наскоро съобщи, че изборът е намален до няколко кандидата без, обаче да ги съобщава - “Все още сме във фазата на анализ, а решението не е никак лесно. Все пак трябва да го направим до средата на годината”.

По план заводът трябва да заработи в края на 2022-а година, но намерението на групата VW среща яростна съпротива на немските профсъюзи. Мощният профсъюз IG Metall смята, че първо трябва да се изпълни капацитетът на немските заводи, преди да бъде построен новият завод.

Преди броени дни сръбският вестник Vecernje Novosti съобщи, че VW Group вече е избрал за местоположението на завода Сърбия. Според други съобщения Турция е била предпочитана, но губи предимство, заради икономическите си проблеми, довели до загубването на позиция на износител №1 на автомобили за Евросъюза. През миналата година турската ира се срина драматично и причини спад на производството на леки автомобили и леки търговски коли с 35%. Другите две страни разглеждани като място за новия завод бяха България и Румъния, но те вече са извън играта.

В Сърбия работи много модерната фабрика на FIAT в Крагуевац, където в момента се прави моделът 500L за целия свят. Фабриката спря работа за две седмици около Великден, заради спадащото търсене на модела, но в сръбските медии се прокрадна инфомация, че Fiat ще добави в Крагуевац производството на нов малък SUV през следващата година.

Рекордното натоварване на двата чешки заводи на компанията доведоха да увеличаване срока на доставка на нови автомобили за дилърите и до ограничаване възможностите за продажби на Skoda. Миналата година заводите в Млада Болеслав и Квасини произведоха рекордните 886 100 автомобила, което е увеличение от 3,1% в сравнение с 2017-а година. През миналия месец Skoda стартира производството на новия модел Scala, заместник на модела Rapid, в Млада Болеслав и подготвя старта на серийното производство на малкия си нов SUV Skoda Kamiq.

VW Group реорганизира производството си в Европа, фокусирайки се върху подготовката за навлизането на новите си масови електрически модели от марките VW, Audi и Seat в Германия. Това означава, че навярно производството на модела VW Passat ще бъде прехвърлено в Квасини през 2023-а година от Германия. Passat-ът ще се п рави едновременно с Skoda Superb и всъдехода Kodiaq. За целта от сега Skoda преговаря с профсъюзите в Млада Болеслав за увеличаване броя на смените и за подобряване на производителноста.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: