ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

При Ford автомобилите почват да “мислят” и предупреждават “колегите си”

like0 unlike0
Auto-Press 31 Jan 2020 Новини
74
0
При Ford автомобилите почват да “мислят” и предупреждават “колегите си”

Специално за auto-press.net от Ралф Ловег, Global Press, Гросгерау, Германия

Автономна, устойчива и интелигентна – вече така автомобилната индустрия си представя мобилността на бъдещето. Вероятно постигането на тази цел ще отнеме доста време, преди колата да ви вози сама. Но вече има примери за устойчивост и интелигентност при автомобилите, нещо което сега Ford демонстрира с нова технология.

Тази система на Синия овал се нарича „локално предупреждение за опасност“ и името й звучи много разумно. Но какво точно стои зад него? Просто казано според Ford - “С тази технология автомобилите мислят. Защото може да е жизненоважно при спешни случаи, ако шофьорите знаят какво се случва зад следващия ъгъл или ги чакат в движението.”

Предупреждението за местна опасност гарантира, че подобен начин на шофиране ще стане реалност за автомобилите на Ford. Според производителя новата технология вече е стандартен компонент на новия Ford Puma, който ще бъде пуснат на пазара на 7 март 2020 г. в Германия. Puma показва потенциални опасности на дисплея на таблото, но само ако тези опасности засягат вашия собствен маршрут.

Още повече - новата система трябва да бъде налична за повече от 80 процента от всички нови автомобили на Ford до края на 2020 г. Това бележи технологична стъпка към повишаване на безопасността на движението, тъй като помага на водачите да идентифицират опасностите рано и да ги избегнат, ако е възможно.

Ето по-подробно как работи новата технология. Ако шофьорите срещнат внезапни задръствания, аварии или други препятствия, следващите участници в движението се предупреждават, защото те все още нямат информация за точката на опасност.

Предупрежденията се задействат автоматично от автомобила отпред, например при включване на аварийните светлини или при аварийно спиране, в най-лошия случай и от разгърнати въздушни възглавници, обясняват експертите на Ford. Системата работи автоматично, водачът не трябва да предприема никакви действия за издаване на предупредителните съобщения.

Инженерите подчертават, че предимствата на тази нова технология не се ограничават само до каращите автомобили Ford. Благодарение на мрежовите облачни системи ("роячна интелигентност") информацията, изпратена през мобилната мрежа, може да се споделя и с превозни средства на други производители на автомобили и обратно. Изводът е че колкото повече коли са свързани в мрежа и комуникират помежду си, толкова по-голяма е ефективността на системата.

Каква е разликата между тази технология и досегашните конвенционални системи? "Що се отнася до предупрежденията за местни опасности, самите автомобили са свързани чрез Интернет. Няма зависимост от приложения на трети страни"- обяснява Йорг Бейер, изпълнителен директор в инженерната служба на Ford Europe. - „Предупрежденията са специфични, уместни и съобразени с реалната ситуация на място.“

Функцията "Предупреждение за локални опасности" се активира чрез модема FordPass Connect и е безплатна за първата година след закупуване на нов Ford Puma. След това се заплаща лицензионна такса като част от пакета за свързаност, съобщава производителят на автомобили. Модемът FordPass Connect се активира при доставката на автомобила.

А какво ще кажете за защитата на данните? Според Ford клиентите могат да избират кои данни искат да споделят.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: