ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

По ОПРР завърши рехабилитацията на 15,5 км от път II-29 Варна - Добрич

like0 unlike0
Auto-Press 10 Aug 2018 Новини
292
0
По ОПРР завърши рехабилитацията на 15,5 км от път II-29 Варна - Добрич

По ОП „Региони в растеж“ завърши рехабилитацията и реконструкцията на 15,5 км от път II-29 Варна - Добрич. Със средства от Европейския фонд за регионално развитие се ремонтират близо 30 км от второкласния път, които са разделени в два проекта.

В основния ремонт на първите готови отсечки, включени в лот 4, са инвестирани над 8,5 млн. лв. Проектът завърши с водосвет в село Стожер, отслужен за здраве и безопасно шофиране. На него присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, народният представител Пламен Манушев, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Строителните работи на останалите 14 км от пътя между Добрич и Кардам, част от лот 5, продължават и се очаква да завършат през ноември. Второкласният път II-29 е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и е основна транспортна комуникация между Варна и Добрич. Пътят е важен за икономиката и туризма на региона, подчерта инж. Глосов. Той призова шофьорите да карат разумно, защото много често след като пътят се ремонтира се увеличават и пътните инциденти заради карането със скорост много по-висока от разрешената. Инж. Глосов съобщи, че през следващата седмица ще бъдат открити близо 30 км от третокласния път III-904 Гроздьово - Провадия, които също са обновени по ОПРР, както и че продължава ремонтът на 9 км от път II-71 Добрич - Албена.

В лот 4 са рехабилитирани два участъка. Първият започва на 500 м след разклона за с. Любен Каравелово и завършва при отклонението за с. Новаково и с. Крумово, а вторият е в близост до разклона за с. Дебрене и е до отбивката за с. Стефаново. Трасето преминава през центъра на село Стожер в област Добрич. Отсечките са с нова асфалтова настилка, маркировка и знаци. За доброто отводняване на пътя са направени нови облицовани окопи и дренажна система. Изградени са спирка при кръстовище за село Дебрене и две пешеходни пътеки в с. Стожер. Целта е по-голяма безопасност на хората, живеещи в населеното място и връзката със село Дебрене. Със завършването на проекта се повишава безопасността на движение и се осигурява постоянна скорост, с което значително се намалява времето за пътуване. Подобряват се транспортните комуникации между населените места в региона и се увеличават възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги. По-добрата инфраструктура е и предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места. С основния ремонт на път II-29 Варна - Добрич се осигурява бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до ж. п. гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и ГКПП Кардам на границата с Румъния.

Строително-монтажните работи на лот 4 са изпълнени от ДЗЗД „ПХ – ДОБРИЧ“, в което участват: „ХИДРОСТРОЙ“ АД и „ПЪТСТРОЙ БУРГАС“ ЕООД. Стойността на договора е 8 533 720,38 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществи „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД. Техният договор е за 193 935,6 лв. с ДДС. Авторският надзор e на „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД. Договорът им е за 6 218,94 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0004, Лот 4 „Път ІІ-29 Варна – Добрич от км 20+394.73 до км 23+199.86 и от км 25+342 до км 38+100.31, с обща дължина 15,563 км, области Варна и Добрич“ е 8 888 782,71 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 7 555 465,30 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 1 333 317,41 лв. с ДДС.

*Източник: www.api.bg

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: