ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Пазарът на мотоциклетите в света – 62,4 милиона продажби през 2018-а

like0 unlike0
Auto-Press 28 Feb 2019 Новини
54
0
Пазарът на мотоциклетите в света – 62,4 милиона продажби през 2018-а

Глобалният пазар за двуколесни мепесета през миналата година е отбелязъл растеж от 5.6% до 62,4 милиона реализации. Данните са от 80 пазара в света, като с най-впечатляващ растеж е този в Индия, докато китайският пазар отбелязва спад от 7%. Продажбеният рекорд е отбелязан през 2012-а година с 64.2 милиона продажби.

Очакванията са подобен растеж и през тази година, независимо, че няма да видим нещо наистина ново в технологията и по отношение на вредностите изпускани от двуколесниците. В най-богатите страни в света – в Северна Америка, Европа и Япония, се отбелязва спад в търсенето. Техните пазари отстъпват назад за сметка на страните с развиващи се икономики като Индия, от региона ASEAN и Южна Америка.

През последните години се набелязва тенденция в Китай и региона ASEAN за ограничаване на двуколесния транспорт и вредните му емисии, особено в градовете. Това донякъде е и причината Китай да загуби превъзходството си на двуколесния пазар, докато пазарът в ASEAN все още слабо, но расте, достигайки рескордно ниво. Все пак и там прогонозите са за задържане на нивото и дори лек спад.

Растежът на пазара се дължи най-вече на увеличаването на продажбите в Централна Южна Азия – Индия, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка. Само в Индия през миналата година са реализирани 21.9 милона продажби /растеж от 10.3%/, а пазарът се удвоил през последните десет години.

Вторият по големина пазар – този на Поднебесната империя отбелязва спад с 9,1% през 2018-а година до 15,57 продажби. Прогнозите за тази година отново са негативни. Третата в класирането – Индонезия е с пазар от 6.38 милиона (+8.4%). Там се набелязва възстановяване на пазара, но все пак е далеч от рекордното постижение от 7.8 продажби. Четвъртото място е за Виетнам с 3.39 милиона продажби (+3.5%), като цифрата е рекорд за страната.

На пето място са Филипините, на шесто Пакистан, където се отбелязва растеж от 21,5% до 1,94 продажби. Скокът впечатлява още повече, като се има предвид, че за пръв път един милион продажби са отбелязани преди три години – в 2015-а. Така страната изпреварва по продажби Тайланд, който остава на седмо място с 1.78 милиона реализации (-1.2%). Осма е Бразилия с 957 хиляди продажби (+17.6%), изпреварила Тайван, отбелязъл 762.000 реализации.

В долната част на Top 30 таблицата се вижда, че Шри Ланка е изпреварила Япония, Перу Франция и Италия, а Еквадор прескача Обединеното кралство, което остава извън тридесетицата.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: