ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Открадната за 18 секунди, врагът е във вашата кола! - видео

like0 unlike0
Auto-Press 09 Feb 2019 Новини
358
0
Открадната за 18 секунди, врагът е във вашата кола! - видео

Оказва се че има “предател” в нашата кола и той се казва система за безключов достъп. От скорошно изследване става ясно, че достатъчно защитени от 237 нови модела със системи за безключов достъп и пускане на двигателя с бутон се оказват само три.

Системите за безключов достъп в салона и пускането на двигателя с бутон са сред най-търсените и любими от клиентите опции в новите автомобили. Това е причината с тях да се оборудват на рактика всякакви превозни средства – всъдеходи, леки автомобили, ванове и дори малките градски автомобили. Но според изследването тази система е находка за автокрадците.

Немският автоклуб ADAC провежда редовно най-различни тестове на автомобили, най-вече по отношение на безопасноста им и е изпробвал в последното си такъв 237 нови автомобила от 30 различни марки, както и три мотоциклета на BMW, Ducati и KTM. Резултатът е шокиращ - 230 от тях, сред които и мотоциклетите, са уязвими за злонамерена хакерска атака.

Тя се извършва с помоща на електронни устроства, които са лесно достъпни и евтини в Интернет. Те задействат т.н. “щафетна атака”, позволяваща на крадците да отблокират ключалките на автомобила и да пуснат двигателят в работа без да разполагат с електронния оригинален ключ на автомобила. С помоща на устройството се сканира сигнала, предаван от безпроводния ключ, копираа се или се усилва за да се отвори колата и да се пусне мотора й.

В изследването на ADAC се казва, че само три от колите са устояли на подобна атака, най-вече заради използването на технология за свръхшироколентова връзка, като и трите са производство на компанията Jaguar Land Rover. Това са електрическият SUV Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery и Range Rover Evoque. Други четири автомобила е можело само да се отворят - Infiniti Q30 или да се пусне моторът им - BMW i3, Mazda 2 и Volvo XC60 T5. Останалите 230 машини са били лесно разблокирани и запалени.

От ADAC съветват също да не се завива ключът в алуминиево фолио или да се екранира по някакъв начин, защото сигналът в повечето случаи преминава. И изводът на експертите на клуба е доста шокиращ – за да не станете жертва на престъпното посегателство, трябва да избягвате новите технологии. А ако колата ви има подобна опция е добре да се погледна инструкцията за експлоатация на автомобила и да се изключи функцията за безключов достъп.

Новият Ford Puma (Видео)

Подобни

Статуетката на предния капак...

Статуетката на предния капак...

От соцминалото е останал изразът “волгата с еленчето”, като еманация на уважението към един добър автомобил. Но историята на...

Toyota предоставя разнообразна мобилност за Токио 2020, включително пълна гама електрифицирани превозни средства

Toyota предоставя разнообразна мобилност за Токио 2020, включително пълна гама електрифицирани превозни средства

- Приблизително 90 процента от превозните средства предоставени от Toyota на Олимпийските и Параолимпийските игри Токио 2020 ще...

Mazda и Lidl: Споделянето на автомобили не си заслужава!

Mazda и Lidl: Споделянето на автомобили не си заслужава!

С големи амбиции Mazda навлезе в зоната за споделяне на автомобили в Германия през 2018 година. Поради липса на перспективи, обаче,...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: