ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Открадната за 18 секунди, врагът е във вашата кола! - видео

like0 unlike0
Auto-Press 09 Feb 2019 Новини
358
0
Открадната за 18 секунди, врагът е във вашата кола! - видео

Оказва се че има “предател” в нашата кола и той се казва система за безключов достъп. От скорошно изследване става ясно, че достатъчно защитени от 237 нови модела със системи за безключов достъп и пускане на двигателя с бутон се оказват само три.

Системите за безключов достъп в салона и пускането на двигателя с бутон са сред най-търсените и любими от клиентите опции в новите автомобили. Това е причината с тях да се оборудват на рактика всякакви превозни средства – всъдеходи, леки автомобили, ванове и дори малките градски автомобили. Но според изследването тази система е находка за автокрадците.

Немският автоклуб ADAC провежда редовно най-различни тестове на автомобили, най-вече по отношение на безопасноста им и е изпробвал в последното си такъв 237 нови автомобила от 30 различни марки, както и три мотоциклета на BMW, Ducati и KTM. Резултатът е шокиращ - 230 от тях, сред които и мотоциклетите, са уязвими за злонамерена хакерска атака.

Тя се извършва с помоща на електронни устроства, които са лесно достъпни и евтини в Интернет. Те задействат т.н. “щафетна атака”, позволяваща на крадците да отблокират ключалките на автомобила и да пуснат двигателят в работа без да разполагат с електронния оригинален ключ на автомобила. С помоща на устройството се сканира сигнала, предаван от безпроводния ключ, копираа се или се усилва за да се отвори колата и да се пусне мотора й.

В изследването на ADAC се казва, че само три от колите са устояли на подобна атака, най-вече заради използването на технология за свръхшироколентова връзка, като и трите са производство на компанията Jaguar Land Rover. Това са електрическият SUV Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery и Range Rover Evoque. Други четири автомобила е можело само да се отворят - Infiniti Q30 или да се пусне моторът им - BMW i3, Mazda 2 и Volvo XC60 T5. Останалите 230 машини са били лесно разблокирани и запалени.

От ADAC съветват също да не се завива ключът в алуминиево фолио или да се екранира по някакъв начин, защото сигналът в повечето случаи преминава. И изводът на експертите на клуба е доста шокиращ – за да не станете жертва на престъпното посегателство, трябва да избягвате новите технологии. А ако колата ви има подобна опция е добре да се погледна инструкцията за експлоатация на автомобила и да се изключи функцията за безключов достъп.

Citroen на 100 години – винаги авангарден!

Подобни

Националния дрифт шампионат стартира в Сливен

Националния дрифт шампионат стартира в Сливен

За поредна година град Сливен ще приюти най-добрите пилоти от „Български дрифт шампионат“. Дългоочакваното дрифт мероприятие ще се...

CITROËN С ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В ЕВРОПА ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА!

CITROËN С ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В ЕВРОПА ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА!

Резултати на база регистрираните общо леки + товарни автомобили в Европа (30 държави) за първите три месеца на 2019 година: • От...

Groupe Renault показа четири нови лекотоварни машини (Видео)

Groupe Renault показа четири нови лекотоварни машини (Видео)

Днес лидерът на пазара на ванове и лекотоварни електрически автомобили Groupe Renault анонсира първите подробности за четири нови...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: