ЦЕНИ НА ГОРИВАТА AВТО ДНЕВНИК ОБРАТНА ВРЪЗКА

Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео

like0 unlike0
Auto-Press 29 Dec 2018 Новини
492
0

Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео

Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
/add_images/news/122018/s_1546110002_284.jpg
  1. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  2. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  3. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  4. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  5. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  6. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  7. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  8. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  9. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  10. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  11. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  12. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  13. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  14. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  15. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  16. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  17. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  18. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  19. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  20. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  21. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  22. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  23. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  24. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  25. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  26. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  27. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  28. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео
  29. Обновеното Renault Kadjar – повече стил и нов двигател – видео

Нормално е след няколко години на пазара дори и добре представящ се модел да бъде “освежен” или да претърпи “фейслифт”. Оценката “добре представящ” се не е пресилена – в пазарния сектор на средноразмерните SUV модели от Renault Kadjar са реализирани 450 000 броя в света след лансирането му през 2015-а година. Промените са в стила, оборудването и при двигателите с цел този успех да бъде продължен и развит, както и колата да се представи по-силно на фона на вълната от нови предложения в пазарния сектор.

От Renault наричат процедурата малко по-различно - Kadjar Phase 2, което всъщност е същото както при предишните две наричания. Но все пак французите са отишли малко по-нататък от стандартната процедура по разхубавяването на продукта си с по-сериозно рестилиране и обновяване, както на екстериора, така и на интериора на колата. И са добавили в моторната му гама нов четирицилиндров турбобензинов двигател.

Дизайнът на първия Kadjar може да бъде описан като типичен кросовър, но без грубите ъгли на класиките. Новият модел определено добавя допълнително естетично впечатление, освен с добавките в екстериора си, още и с трите нови външни предлагани цвята. Окото ми грабна “желязното синьо /Iron Blue/, въпреки че желязото на практика не е синьо. Другите два нови цвята са с имена Oural Green и Highland Grey.

Първото, което прави впечатление е по-широката радиаторна решетка с нови хромирани елементи, по-яки брони придаващи по-як вид на машината и с монтирани в тях по-тънки LED светлини за мъгла и дневните светлини с нова С-сигнатура. Използването на LED светлини продължава и в задната част, предлагат се и два нови дизайна на джантите с размери 17 и 19 цола.

Размерите на освежения Kadjar са останали същите, както отвън така и отвътре. Интересен момент е намаляването на нивата на оборудване от пет на четири. Първото е “Play”, второто “Iconic”, третото - новото “S-Edition” и топ-предложението GT Line. Намаляването на нивата от Renault не е трик за намаляване на производствените разходи, защото още базовото ниво Kadjar Play е със 17-цолови лети джанти, тонирани стъкла, автоматични предни светлини, сензор за дъжд на предното стъкло, сензори за паркиране отзад, круз-контрол, автоматичен климатик и по-чуствителен сензорен 7-инчов екран в стандартното изпълнение.

При нивото S-Edition налице са напълно LED предни светлини, LED-светлини за мъгла, хромирани елементи на фалшзащитата под колата отпред и отзад, уникална структура на тапицерията и панорамен покрив. В топ-спецификацията GT Line интериорът е напълно кожен, предните седалки са с отопление, налице е 360-градусов обзор от камерите, автоматичен парктроник тип “hands-free” и предупреждение за навлизане в мъртвите зони.

В интериора се набива на очи 18-сантиметровият сензорен екран на мултимедията със системата R-Link 2 на централната конзола. След това идва приятното впечатление от хромираните, но не лъскави апликации. Но с това обновяването не свършва – ревизиран е контролният панел на климатика, в централната конзола са разположени по-големи поставки за чаши, налице са два USB-порта за предните пътници, както и вентилационни отвори и два USB зарядни порта за задните пътници.

Сериозно са пипнати корите на вратите, които предлагат повечко място за дребни неща и дори за по-големи като 1,5-литрови бутилки с вода. Общото впечатление е за сериозна модернизация на изгледа на интериора, в който има възможност за свързване Android Auto и Apple CarPlay. Двете интеграции подсказват и наличието на вградена навигация TomTom LIVE, която е на разположение от нивото Iconic нагоре и дава възможност на приложения като Google Maps и Waze да си вършат добре работата.

Седалките имат пълнеж от пяна с две различни плътности, засилена е страничната подкрепа на предните седалки между които вече има и плъзгащ се подакътник. Интересно е решена с т.н. “3D effect” структурната повърхност на тапицерията на комфортните седалки. Пространството е достатъчно, както за предните, така и за задните пътници. Задната седалка се разделя в съотношение 60/40, а предната пътническа може да се сгъва до хоризонтално положение, което позволява превоз на дълги до 2,5 метра предмети. Багажното пространство е останало непромемено - 472 литра, мерено по метода VDA.

Голямата новост под предния капак е 1.3-литровият, бензинов, четирицилиндров турбомотор TCe с филтър за твърди частици, подобен на тези използвани при дизеловите автомобили. И двата мотора - TCe 140 and TCe 160 имат емисия от по 135г/км CO2, като и двата са с официални данни за еднакъв среден разход на гориво - 5.9 литра на 100 км път в стандартния “комбиниран” цикъл на движение. Двигателят е развит съвместно с Daimler и вече се предлага в моделите Scénic, Captur и Mégane в две нива на мощност – 103 кВт/140 к.с. и 118 кВт/160 к.с. Той се предлага в комбинация с механична трансмисия или роботизирана седемстепенна със сдвоен съединител.

Предишните две двулитрови дизелови предложения са модернизирани и имат нова селективна каталитично-редукционна система, която, обаче не влошава динамичните им качества. Базовият dCi 115 сега предлага малко по-висока мощност – 85 кВт/115,6 к.с. и по-висок с 10 Нм максимален въртящ момент. Засега се предлага само с предно предаване и механична кутия, а малко по-късно ще се добави и роботизираната със сдвоен съединител.

Топ-дизелът dCi 150 предлага повишена с 15 кВт/20 к.с. - вече 110 кВт/150 к.с. и се комбинира както с предно, така и с пълно задвижване, но само с механична трансмисия. Задвижването 4х4 е взето “на заем” от Nissan Qashqai и предлага три режима на движение – само предно 2WD, AUTO, при което автоматично се прехвърля въртящ момент между двете задвижващи оси и LOCK, който фиксира твърдо разпределение на момента 50:50, като работи само при скорост на движение до 40 км/ч.

Като екстра се предлага за всички варианти само с предно задвижване системата за тракшън контрол Extended Grip. Тя работи с три режима – mud/кал, sand/пясък и snow/сняг.

В кайна сметка Renault предлага доста широк избор в двигателната гама от осем опции двигатели и трансмисии за обновения си модел. Засега не се предлага хибридно силово задвижане, но от компанията намекнаха, че работят с Nissan за електрифицирани агрегати за следващите Kadjar и Qashqai.

В Сардиния имах възможност да пробвам бензиновия и дизелов варианти, както и двете кутии. Интересно е че автоматикът работи много добре - сменяше предавките в точния момент и при точния въртящ момент, но все пак при по-засуканите завои, може би поради личното ми предпочитание механиката идва по-добре. малко по-добре. Характеристиките на моторите са подобрени и това се чуства, както при бензините, така и при дизелите.

Управлението на колата и динамиката по субективен усет е много близко до това на предишния модел. От Renault казват, че са се фокусирали при фейс-лифта върху повишаването комфорта на возене и специално са настройвали окачването. Още един интересен момент – ако би трябвало да избирам с какво джанти да карам с оглед на пътните условия у нас бих предпочел 17-цоловите, а не 19-ките.

Естествено Kadjar не е от типа автомобили Rs, но предлага комфортна и енергична при нужда езда на най-различни по характер пътни повърхности. Той влиза точно в завоите, ако не се иска от колата прекалено много в рали-стил. Вариантите с предно предаване по-не ми допаднаха от тези с пълно задвижване. Друг интересен момент е по-високата икономичност при вариантите с автоматик, както и съответната по-ниска емисия на вредности – 131 вместо 134 грама СО2 на километър. Същото е положението и при дизелите.

Когато ставо дума за автомобил тип SUV и пълно задвижване е добре да се види какво може колата в усовията на по-тежък оф-роуд. Кросовърите от типа на Kadjar не могат да се нарекат класически всъдеход, но от екипа на Renault се бяха погрижили да изпробваме колата и в тежки оф-роуд условия, макар и за кратко. Блокирах механичното изпълнение в режима “Lock”, който дава постоянно разпределение на въртящия момент по осите в постоянно съотношение 50:50 преди да нахълтаме в яко калния оф-роуд полигон, включващ кална вана, бабуни и 25-градусови странични виражи.

Плисъкът в калната вана беше доста як, а от екипа на компанията споделиха, че Kadjar се справя без проблем с водно препятствие с дълбочина до 450. За доброто преминаване на трасето спомогнаха още и просветът от 200 мм, и ъглите на атака – отпред 17 градуса, отзад 25. На финала зададох естествения въпрос: - “С какви гуми е обут автомобила?” Отговорът - “Със стандартните летни...”

На финала – лесно е да се види, че Renault Kadjar е автомобил от категорията “best buy” - масов модел с приемлива цена. В новото си изпълнение френската компания се е постарала да направи всичко, че той да е достатъчно конкурентен във все по-наситения и развиващ се пазарен SUV-сегмент. Новият Kadjar не може да се похвали, че е върхът във всяка една посока в сегмента си, но определено предлага балансиран и завършен пакет от качества при цена, която не би затруднила и би паснала на повечето семейни бюджети.

Минимум 350 000 лири за първия електрически ROLLS-ROYCE (Видео)

Подобни

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

НОВОТО RENAULT ARKANA, ХИБРИДЕН КУПЕ-КРОСОУВЪР ЗА ЕВРОПА (Видео)

• Новото Renault Arkana, купе-кросоувърът на Renault, се лансира в Европа с хибриден двигател • Надарено със силна...

Опасно забавният Quad! - видео

Опасно забавният Quad! - видео

Quad е вече разпространеното име на четириколесната машина за забавление. В началото на карането му ездачът смята, че тя е...

Търговията с автомобили накъде?

Търговията с автомобили накъде?

След първите признаци на възстановяване автомобилната индустрия дава леко заден ход в много страни. С 884 400 нови регистрации през...

КоментариКоментирай с facebook или формата най-долу

Вашето име: Код *: Confirm Image Вашият коментар *: